Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 24 Ekim 2016 - 13:53 Yorum: 0

ZEYDER bakanlığa “tağşiş” raporu sunacak

ZEYDER, zeytin ve zeytinyağında tağşişin önlenmesi için Zeytincilik Kanunu ile ilgili rapor hazırlayarak bakanlığa sunacak.

ZEYDER bakanlığa “tağşiş” raporu sunacak

ZEYDER, zeytin ve zeytinyağında tağşişin önlenmesi için Zeytincilik Kanunu ile ilgili rapor hazırlayarak bakanlığa sunacak.

Geçen eylül ayında Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği'nin ilk genel kurul toplantısında göreve seçilen yeni yönetim kurulu faaliyetlerine başladı. ZEYDER Başkanı Hidamet Asa'nın başkanlığında toplanan dernek yönetim kurulu üyeleri, ilk toplantıda zeytin ve zeytinyağında tağşişin önlenmesi ile 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılaştırılması Hakkındaki Kanuna dair rapor hazırlayarak, ilgili bakanlığa sunma kararı aldı. Toplantıya, ZEYDER Yönetim Kurulu Üyesi seçilen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan da katıldı.

ZEYDER'in meseleleri çözmek için ilgili kurumlarla temasa geçeceğini vurgulayan Hidamet Asa, "Derneğimizin ilk genel kurulunu eylül ayında yaptık. Yönetim kurulumuzla birlikte hiç vakit kaybetmeden başta tağşişli ürün, merdiven altı üretim, Zeytincilik Kanunu, rekolte çalışmalarında bilimsel metotlar gibi konularda gerekli çalışmaları yaparak raporlarımızı hazırlayacağız. Tağşişli zeytin ve zeytinyağı ile rapor hazırlayarak bakanlığa sunacağız" dedi.

Başkan Asa, sektörün meselelerinin başında merdiven altı üretimin geldiğini belirterek, tağşişli ürünlerin piyasaya sunulduğunu kaydetti. Hidamet Asa, 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılaştırılması Hakkındaki Kanun'da yapılacak değişikliği de değerlendirerek, "Söz konusu kanuni düzenleme ile sofralık zeytin üretiminde dünya lideri olmayı hedefleyen ülkemizin zeytinlik alanları azalacak ve dolayısıyla üretimin de azalmasıyla birlikte dünya liderliği hedefine ulaşmamız zor olacaktır. Milli Tarım Projesi kapsamında üreticiye verilecek mazot desteği ile bir çığır açan Tarım Bakanlığı'mızın bu konuyu da sahipleneceğini düşünmekteyiz" diye konuştu.

Toplantıda, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin (UZZK) gerçekleştirdiği rekolte tahmin çalışmaları ve açıklanan rakamlar da değerlendirilirken, UZZK'nın açıkladığı zeytin ve zeytinyağı verilerinin sağlıklı olmadığı vurgulandı. Rekolte tahmin çalışmalarının bilimsel metotlarla yürütülmesi gerektiğine işaret eden Asa, "ZEYDER olarak İl Gıda Tarım ve

Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa Bursa bölgesindeki ağaç varlığının uydudan tespitine yönelik bilimsel bir çalışma yürütüyoruz. Bursa'da pilot olarak başlayan çalışmanın uzun vadede ülke genelinde de uygulanmasını hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber