Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 19 Eylül 2014 - 12:08 Yorum: 0

Zeytin ve zeytinyağı rekoltesi

Zeytin ve zeytinyağı rekoltesi tespit heyetine göre önümüzdeki sezonda Türkiye'nin zeytinyağı rekoltesinin 190 bin, sofralık zeytin rekoltesinin ise 438 bin ton olması bekleniyor

Zeytin ve zeytinyağı rekoltesi

İZMİR (AA) - Türkiye'nin 2014-2015 sezonunda zeytinyağı rekoltesinin 190 bin, sofralık zeytin rekoltesinin ise 438 bin ton olması bekleniyor.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinatörlüğünde oluşturulan "Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti" raporu İzmir Ticaret Borsası'nda açıklandı. 

Rekolteyi açıklayan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmihan Tibet, zeytin ve zeytinyağında bu yıl bazı bölgelerde verim düşüklüğüne rağmen iyi bir sezon beklediklerini söyledi. Tibet, "İç piyasaya da ihracata da yetecek kadar zeytin ve zeytinyağı var. Üretim geçen yıla göre yüzde 50 oranında arttı" dedi.

Tibet, rekolte tahmin çalışmalarının 4 ayrı bölgede eş zamanlı uzman kişiler tarafından yapıldığını belirtti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıllarda zeytin ağacı varlığını artırmak için verdiği desteğin meyvelerinin alınmaya başladığını ifade eden Ümmihan Tibet, "Zeytin ağacı varlığımız son 10 yılda 165 milyona çıktı. Bu ağaçların yaklaşık 24 milyonu daha meyve vermiyor. Bu yıl güzel bir ürün var. Meyve veren ağaçlardan 189 bin 468 ton zeytinyağı bekliyoruz. 438 bin ton da sofralık zeytin beklentimiz var" diye konuştu. 

Geçen sezon 130 bin ton olarak gerçekleşen zeytinyağı rekoltesinin bu yıl 190 bin tona ulaşmasının beklendiğine dikkat çeken Tibet, zeytinde "var, yok" yıllarının geride kaldığını, üretimin daha çok iklim koşullarına göre değiştiğini dile getirdi.

Mayıs ayında çiçeklenme dönemindeki yağmurlardan dolayı verimde değişiklikler olduğunu dile getiren Tibet, aynı bahçedeki ağaçlarda bile verimin değişkenlik gösterdiğini kaydetti. Bu yıl beklenen üretim artışından endişe edilecek bir durumun olmadığını dile getiren Tibet, şunları söyledi:

"Üretimin giderek her yıl artmasına alıştık. Bu artışı sektör kendi içinde eritecektir. İç tüketimin artması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Kaliteli üretim ve tüketimi teşvik etmek anlamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile çalışmalarımız var. Kişi başı tüketim 5 kilogramlara ulaşıp üretimin yetmeyeceği günleri de göreceğiz. Dünyada tedarikçi ülke olarak değil Türk zeytinyağı olarak yer yapmış firmalar olarak yer almak istiyoruz. İtalyan ve İspanyol markaları yerine Türk markaları ile raflarda yer almalıyız."

- "Zeytin ağacı varlığımız yüzde 70 arttı"

Tibet, zeytinlik alanların enerji ve maden aramalarına açılmasını istemediklerini kaydederek, "Hükümetimizin, devletimizin desteği ile 10 yılda zeytin ağacı varlığımız yüzde 70 arttı. Hedefimiz dünya ikinciliği. Zeytinlik alanların büyüklüğü 860 hektar. Çok düşük bir alanı kaplıyor. Lütfen zeytinliklerimize dokunmayalım. Bu ölümsüz ağaca sahip çıkalım" şeklinde konuştu.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Erol Bozkurt, zeytinyağında üretim artışının artık sanayici ve ihracatçıyı korkutmadığını söyledi. Zeytin ve zeytinyağı üretiminde son yıllarda keskin dalgalanmaların artık yaşanmadığına dikkati çeken Bozkurt, "2-3 yıl içinde meyve vermeyen ağaçların sayısında önemli azalma olacak. Daha önce tahmin etmediğimiz rekolteleri yaşayabiliriz. Sektörün tüm taraflarını memnun eden durum bu. Önceden üretim artınca satışta bir takım sıkıntıların yaşanabileceği düşünülüyordu. Ama artık Türkiye'nin zeytini Türkiye'ye yetmiyor. Sanayici ve ihracatçı olarak üretim artışlarından korkmuyoruz. Yeter ki elimizde uygun kalitede ürün olsun" dedi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Er de sektörün ortak rekolte açıklamasının sevindirici olduğunu söyledi. Er, "İhracatımız 92 bin tondan 20 bin tona geriledi. Sofralık zeytin ihracatında küçük bir artış oldu. Sektörün firmaları ne kadar üretim olduysa onu satabilecek kapasiteye sahip. Yeni üretim sahalarının devreye  girmesi ile rakamlar büyüyecek" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber