Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 14 Ekim 2016 - 10:43 Yorum: 0

Zabıtadan tüpgaz satıcılarına denetim

Kırıkhan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçe merkezinde tüpgaz satan bayilere yönelik denetim gerçekleştirdi.

Zabıtadan tüpgaz satıcılarına denetim

Kırıkhan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçe merkezinde tüpgaz satan bayilere yönelik denetim gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, kaçak dolum yapanın da yaptıranın da büyük risk aldığını, tüp yerine evlerine adeta birer birer bomba yerleştirildiğini belirterek, herkesi dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kırıkhan genelinde bazı LPG otogaz istasyonlarında kaçak olarak dolum yapılarak ilçedeki market ve bakkallarda tüpgaz satışı yapıldığı ihbarları üzerine harekete geçen zabıta ekipleri, tüpgaz satışı yapan bayileri denetledi.

Zabıta ekiplerinin yaptıkları denetimler sonucunda bazı bakkal ve marketlerde satışı yapılan kaçak tüpgazlarla ilgili dağıtım şirketleri aranarak kaçak tüplerin toplatılması için uyarılırken, cadde ve kaldırımlara tüpgaz koyan işyerleri de ikaz edilerek bundan sonra kaldırım kenarlarına tüpgaz konulmaması için uyarılarda bulunuldu.

Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, yaptığı açıklamada vatandaşların kullandıkları mutfak ve piknik tüplerinin LPG otogaz istasyonlarında kaçak olarak doldurmalarının tehlikesine dikkat çekerek, "İstasyonlardan kaçak dolum tüp almak eve bomba almak demektir" dedi.

Başkan Yavuz, kaçak LPG tüpgaz satan işyerlerine ve kaçak tüpgaz alan vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Başkan Yavuz, otogazla doldurulmuş bir tüpün patlaması sonucu çok büyük maddi hasar ve ölümlerin meydana gelebileceğini belirterek, vatandaşlara hayati uyarılarda bulundu.

Kırıkhan'daki bazı LPG otogaz istasyonlarında kaçak dolum yapılan tüplerin Kırıkhan'daki market ve bakkallarda yoğun olarak satıldığına dikkat çeken Başkan Yavuz, fiyat farkından dolayı tercih edilen bu yöntemin vatandaşların hayatlarını tehlikeye soktuğunu vurgulayarak, "Bazı vatandaşların mutfak ocaklarında ve şofbenlerde kullandıkları 12 kilogramlık mutfak tüpüne araçlarda kullanılan otogaz doldurularak kaçak olarak satılmaktadır. Konuyla ilgili olarak tespit yapan Zabıta Müdürlüğü ekiplerimiz Kırıkhan genelinde kaçak tüp satan yerleri denetleyerek işyeri sahipleri uyarılmış, bakkal ve marketlerde tüpgaz satışı yasaklanmıştır. Dün itibarıyla yetkili dağıtım şirketleri, bayiler/satıcılar uyarılarak kaçak dolum yapılarak tüpgaz satışı yapan yerlerden tüplerin toplanması hususunda bilgilendirilmiştir. Vatandaşlarımız tüpgaz ihtiyaçlarını sadece yetkili dağıtım şirketleri, bayilerden temin etmeleri gerekmektedir. Tüm uyarılarımıza rağmen kaçak tüpgaz satışı yapan yerler tespit edilmesi durumunda bu yerler ve kişiler hakkında yasal işlemler başlatılarak cezai müeyyideler uygulanacaktır" diye konuştu.

"Vatandaşlar adeta evlerine birer bomba yerleştiriyor"

Mutfak tüplerinin tüpgaz dolum tesislerinde kontrol altında ve garantili olarak doldurulduğunu anlatan Başkan Yavuz, "Ruhsatlı tüpgaz dolum tesisleri buna göre dizayn edilip ayarlanarak, testler ve tartımlar yapılmaktadır. Ruhsatlı dolum tesislerinde 12 kilogramlık mutfak tüplerine dolum tesislerinde bir kilogram oranında da havagazı doldurulup, ince ayar yapılıyor. Evde kullanılacak en uygun karışım ve güvenlik söz konusu. 12 kilogramlık bir tüpe, otogaz istasyonlarında 13 kilogram gaz dolduruluyor. İnce ayar yapılarak patlaması önlenen tüpün böylece güvenliliği ortadan kaldırılmış oluyor. Mutfak tüplerdeki gazla LPG gazı arasındaki, soğuk ve sıcak havalarda akışkanlığı düzenleyen propan ve bütan gazlarının karışımı bulunuyor. Mutfak tüpünde kullanılacak gazda yüzde 30 propan yüzde 75 bütan gazı var. Otogazda propan daha yoğun. Propan daha hızlı yanıcı ve basıncı yüksek bir gaz olduğu için mutfakta otogazın kullanılması eve bomba almak demektir. LPG otogaz istasyonlarında kaçak olarak doldurulan mutfak tüpleri, hava ayarı yapılmadığı için de tehlikelidir. Otogaz ile tüpgazın alev alma hız ve özelliklerinin ayarlanması da gerekmektedir. Ruhsatlı gaz dolum tesislerinde tüpler son derece güvenli olarak üretilmektedir ama tüpün sadece kendisinin güvenli olması yetmiyor, dolum şekli ve doldurulan gazın özellikleri ve dolum miktarı da önemli, tehlike burada baş gösteriyor, araç için geliştirilmiş karışım ev tüpünde tehlikeli olabiliyor. Halkımızı ve tüpgaz tüketicilerimizi bu konuda hassas ve duyarlı davranmalarını bekliyoruz" dedi.

"Vatandaşlarımız kaçak tüpgaz satışı konusunda duyarlı davranmalı"

"LPG istasyonunda çalışanların da, tüp dolumu isteyenlerin de bilinçsizce hareket etmemeleri gerekir" diyen Başkan Yavuz, "Bu kişilerin çok büyük bir faciaya neden olabileceklerinden, faciadan da sorumlu tutulacaklarından haberdar olmaları gerekir. Birkaç kişinin yaptığı ihmalden başka masum insanların zarar görmesi söz konusudur. Mutfak tüplerinin, otogaz istasyonunda doldurulduğunu duyan ve görenler insanlık adına seslerini yükseltmeli, yapanları uyarmalı, akıllı telefonlar var teknolojiden faydalanıp resim çekip, video yapıp sosyal medyada paylaşıp teşhir etmeli, ilgililere ulaştırıp suç duyurusunda bulunmalıdırlar.

"Belli aralıklarla denetimlerimiz devam edecek"

LPG otogaz istasyonlarında mutfak tüplerini doldurmanın suç olduğunu ve cezai müeyyide gerektirdiğini aktaran Başkan Yavuz, "Belediye olarak zabıta ekiplerimiz tarafından belirli aralıklarla ilçe genelinde denetimlerimiz artarak devam edecek. Kaçak olarak doldurulmuş tüpgaz satışı yapan yerler hakkında çok ciddi yaptırımlar uygulayacağız" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber