Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Eğitim 14 Kasım 2014 - 17:33 Yorum: 0

YTB'den yurt dışındaki Türklere burs imkanı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, yurt dışına göç eden Türklere yönelik bu yıl ilk kez akademik destek bursları vermeye başlıyor.

YTB'den yurt dışındaki Türklere burs imkanı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yurt dışına göç eden Türklere yönelik bu sene ilk kere akademik destek bursları vermeye başlıyor. Burslarla Türklerin, bulundukları ülkelerde eğitim, kültür ve akademik hayata katılımlarının sağlanması ve başarılarının desteklenmesi hedefleniyor.

Yurtdışı Vatandaşlar Bursları (YVB) ile ilgili AA muhabirine bilgi verici YTB Başkanı Kudret Bülbül, sanatçı Cem Karaca'nın 'İşçisin Sen, İşçi Kal' şarkısını hatırlatarak, yurt dışında yaşayan vatandaşların işçi kalmamaları, siyaset, ekonomi, eğitim, spor ve sanat bu şeklinde yaşamın her sahasında mevcut olmaları için destekler verdiklerini vurguladı.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların belirli konularda yüksek lisans, doktora, doktora sonrası iş yapmaları halinde aylık mali destek sağlayacaklarını belirten Bülbül, 'İstiyoruz ki bu projelerle ülke dışında yaşayan yurttaşlarımız daha etken ve yaşamın her sahasında saygın birer fert olsunlar, hem bulundukları ülkeye ve hem Türkiye'ye yardım sağlasınlar' dedi.

YTB'den tahsil edilen bilgiye göre, 2014 yılında başvuruya açılacak inceleme konuları kimlik, kültür ve aidiyet araştırmaları, eğitim araştırmaları, ayrımcılık ve hak ihlalleri araştırmaları, göç araştırmaları, katılım araştırmaları, yasa araştırmaları, akademik ve entelektüel bir hale yönelik araştırmalar, sanat ve edebiyat kontrolleri şekilde sıralanıyor.

Burs programının hukuk, siyaset, sosyoloji, psikoloji, pedagoji, tarih ve Türkoloji bu şeklinde sosyal İlim dallarında yurt dışındaki Türk toplumunu ilgilendiren konularda inceleme oluşturan üstün muvaffakiyetli araştırmacıların desteklenmesine de olanak sağlayacağı belirtildi.

- Burs miktarları devletlere nazaran değişiyor -

Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, İngiltere, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Finlandiya, Portekiz, Norveç, Danimarka, İrlanda, Malta, Lüksemburg, Lichtenstein, ABD, Kanada ve Avustralya olmak üzere 21 ülkede ikamet eden Türk vatandaşların başvurusuna açılacak burslar, her ülkeye nazaran ayrıcalıklı miktarlarda maaş burs olanağı sunuyor.

Buna göre, ABD'de yüksek lisans oluşturan Türklere 650 dolar, Avustralya'da 725 Avustralya doları, İngiltere'de 400 sterlin, İsviçre'de 600 frank, Kanada'da 750 Kanada doları, Norveç'te 4 bin kron ve Avro bölgesindeki devletlerde yüksek lisans yapanlara 500 avro burs verilecek. 

 Doktora tezi oluşturan Türkler ise ABD'de ve Avustralya'da 1000 dolar, İngiltere'de 600 sterlin, İsviçre'de 900 frank, Kanada'da bin 100 Kanada doları, Norveç'te 6 bin 120 kron ve Avro bölgesindeki devletlerde ise 750 avro maaş burs alabilecek. 

Doktora sonrası inceleme oluşturan Türkler eğer ABD'de iseler bin 300 dolar, Avustralya'da bin 500 Avustralya doları, İngiltere'de 800 sterlin, İsviçre'de bin 200 frank, Kanada'da bin 500 Kanada doları, Norveç'te 8 bin 150 kron ve Avro bölgesindeki devletlerde ise bin avro burs imkanından faydalanabilecek. 

Burs almak isteyenler 'www.ytb.gov.tr' internet adresinden 19 Aralık'a kadar başvuru yapabilecek.

Kaynak: AA

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber