Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 10 Ekim 2016 - 14:38 Yorum: 0

Ziraat mühendisleri Bodrum’da buluştu

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 45. Dönem I. Danışma Kurulu Toplantısı Bodrum'da yapıldı.

Ziraat mühendisleri Bodrum’da buluştu

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 45. Dönem I. Danışma Kurulu Toplantısı Bodrum'da yapıldı.

Türkiye'deki tarım sektöründe yaşanan sorunları ve çözümlerini tartışmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıya, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen ile birlikte, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör,Denetim Ve Onur Kurulu Üyeleri, önceki dönem ODA Başkanları, TMMOB Yönetim Kurulu ve Yüksek Onur Kurulu Üyeleri, Şube Başkanları ve Yönetim Kurulu ile bölgedeki İl Temsilcileri, Tarım Bakanlığı ve Muğla Tarım İl Müdürlüğü Yetkilileri katıldı.

Bodrum'da bir otelde gerçekleştirilen toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör toplantının amacını şu sözlerle açıkladı: "Biz 45'inci dönem olan yönetim kuruluyuz. Biz her yıl 6 aylık periyotlar içerisinde 2 tane danışma kurulu yaparız. Bu periyotlar içerisinde Türkiye'de tarımın bütün paydaşlarıyla tarımın sorunlarını masaya yatırıyoruz; Türkiye'de tarım topraklarının, suyun durumu nedir. Dünyadaki iklim değişiklikleri ve ülkemize yansımaları nedir gibi sorunlar ülkemizin 81 ilinden gelen şube başkanları ve temsilcilerinin katılıyla masaya yatırıyoruz. Her il burada kendi sorunlarını kısa bir şekilde gündeme getiriyor. Biz de genel merkez olarak bunları değerlendiriyoruz. Sonuç bildirgesi çıkarıyoruz. Üzerimize düşen görevler varsa bunları Ankara'da bunların çözümlerini üretmeye çalışıyoruz. Bu bir rapor olabilir, sorunu bakanlığa iletme olabilir."ifade etti.

45. Dönem I. Danışma Kurulu Toplantısını neden Bodrum'da yaptıklarını anlatan Özden konuşmasına şöyle devam etti: "Bodrum gerçekten turizmin yanında tarımın da gelişmiş olduğu bir ilçemiz. Bizim Muğla şube başkanımız Bodrum'u özellikle rica etti. Çünkü Bodrum tarımıyla, balıkçığıyla, arıcılığıyla ön planda olan bir ilçemiz. Aynı zamanda bir turizm cenneti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı'nın öncülüğüyle çok büyük bir atılım yapmış bir ilimiz. Dolayısıyla biz arkadaşlarımızı burada toplamak istedik. Buradaki tarımın nasıl geliştiğini de bize anlatsınlar istedik"dedi.

Etkinlikte bir konuşma yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün tarım politikalarının belirlenmesinde milli olmak gerektiğine işaret ederek şöyle dedi: "Ülkenin menfaatleri neyi gerektiriyorsa ona göre hareket etmek gerekir. Yoksa uluslararası sermayenin ve kapitalist dünyanın arzularına ve politikalarına alet olursak bizim bu konuda çok daha kötü duruma düşmemiz kaçınılmaz. Bu konuda yıllardır mücadele veren ziraat mühendisleri odasına müteşekkirim"söyledi.

Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan ise Bodrum'un bir turizm kenti olduğu kadar da bir tarım kenti de olduğuna vurgu yaparak şöyle dedi: "Mandalinasıyla, balıkçılığıyla, zeytiniyle önemli bir tarım kenti. Bodrum'da balıkçılıkta önemli bir faktör. Şu anda Türkiye'nin en büyük deniz ürünleri firması Bodrum'da. Bu yıl yüzde 40 ihracat artışı sağladı. Bu ülke çok büyük bir ülke, verimli topraklara sahip bir ülke. Hiç bir zaman karamsarlığa gerek yok. Hükümetimiz bu olayın farkında. Tarımın öneminin farkında. Hiç bir dönemde olmadığı kadar tarıma, çiftçimize teşvikler veriyor. Bunu en yakından tanıyanlardan biri de benim. Çünkü ben bu ilçede kaymakamlık yapıyorum ve tarım müdürlüğünün teşvik komisyonunun da başkanıyım. Bu yıl zeytinde ve zeytinyağında çok büyük bir rekolteye kavuştuk. Zeytinyağının litresi 12 TL'ye indi. Tarım topraklarımızı korumamız gerekiyor. Çünkü toprak üretilemeyen bir kaynak. Ama mevcut topraklarımızın da korunması gerekiyor. Hükümetimiz yeni bir çalışma başlattı. 100'ün üstünde ovayı tarım koruma sahası ilan etti. Bundan sonra o sahaların hiç birinde tarım dışında faaliyet yapılamayacak. Biz hiç bir zaman karamsar değiliz, geleceğe güvenle bakıyoruz. Türkiye çok büyük bir ülke, Türk Milleti çok asil bir millet. İnşallah ihracatımızı arttıracağız, ithalatımızı azaltacağız. Temel gıda maddelerinde üretimimizi arttırıp çiftçilerimizi kalkındıracağız. Bu yıl zeytinyağı ihracatımızın rekor kıracak inşallah. Diğer ürünlerde de ihracatımızı arttırıyoruz. Örneğin balıkçılıkta yüzde 40 artıyor. Bu çok önemli bir rakam"dedi.

Bugün buradaki toplantıya katılmayı çok istediğini anlatan Gödekmerdan sözlerini şöyle tamamladı: "Bugün bir toplantımız vardı. Buraya katılmayı çok istedim. Kalkınma bakanımız sayın Lütfi Elvan şu anda Türkbükü'nde Ekonomik ve Dış Politika Merkez'nin toplantısında konuşuyor. Ben burada müsadenizle oraya gideceğim. Ben toplantımızın başarılı geçmesini diliyorum. Ülkemize insanımıza çiftçimize hayırlı olmasını diliyorum"ifadelerini kullandı.

Ziraat mühendisleri Bodrum’da buluştu

Ziraat mühendisleri Bodrum’da buluştu

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber