Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 03 Mart 2015 - 17:43 Yorum: 0

"Yunanistan, Avrupa baharını tetikler mi"

Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Yörük:

'Yunanistan, Avrupa baharını tetikler mi'

EDİRNE (AA) - Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Murat Yörük, Yunanistan'daki iktidar değişikliğinin, bir Avrupa baharına neden olup olmayacağının merak edildiğini söyledi.

Yörük, Trakya Üniversitesinde düzenlenen "Balkanlar Mercek Altında" konulu panelde, dünyanın son yüz yılda büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğini belirtti.

Dönüşüm ve değişimlerin birbiri içine geçmiş halde ve eş zamanlı tezahür ettiğini, ekonomik sistemlerin siyasi ve beşeri sistemleri yönlendirdiğini vurgulayan Yörük, şöyle devam etti:

"2001'de Arjantin'in iflası vesilesiyle küresel mali sistemi etkileyen öncü şokları hissettik. 2003'teki Irak müdahalesinde geri duran bir Avrupa Birliği'ni izledik. 2007 yılında küresel mali kriz başladı ve neo-liberal sistem ve dinamikleri sorgulanmaya başlandı. Avrupa'nın sosyal devlet anlayışı yeniden çıkış noktası olarak gündeme alındı. İşsizlik sorununun gündeme oturduğunu izledik. 2010'lu yıllarda ise batı mali krizlerle boğuşurken Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da halkların özgürlük ve demokrasi arayışlarına tanıklık ettik. Tüm bu gelişmelerin ışığında acaba ikinci kırılma noktası Yunanistan olabilir mi."

Yörük, Yunanistan'ın iflası yaşayan Arjantin'e çok benzemediğini, NATO ve AB üyesi Güney Kıbrıs ile bağı nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğuna değindi.

Yunanistan'ın, Güneydoğu Avrupa, Balkanlar, Akdeniz ve Ortadoğu ekseninde dengeleri etkileyebileceğini aktaran Yörük, şunları anlattı:

"Mevcut iktidarın siyasi ideolojik çıkışlarına bakılırsa, insan odaklı yeni bir düzenin kurulması isteniyor. Yunanistan'daki çıkış bir Avrupa baharı yaratır mı, İspanya, Portekiz, Fransa, İtalya Yunanistan'ı takip eder mi. Tüm bu hareketlilik bölgede ve dünyada yeni bir ekonomik ve siyasal dönüşümün başlamasına yol açabilir mi. Merakla cevabı beklenen bir soru olarak karşımızda duruyor."

Büyükelçi Babür Hızlan da son yıllarda Türkiye'nin önünü kesmek isteyenlerin, "yeni Osmanlıcılık" söylemi çıkardığını dile getirdi. Hızlan, konuya ilişkin şu görüşlerini aktardı:

"Yeni Osmanlıcılık söylemi Türkiye'nin önünü kesmek isteyenlerin hem Balkanlar hem Ortadoğu'da bilinçli olarak gündeme getirdikleri bir söylem. Balkan basını sistematik olarak içeri sürüyor. Bugün bir ülkenin yarın bir başka ülkenin basınında sürekli hatırlatılıyor, insanların bilinçaltında yaşasın ve Türkiye'ye kapıları açmasınlar diye."

Büyükelçi Gürcan Türkoğlu da dış politikada Balkanlar'ın önemini anlattı. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber