Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 27 Kasım 2014 - 11:28 Yorum: 0

Yozgatlı çiftçiden Paris'e safran satışı

Kozmetik, gıda ve ilaç sanayi gibi birçok sektörde kullanılan ve "mucize bitki" olarak nitelendirilen safranın üretimine 3 yıl önce deneme amacıyla başlayan Yozgatlı çiftçi İzamettin Meşeli, yetiştirdiği bitkiyi Paris'te restoran işleten bir gurbetçiye gö

Yozgatlı çiftçiden Paris'e safran satışı

YOZGAT (AA) - ÖZCAN GÜNEY - Türkiye'de daha çok Safranbolu'da yetiştirilen safran bitkisini arkadaşının tavsiyesiyle 3 yıl önce üretmeye başlayan Yozgatlı çiftçi İzamettin Meşeli, yetiştirdiği bitkiyi Paris'te restoran işleten bir gurbetçiye satıyor.

Meşeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyünde 2 dekar arazide gerçekleştirdiği deneme üretiminden olumlu sonuç aldığını söyledi.

Safranbolulu bir arkadaşının tavsiyesiyle bitkinin üretimine başladığını anlatan Meşeli, "Safran bitkisinin kullanım alanı yaygın. Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok sektörde kullanılıyor. Bitkinin lifleri kıymetli. Liflerini bala katarak yiyenler de oluyor. Kilogramı 10 bin dolardan satılan safranın pazar sıkıntısı da yok. Yeter ki üret, ürettiğin zaman her şey satılıyor" diye konuştu.

Meşeli, Safranbolu'dan getirttiği safran bitkisinin tohumlarından kısa sürede verim aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Safran bitkisi soğansı bir yapıya sahip. Fideledikten sonra çiçeklerini topladım ve ilk etapta 700 gram temin ettim. Üretim duyulunca isteyenler oldu, talep oldu. Talebi karşılamaya çalıştım. Hatta Fransa'nın başkenti Paris'te restoran işleten bir hemşehrimiz aradı. Ona deneme amaçlı gönderdim. Yemeklerde kullandığı safranı artık benden alıyor. Benden üretim kapasitesini arttırmamı istiyor. Gelecek yıllarda üretimi arttırmayı hedefliyorum."

Safran bitkisinin, kumlu ve geçirgen toprakta üretildiğini ifade eden Meşeli, "Safran bitkisi, mor renkte, güzel kokulu çiçekler açan bir bitkidir. Ağustos ayının ikinci yarısında soğanı dikilen safran, ekim-kasım aylarında çiçek açar. Kasım ayında sabah erken saatlerde güneş doğmadan önce toplanır. 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram safran alınıyor. Ekim ve toplama işlemleri tamamen insan gücü istiyor. Hassas bir bitki olduğu için elle topluyoruz" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber