Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 12 Ağustos 2014 - 14:03 Yorum: 0

YÖREX hazırlıkları başladı

ATB Başkanı Çandır:

YÖREX hazırlıkları başladı

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) desteğiyle 5'incisi yapılacak Yöresel Ürünler Fuarı'nın (YÖREX) hazırlıkları başladı.

ATB Toplantı Salonu'nda düzenlenen 5. YÖREX Danışma Kurulu Toplantısı'nda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, yöresel ürünlerin ekonomi için önemine dikkati çekti. Çandır, fuara 81 ilin katılımı için yoğun çaba sarf ettiklerini, Anadolu'nun bütün değerlerini Antalya'da buluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

Yöresel ürün üreticilerini, ekonomik olarak kalkındırmak, yerel ekonomiyi desteklemek için çalıştıklarını anlatan Çandır, "Küçük ve orta ölçekli tesislerin en önemli eksiği pazardır. YÖREX bu ürünler için iyi bir platform. Biz bu fuarla küçük üreticiyi cesaretlendirip, ortaya çıkaracağımız, ürün gamıyla öncelikle yurt içinde tüketimi yaygınlaştırmayı sonra da yurtdışında yöresel ürün mağazaları açmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Çandır, yeni nesillerin yöresel tatların adını bile duymakta zorlandığı bir ortamda yöresel ürünleri gündeme getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yerel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Kurucu Başkanı Yavuz Tekelioğlu, yöresel ürünlerin kırsal ekonominin canlanmasındaki önemine değindi. Coğrafi işaretin (CI), yöresel ürünlerin korunmasında oynadığı rolü anlatan Tekelioğlu, "Yöresel ürünlerin korunması, geliştirilmesi gerekiyor. Bunun yolu da coğrafi işaretten geçiyor. Coğrafi işaret sayesinde yöresel ürünler yok olmaktan kurtuluyor. Taşköprü sarımsağı coğrafi işaret alarak uluslararası alana açılmaya başladı. Bu da ne kadar doğru bir yolda ilerlediğimizi bizlere gösteriyor" dedi.

Avrupa'da bin 228 coğrafi işaret belgeli ürün bulunduğunu belirten Tekelioğlu, Türkiye'de bu rakamın 178 olduğunu açıkladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber