Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ramazan Durmuş

Yorgana göre hayat şartları!

12 Ekim 2008 - 21:42 Yorum: 0

A-KA-PE"nin sözcüleri, “Krizden en az Türkiye etkilenecek” diyor ya, tir tiir titriyorum!

Malum, siyasi iktidarlar olmayacak şeyler karşısında susar, olacak şeyler karşısında da ha bire yalanlar dururlarmış! Yani bugün “Zam yok” dendiğinde ertesi gün “Zam var” açıklaması örneğinde olduğu gibi...

Tir tir titriyorum ya fakir fukarada da eller de semaya açılmış vaziyette. Allahım, inşallah şu sıkıntılı dönemde Türk milletini korur.

Bir yanda terör kıskacı, bir yandan ekonomik kriz.. Diğer yandan A-KA-PE iktidarının zamları...

Yani övünüyorlardı ya 5 yıldır zam yapmadıkları için…

Peh, peh, peh...

Bir başladılar, hızlarını alamıyorlar. Doğalgaz ve elektrikte zamlar zulme dönüştü... Ya toplu taşım?

Dünyada petrol fiyatları tepetaklak ama Türkiye"de toplutaşıma zam var!

Aslında en ağır zam olarak ben toplu taşım, yani şehir içi ulaşım ücretlerini görürüm. Bakın, Ankara"yı “yıldız başkent” yapanlar Ankaralıların ulaşım ücretlerine yine zam yaptı. Çokça yol ücreti veren nüfusu alanlara Allah yardımcı olsun...

Ama görünen o ki A-KA-PE iktidarı için tünelin sonu görünüyor. Yeter ki, birileri sallayıversin! Anadolu zaten dersine çalışıyor da birilerinin de kendisini ümitlendireceği günü merak ediyor.

Bu kadar eleştiri okundan sonra gelelim asıl niyetimize...

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, vatandaşların ekonomik çalkantıları en az zararla atlatması için yapılması gerekenleri araştırdı ve bir öneri paketi hazırladı. Türkiye Kamu-Sen, bu kriz ve yokluk döneminde, yaşamak için altın kurallar öneriyor. Ayağını yorganına göre uzatmak isteyenler okusun:

Finans ve borçlanma konusunda öneriler:

- Miktarı ne kadar olursa olsun bankadaki nakit paranızı kısa vadeli mevduatta değerlendirin.

- Borçlanarak araba ya da ev almayın, bu ihtiyaçlarınızı piyasalardaki dalga bitene kadar erteleyin.

- Bankacılık işlemlerinde internet ve ATM'leri kullanın. Bu sayede havale ve EFT gibi işlemlerde daha az masraf ödersiniz.

- Çok zorunlu olmadıkça kara gün için biriktirilen altın benzeri yastık altı tasarruflarınızı bozdurmayın. Bozdurmanız gerekirse de sadece ihtiyacınız olan miktarını elden çıkarın.

- Birikmiş paranızla geçmişten gelen düşük faizli borçlandığınız taksitleri kapatmaya kalkmayın. Paranız elinizde dursun.

Kredi kartı konusunda öneriler:

- Kredi kartıyla zorunlu kalmadıkça alışveriş yapmayın. Özellikle de uzun vadeli taksitli kampanyalara katılmak için iyi düşünün.

- Kredi kartı borcunuzun tamamını ödeyemiyorsanız, hemen bir bankaya gidip düşük faizli bireysel kredi alarak borcunuzu kapatın ve borcunuz bitene kadar kredi kartınızı kullanmayın.

- Kullanmadığınız kredi kartları varsa hemen iptal edin. Kredi kartı sayınızı minimuma indirin.

Ev ekonomisi konusunda öneriler:

- İnternet, telefon gibi sabit giderlerinizi minimuma indirin.

- Çok zorunlu olmadıkça dayanıklı tüketim malzemelerim yenilemeyin, evinizde gereksiz tadilat yapmayın.

- Her ay başında bir bütçe yaparak gelecek ayın harcama planını çıkarın.

- Kış öncesi evinizin cam ve kapılarının izolasyonunu yaptırın.

- Televizyon, müzik seti gibi elektrikli ev gereçlerinizi kapattığınızda mutlaka fişini de çekin.

- Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolmadan çalıştırmayın. Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine ılık su kullanarak çamaşırlarınızı daha düşük ısıda yıkayın.

- Akıllı elektrik sayacı kullanıyorsanız, elektrikli aletlerle yapacağınız çamaşır yıkama, ütü, bulaşık gibi işleri akşam 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında yapmaya özen gösterin.

- Evin diğer fertlerine de olası krize karşı hazırlıklı olunması gerektiğini anlatın ve harcamalarını kısmalarını talep edin.

- Çok zorunlu olmadıkça dışarıda yemek yemeyin. Yemeklerinizi evde yemeye özen gösterin.

- Kış gelmeden kombinizin bakımını yaptırın. Evde kullanmadığınız odaları boş yere ısıtmayın. Çok soğuk günlerde evde olmadığınız zamanlarda kombinizi kapatmak yerine düşük ayarda sürekli çalıştırın.

- Sebze ve meyveleri musluktan akan suda değil, bir kabın içerisinde yıkayın.

- Eğer kirada oturuyorsanız, konut fiyatlarındaki düşüşü de değerlendirerek çevrenizde daha az kira ödeyebileceğiniz alternatifleri araştırın. Ancak depozito ve taşınma masraflarını da hesaplayın.

- Tasarruflu ampul kullanın. Yalnızca evinizde değil apartmanınızda da tasarruflu ampulden tutun da asansör kullanımına kadar birçok alanda tasarruf yapılması için çevrenizdekileri uyarın.

- Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanın, büyük bir ateşin üzerine küçük kap koymayın. Yemeklerinizi ağzı açık kaplarda pişirmeyin.

Alış-veriş konusunda öneriler:

- Küçük alışverişler için büyük marketlere gitmeyin.

- Alışverişe çıktığınızda sadece ihtiyacınız olanları alın. Özellikle de evde bir liste yaparak markete gidin. Raflarda her gördüğünüzü sepete atmayın.

- Marketlerde alışveriş yaparken kredi kartınızı kullanmayın, çünkü cebinizden anında nakit çıkmadığı için gereksiz birçok ürün alabilirsiniz. Markette nakit parayla yapacağınız alışveriş, masraflarınızın azalmasında etkili olacaktır.

- Mağazalardaki yeni sezon ürünlerini almak yerine birkaç ay sonra başlayacak indirimli kampanyaları bekleyin. İndirim yapılıyor diye bir ürün almayın, bu dönemde sadece zorunlu ihtiyaçlarınız için alışveriş yapın.

- Market alışverişlerinizde özellikle indirim yapılan günleri tercih edin.

Otomobil konusunda öneriler:

- Kış gelmeden önce aracınızı bakıma sokun ve yakıt masraflarını azaltacak tedbirler alın.

- Mümkün olduğunca kendi aracınız yerine toplu taşım araçlarım tercih edin.

- Yürüyerek gidilebilecek kısa mesafeler için aracınızı kullanmayın.

- Aracınıza benzin alırken, kredi kartı kampanyalarından yararlanın. Aynı firmadan üst üste yapılan alışveriş sayesinde önemli oranlarda para puan kazanabilirsiniz.

- Aracınızın kaskosunu mutlaka yaptırın.

* * *

Daha neler neler! Ey, Türkiye"yi çok iyi yönettiğini iddia edenler siz de kemer sıkacak mısınız?

YAZARIN DİĞER YAZILARI