Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Eğitim 27 Temmuz 2014 - 17:40 Yorum: 0

YÖK öğrenciler için yatay geçiş rehberi hazırladı

Üniversite öğrencilerinin farklı puan türleri arasındaki yatay geçişleri kolaylaştıran ve kontenjanı artıran YÖK, öğrenciler için geçişlere ilişkin ayrıntıların yer aldığı rehber hazırladı.

YÖK öğrenciler için yatay geçiş rehberi hazırladı

YÖK'ün internet sitesinde yer piyasa rehbere göre, yatay geçişler üniversite içi, üniversiteler arası ve merkezi yerleştirme puanıyla olmak üzere 3 biçimde yapılacak.

Üniversite içi programlar arası geçişler, üniversitenin kendi bünyesindeki fakülte, yüksekokul, konservatuvar yahut meslek yüksekokulunun, eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili İdare kurulu yönünden belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılacak. 

Kontenjanlar, her bir diploma programı için ikinci yarı yıldan başlamak ve beşinci yarı sene dahil olmak üzere, kontenjan ilan edilen her sene için ÖSYM kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının yüzde 15'ini geçmeyecek. Kontenjanlar, senatonun belirlediği şartlar ve taban puanlar son başvurudan 15 gün öncelikle ilan edilecek.

Farklı merkezi İmtihan puanlarıyla, öğrenci piyasa programlara yatay geçiş için öğrencinin merkezi sınava girdiği sene itibarı ile geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer olması, memleket içindeki başka üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından ise az olmaması gerecek.

Üniversiteler arası yatay geçiş ise yükseköğretim kurumlarının tıpkı düzeydeki eşdeğer diploma programları içinde ve YÖK tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılacak. Başvuru için öğrencinin, kayıtlı bulunduğu programdaki umumi not ortalamasının 100 üstünden en az 60 olması gerekecek. Önlisans okuyanlar hazırlıkta, birinci ve son dönemde, lisansta okuyanlar ise hazırlık, birinci ve son sınıfta yatay geçiş yapamayacak.

Açık yahut uzaktan öğretim programlarına yatay geçiş yapmak dileyen öğrenciler, Eylül ayının ilk haftasının son günü mesai saati bitimine kadar ilgili yükseköğretim kurumuna başvuracak. Bu programlarda kontenjan sınırı bulunmayacak. 

Üniversiteler arası geçişte, üniversitelerin yatay geçiş alacağı bölümler, kontenjanlar ve müracaat tarihsel YÖK'ün internet sitesinde yer alıyor. 

Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş

Genel not ortalaması yatay geçiş için yeterli olmayan adaylar, isterlerse ÖSYS'de aldıkları puanla değişik bir puan türünde de yatay geçiş için başvurabilecek. Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapmak dileyen öğrencinin, üniversiteye kayıt bulunduğu yılki ÖSYS puanının, geçmek istediği programın sınava girdiği yıldaki taban puanına eşit yahut yüksek olması gerekecek. Başvurularda bunun dışında başka koşul aranmayacak. Ancak öğrencinin geçmek istediği programa ilişkin ÖSYS kılavuzunda aranan hususi koşullar varsa bunları taşımaları gerekecek.

Ara sınıflarda okuyan öğrencilerin başvurması şeklinde ilgili yükseköğretim programına müracaat yapıldığı yılda, ÖSYM ile öğrenci yerleştirilmemişse öğrencinin öğrenim görmektedir bulunduğu programa kayıt bulunduğu yıldaki ÖSYM kılavuzunda yer piyasa kontenjan dikkate alınacak.

Yatay geçiş için yüzde 30 kontenjan ayrılacak

YÖK yönünden tetkik edilen usul ve esaslar uyarınca 2014-2015 eğitim öğretim yılı için her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için ÖSYS kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının yüzde 30'u kadar kontenjan ayrılacak.

Başvurunun kontenjandan çok olması durumunda, ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlanarak sıralama yapılacak. Öğrenciler, sırf bir kez yatay geçiş yapabilecek.

İlgilenenler rehbere, 'http://www.yok.gov.tr/web/ogrenci/yatay-gecis' adresinden ulaşabilecek. 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber