Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 16 Mart 2017 - 12:34 Yorum: 0

’Yol Arkadaşım AVM’ ve ’Sesli Betimleme’ teknolojileri hayata geçirildi

Turkcell'in YGA ile birlikte hayata geçirdiği "Hayal Ortağım'a eklenen "Yol Arkadaşım AVM" ve "Sesli Betimleme" teknolojileri Mersin'de hayata geçirildi.

’Yol Arkadaşım AVM’ ve ’Sesli Betimleme’ teknolojileri hayata geçirildi

Turkcell'in YGA ile birlikte hayata geçirdiği "Hayal Ortağım'a eklenen "Yol Arkadaşım AVM" ve "Sesli Betimleme" teknolojileri Mersin'de hayata geçirildi.

Turkcell'in YGA ile birlikte hayata geçirdiği "Hayal Ortağım'a eklenen "Yol Arkadaşım AVM" ve "Sesli Betimleme" teknolojileri Mersin'de hayata geçirildi. Engellilerin hayata Aktif ve bağımsız katılımı için geliştirilen uygulama ile görme engelliler artık Forum Mersin AVM'de kimseden yardım almak zorunda kalmadan alışverişlerini yapabilecek, sesli betimleme teknolojisi ile görsel detayları kaçırmadan film izleyebilecek. Turkcell Dijital Mobil Servisler Müdürü Fulden Altuner'in yer aldığı basın toplantısında, "Hayal Ortağım Servisi" hakkında bilgi verilirken, görme engellilerle buluşularak AVM içerisinde düzenlenen kısa tur ile de Hayal Ortağım uygulamasının "Yol arkadaşım AVM" özelliği deneyimlendi.

Film izlemek ve mağaza bulmak da yardımcı

'Yol Arkadaşım AVM" teknolojisi sayesinde, AVM'de, önünden geçtikleri mağazaların hangi mağaza olduğu bilgisini sesli olarak alabilen ve gitmek istedikleri mağaza, asansör, danışma gibi noktalar için yönlendirmelere rahatlıkla ulaşabilen görme engelliler, "Sesli Betimleme teknolojisi" ile de vizyon filmlerini görsel ayrıntıları kaçırmadan rahat rahat izleyebiliyor.

Turkcell Dijital Mobil Servisler Müdürü Fulden Altuner konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Turkcell olarak başta iletişim alanı olmak üzere, ülkemizin üretim ve yaşam kalitesinde iyileştirmeler sağlayacak sosyal sorumluluk projelerine büyük önem veriyor, geliştirdiğimiz projelerle sürdürülebilir kalkınma faaliyetlerine var gücümüzle destek oluyoruz. Üzerinde özenle durduğumuz sosyal sorumluluk projeleri kapsamında engelliler için yürüttüğümüz çalışmalar da bulunuyor Sosyal hayata aktif ve bağımsız katılmak isteyen fakat birtakım erişilebilirlik problemleri sebebiyle etkin katılım sağlayamayan engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için büyük bir gayret gösteriyoruz. Engellerin olmadığı bir Türkiye için üzerimize düşen görevi samimiyetle yerine getirmeye çalışıyor, bu konuyla ilgili atılan her olumlu adımı büyük bir kazanç olarak görüyoruz. En büyük temennimiz engelli bireylerin bilgiye ve ihtiyacı olan sosyal faaliyetlere erişimde kimseye ihtiyaç duymaması Bu sebeple hayata geçirdiğimiz "Hayal Ortağım" servisiyle engelleri aşacak bir yeniliğe imza atmakla birlikte, uygulamamızla dünya iletişim sektörüne de örnek olduk. Mersin'de, Forum Mersin AVM'de uygulamaya başladığımız "Hayal Ortağım" servisinde bulunan "Yol arkadaşım AVM" ve "Sesli Betimleme" teknolojileri sayesinde engelli bireyler, kimseye ihtiyaç duymadan sosyal hayata daha aktif ve bağımsız katılabilecek, özgürce alışverişlerini yapabilecek, vizyon filmlerini izlemenin keyfini sürebilecek. Forum Mersin AVM ile attığımız bu güzel adımın daha da büyüyerek ülkemizin her noktasına ulaşması için çalışmalarımıza büyük bir sorumlulukla devam ediyoruz" dedi.

YGA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Meriçliler ise "YGA 10 yıldır Görme Engelli rol model liderler yetiştirmek ve Görme Engellilerin hayatını kolaylaştıracak teknolojiler üretmek üzerine çalışıyor. YGA'da günü kurtarmak için geçici çözümler üretmek yerine; özenle seçilmiş gönüllüler, sürdürülebilir sosyal inovasyonlarla, dünyada ilklere birlikte imza atıyorlar. Bunun en güzel örneklerinden biri olanHayal Ortağım uygulaması,Turkcell ile birlikteYGA gönüllüleri tarafından geliştirildi ve şimdi 200 bin engellinin hayatını kolaylaştırıyor. Hayalimize ortak olan Turkcell ve Forum Mersin AVM ile birlikte başarmanın mutluluğu içerisindeyiz." diye konuştu

'Hayal Ortağım" Mersin'den sonra diğer Anadolu şehirlerinde

Turkcell'den yapılan açıklamaya göre Mersin'de kullanılmaya başlanan "Hayal Ortağım Yol Arkadaşım AVM" teknolojisi Türkiye'de toplam 7 ilde 17 AVM'de engellilerin kullanımına açıldı. 2017 yılı içerisinde Türkiye çapında 50 AVM'ye ulaşması hedeflenen uygulamayla görme engellilerin AVM gibi toplu yaşam alanlarında herkes gibi özgürce zaman geçirebilmeleri amaçlanıyor. Bu hizmetten faydalanmak için görme engellilerin App Store veya Google Play'den Hayal Ortağım uygulamasını indirip üye olmaları yeterli. Ücretsiz olan uygulama tüm operatör kullanıcılarına açık olmakla birlikte Turkcell müşterilerine data kullanımı da tamamen ücretsiz olarak sunuluyor.

Yol Arkadaşım, Poi Labs tarafından geliştirilen bluetooth beacon ve kapalı alan navigasyon teknolojisi ile çalışıyor. Bu sayede görme engelli kullanıcılar, akıllı telefonlarından bluetooth özelliğini açtıktan sonra "Hayal Ortağım" uygulaması içerisindeki Yol Arkadaşım kategorisinden bulunduğu AVM'nin menüsüne girerek AVM hakkında genel bilgilere ulaşabiliyor, Serbest Dolaşım özelliğiyle önünden geçtikleri mağazalarla ilgili bilgi alabiliyor ve istedikleri yere sesli komutlarla varabiliyorlar. Turkcell Hayal Ortağım kullanıcıları, bu uygulama içerisinde tüketilen data için ücretlendirilmiyorlar.

Sesli Betimleme Derneği'nin destekleriyle hayata geçen "Cepten Sesli Betimleme" hizmeti görme engellilerin hiçbir ayrıntıyı kaçırmadan sinemada izledikleri filmden daha fazla keyif almalarını sağlamak amacıyla geliştirildi ve dünyada ilk defa bir mobil uygulama üzerinden sunuldu. Filmlerin kilit noktası olan çevre, mekan, kişi ya da objeye dair özelliklerin; diyalogsuz sahnelerin sesle aktarılabilmesini sağlayan Cepten Sesli Betimleme, görme engellilere kesintisiz film keyfine imkan tanıyor. Sesli betimleme hizmetinden yararlanmak için, görme engelli sinemaseverlerin filmin oynadığı sinema salonuna gidip filmin herhangi bir anında "hayal ortağım" uygulaması üzerinden "Sesli betimleme'yi başlatmaları ve kulaklıklarını takmaları yeterli oluyor. Sesli betimleme filmle senkron bir şekilde ilerleyip kullanıcının filmi tüm detaylarıyla takip etmesini sağlıyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber