Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 23 Temmuz 2014 - 13:13 Yorum: 0

"Yüksek fındık fiyatı, ticareti olumsuz etkiler"

STB Yönetim Kurulu Başkanı Mete:

'Yüksek fındık fiyatı, ticareti olumsuz etkiler'

SAKARYA (AA) - Sakarya Ticaret Borsası (STB) Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Mete, fındık üreticilerinin 9-10 liralık fiyat bandından memnun kalacağını belirterek, fiyatın yüksek olmasının İtalya ve Gürcistan'ın işine yarayacağını bildirdi.

Mete, yaptığı yazılı açıklamada, fındıkta yeni sezona rekolte tartışmalarıyla girildiğini belirterek, "Ziraat odaları, ihracatçı birlikleri, FİSKOBİRLİK, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan rekolte verileri arasındaki yüzde 30'luk farkl, üreticiler, tüccarlar ve ihracatçıların kafasının karışmasına neden oluyor. Rekolte tahmin çalışmalarında bulunan kurumların bir araya gelip ortak bilimsel metotlar kullanarak veri üretmeleri gerekiyor" ifadesini kullandı.

Rekolte fiyatlarındaki tahminlerin spekülasyonlara yol açtığını vurgulayan Mete, kaosun beklenti yarattığını, bunun da her kesime zarar verdiğini savundu.

Mete, Karadeniz'deki don olaylarının etkisiyle fındık fiyatının 6 liradan yüzde 40-50'lik artışla 8 liraya kadar yükseldiğine dikkati çekerek, şu bilgiyi paylaştı:

"Üretici, 9-10 liralık fiyat bandından memnun olacaktır. Fındık fiyatının çok yüksek olması, rakiplerimiz İtalya ve Gürcistan’ın işine yarayacaktır. Tahmini rekolte 500 bin ton civarında beklenirken, bir de fiyatların yükselmesi dış ticareti olumsuz etkiler. Sakarya’da fındık hasadı yaklaşık 15 gün sonra başlayacak, zor bir sezon için kendimizi hazırlamalıyız. Üreticimizden istikrarlı bir piyasanın sağlanması için isteğimiz mallarını ihtiyaçları kadar pazara indirirlerse 9-10 liralık fiyat bandını korumuş olurlar."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber