Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 30 Eylül 2016 - 12:33 Yorum: 0

Yonca Tabak: Başarı ve sağlık, iyi ve dengeli beslenmeden geçiyor

Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, gereksiz yere antibiyotik kullanımının vücuttaki yararlı bakterileri öldürdüğüne dikkat...

Yonca Tabak: Başarı ve sağlık, iyi ve dengeli beslenmeden geçiyor

Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, gereksiz yere antibiyotik kullanımının vücuttaki yararlı bakterileri öldürdüğüne dikkat çekerek, hastalığı basit yöntemlerle atlatmanın mümkün olduğunu belirtti. Prof. Tabak, konuyla ilgili özellikle velilere ve öğretmenlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Soğuk algınlığının yavaş seyreden bir hastalık olduğunu, boğaz ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hafif öksürük belirtileriyle kendini gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak, gribal enfeksiyonun ise birkaç saat içinde aniden ortaya çıkan, yüksek ateş ile birlikte şiddetli baş ağrısı, tüm vücutta yaygın kas ağrısı ve de ağır halsizlik belirtileri ile seyreden bir hastalık olduğuna dikkat çekti.

Prof. Tabak, alerjisi olan kişilerin üst solunum yolu enfeksiyonu gibi kendini gösteren soğuk algınlığına daha çok yakalandıklarını ve bu durum karşısında gereksiz antibiyotik kullanmanın yerine özellikle beslenme ve basit uygulamalarla hastalığın önlenebileceğini belirtti.

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, bağışıklık sistemi ve sağlık için beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, her öğünün ayrı ayrı önemine değindi. Uzmanların en çok üzerinde durduğu ve günün en önemli öğünü olarak gösterilen kahvaltı için Tabak, ailelerin; çocuklarının sabahları birkaç lokma yemesi için, kakaolu fındık ezmesi, kakaolu mısır gevreği gibi hızlı ve hazır gıdalar ile kahvaltı etmesine göz yumduğuna dikkat çekti. Bu gıdaların besleyici hiçbir değerinin olmadığını söyleyen Tabak, özellikle alerjik çocuklarda midede reflüyü tetikleyen bu gıdaların, astıma neden olduğunu belirtti. Tabak, alerjik çocuklar için kakaolu hazır gıdalar yerine bol tahıllı ekmek, peynir, zeytin, yumurta, salatalık ve şekersiz marmelat gibi vitamin yönünden zengin gıdalar ile beslenmenin çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendireceğine vurgu yaptı.

Prof. Tabak, okullardaki öğle yemeklerinin; hamburger, patates, kola gibi hızlı ve hazır gıda ile yapılmaması gerektiğine dikkat çekerek, et, sebze yemeği, salata ve meyveden oluşması gereken öğle yemeğinin, hazır gıdalı kantin alışkanlığının yerine geçmesi gerektiğini söylüyor. Çikolatanın reflüyü tetiklediğini kaydeden Tabak, özellikle sınıflarda ödül olarak çikolata verilmemesini vurguladı.

Akşam yemeklerinin de sabah ve öğlen kadar önemli olduğunu, reflünün önlenmesi için yatmadan en az 2 saat önce akşam yemeğinin yenmiş olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak, akşam yemeklerinde ağır yağda kızarmış gıdalar yerine, yağ oranı düşük hafif gıdalarla beslenmenin gecenin rahat geçmesi için önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, Prof. Dr. Yonca Tabak, çikolatanın içeriğindeki kakaonun, midede asit salgısını arttırdığını ve reflüye neden olduğunu sürekli vurgulamak gerektiğini söyleyerek, gece saatlerinde kakaolu gıdanın özellikle kakaolu sütün içilmesinin önlenmesini tavsiye etti.(EFE)

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber