Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Eğitim 08 Aralık 2014 - 16:33 Yorum: 0

YÖK alınacak kararları "askıya çıkaracak"

YÖK, üniversiteler hakkında bazı kararları almadan önce ilgili çevrelerin görüşüne sunacak.

YÖK alınacak kararları 'askıya çıkaracak'

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), alınacak bazı kararlar hakkında başka yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları ile bütün akademik camia olmak üzere diğer paydaşların görüş ve önerilerini aktarabileceği 'Askıya Çıkardık' uygulaması başlatıldı.  

YÖK sebebi ile askıya çıkarılan ilk konu ise 'yüksek lisans ve doktora programları açma kriterlerinin güncellenmesi' oldu.  

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, eğitim-öğretimin niteliğini yükseltecek faaliyetler çerçevesinde yüksek lisans ve doktora programları açma kriterlerinin güncellenmesine ait bir meslek başlattığı duyuruldu. 

Yüksek lisans ve doktora programlarını açma kriterlerine ilişkin en son kararın 8 Ekim 2009 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında alındığı, o tarihten bugüne konuyu geliştirmeye yönelik herhangi bir çalışmanın yapılmadığı anlatım edildi. 

Yüksek lisans ve doktora programları açma kriterlerine ait karar alırken başta yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları ile bütün akademik camia olmak üzere diğer paydaşların görüş ve önerilerinin alınmasına gereksinim  duyulduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:                                

'Bu faaliyetlerimizin karar sürecinin tamamlanması, ilgili paydaşların görüş ve önerileri alındıktan sonra olacaktır. Bu kapsamda kurumsal web sitemizin anasayfasında yer sektör 'Askıya Çıkardık' bölümünde konuya ait var hali içeren bir ova paylaşacağız. Askıya çıkarılan konuya ait görüşlerini bildirmek dileyen kişiler, ilgili bölgede yer sektör formu doldurmak şekli ile bu işlemi gerçekleştirebileceklerdir.'

YÖK sebebi ile askıya çıkarılan ilk konuya ait bilgilere 'https://www.yok.gov.tr/AskiyaCikardik/' adresinden ulaşılabileceği kaydedildi.

-Askıda neler yer alıyor?

YÖK tarafından askıya çıkarılan ilk konu 'yüksek lisans ve doktora programları açma kriterlerinin güncellenmesi' oldu.  

Yüksek lisans programı açılabilmesi için, her bir program ayrı olmak üzere, üniversite kadrosunda vazife yapmakta bulunan doktorası veya doçentliği program açılması istenen alandan veya açılması istenen program disiplinler arası ise o alanla direk ilişkili olmak üzere en az ikisi doçent, yekün üç öğretim üyesinin bulunması kriteri görüşe açıldı. 

Doktora programının açılabilmesi için de YÖK sebebi ile belirlenen 6 kriter de görüş ve öneriler alınmak üzere askıya çıkarıldı. Buna göre, belirlenen ilk kriter, ilgili üniversitenin lisans mezunu vermiş, disiplinler arası programlar ile özellikli bir takım alanlar dış olmak üzere yüksek lisans programının var ve mezun vermiş olması biçiminde belirlendi. 

Her bir program ayrı olmak üzere üniversite kadrosunda vazife yapmakta bulunan doktorası veya doçentliği program açılması istenen alandan ve ya açılması istenen program, disiplinler arası ise o alanla direk ilişkili olmak üzere en az birisi profesör, ikisi doçent yekün 5 öğretim üyesinin veya en az ikisinin profesör olması mecburiyetinde yekün 5 öğretim üyesinin bulunması koşulu da de bir başka kriter şekilde yer aldı. 

YÖK'ün doktora programı açılabilmesi için askıya çıkardığı başka konular şöyle:

'- Doktora programında danışman öğretim üyelerinin profesör veya doçent unvanına sahip olması, tezli yüksek lisans programında ise doktora mezuniyetinden itibaren en az iki sene çalışıp, programın açıldığı çağda öğretim üyesi olması.

- Üniversitenin yetkili kurulları sebebi ile her bir yüksek lisans ve doktora programı için söz konusu programın kredi miktarının yarısını geçmemek kaydıyla çekirdek müfredatın belirlenmesi, çekirdek müfredatın dışındaki derslerde seçmeli, seminer, uygulamalı derslere ağırlık verilmiş olması.

- Lisansüstü programa talebe kaydı yapılırken daha sonra değiştirilebilme olanağı tanınmakla ortak öğrencilerin çalışacakları danışman öğretim üyelerinin de eş zamanlı belirlenmesi, yüksek lisans ve doktorada öğretim üyesi başına düşüş gösteren tez danışmanlığı üst sınırının 12’yi aşmaması kaydıyla, bu sayının üniversite yetkili kurullarınca belirlenmesi, üniversite yetkili kurullarınca her yarı sene yüksek lisans ve doktora programları gözden geçirilerek, asgari öğretim üyesi yeterliliğinden düşüş gösteren programlara talebe alınmaması.'

Kaynak: AA

ETİKETLER: YÖK , Karar , Üniversite
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber