MENÜ

28 Şubat’ta gözaltına alınan Songür: "Bir çocuğumu, ülkemdeki hayatımı kaybettim"

28 Şubat sürecinde İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda öğrenciyken başörtüsü yasağı nedeniyle gözaltına alınan ve ikiz bebeklerine hamileyken yaşadığı müdahale sonrası bir bebeğini kaybeden Önce İnsan Uluslararası Kadın ve Çocuk

Yayınlanma: 28 Şubat 2026 10:15 Güncelleme: 28 Şubat 2026 13:55
28 Şubat’ta gözaltına alınan Songür: "Bir çocuğumu, ülkemdeki hayatımı kaybettim"
28 Şubat sürecinde İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda öğrenciyken başörtüsü yasağı nedeniyle gözaltına alınan ve ikiz bebeklerine hamileyken yaşadığı müdahale sonrası bir bebeğini kaybeden Önce İnsan Uluslararası Kadın ve Çocuklarla Dayanışma Derneği Başkanı Nuraycan Songür, yaşadıklarını anlattı. Songür, "Bir çocuğumu kaybettim, Türkiye’deki hayatımı kaybettim. Suçsuz olduğum yıllar sonra anlaşıldı ama kayıplarım geri gelmedi" dedi.
"Başörtülü öğrencilerin isimlerinin başına ‘T’ harfi konuluyordu"
28 Şubat sürecinde mezuniyetine iki hafta kala başörtüsü yasağının okulunda sert şekilde uygulanmaya başlandığını belirten Nuraycan Songür, "İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2’nci sınıf öğrencisiydim. Okulun kapısına polis barikatları kuruldu. Başörtülü öğrencilerin isimlerinin başına ‘T’ harfi konuluyordu, yani türbanlı anlamında. Diğer öğrenciler barikattan rahatça geçerken bize ‘siz geçemezsiniz’ deniliyordu. Final sınavındaydım, kağıt istediğimde hocam vermedi. ‘Ya başını açarsın ya da insan gibi giyinip gelirsin’ dedi" ifadelerini kullandı.
Hocasıyla yaşadığı tartışmanın ardından sınıfa polislerin girdiğini söyleyen Songür, "Bir anda robocop polisler, siren sesleri, sınıfta kıyamet koptu. Hocam beni işaret ediyordu. Refleks olarak sınıf içinde koşmaya başladım. Sekiz saat boyunca bir karakolun eksi ikinci katında hücreye kapatıldım. Parmak izlerim alındı, fotoğraflarım çekildi, hangi örgüte üye olduğum soruldu. Sadece öğrenci olduğumu söyledim ama ‘devlet aç diyorsa açacaksın’ deniliyordu" diye konuştu.
Yaklaşık bir buçuk ila iki yıl süren yargılama boyunca neredeyse her hafta hakim karşısına çıktığını belirten Songür, "Başörtüsüyle sınıfta neden ısrar ettiğim soruluyordu. Medya da davalarımı takip ediyordu. ‘Başörtüsünü açmadan geldi’ şeklinde haberler yapılıyordu. O dönem başörtülü öğrenci olmak ve bunda ısrar etmek suçtu" dedi.
"Hamileyken gözaltına alındım, gözümü hastanede açtım"
Yargılama süreci devam ederken evlendiğini ve ikiz bebeklerine hamile kaldığını belirten Songür, dört buçuk aylık hamileyken yeniden gözaltına alındığını söyledi. Songür, "Fen Edebiyat Fakültesi önünde yaşanan bir kargaşada sivil polisler beni de dahil etti. Beyazıt’taki karakola götürüldük. Büyük bir salona kapatıldık, polisler coplarla içeri girdi. Arbede sırasında ‘hamileyim’ diye bağırıyordum. Gözüm karardı. Gözümü açtığımda hastanedeydim. Doktorlar bir bebeğin kalp atışlarının durduğunu, diğerinin de risk altında olduğunu söylediler" dedi.
Sabaha kadar hastanede gözaltında tutulduğunu anlatan Songür, "Polisler sürekli kontrol ediyordu. Sabah başka bir ekip geldi ve mahkemeye götürüleceğimi söyledi. Ayağa kalkacak halim yoktu. Doktorlar ‘hayati tehlikesi var’ demesine rağmen serumlarımı söktürdüler ve beni mahkemeye çıkardılar" ifadelerini kullandı.
O davadan beraat ettiğini yıllar sonra yurt dışındayken öğrendiğini belirten Songür, "Kanada’daydım, bir maille beraat ettiğimi öğrendim. Suçsuz olduğum anlaşıldı ama ben bir çocuğumu kaybettim, Türkiye’deki hayatımı kaybettim. Hastaneden çıkarılırken insanlara ‘suç işlemedim, sadece öğrenciyim’ diye açıklama yapmaya çalışıyordum" dedi.
"Sadece güç kaybettiler, bitmediler"
28 Şubat sürecinin tamamen sona ermediğini düşündüğünü dile getiren Songür, "Bitmedi, sadece güç kaybettiler, yetki kaybettiler. Türkiye’de kendilerini diğer insanları yönetmeye yetkili gören kalıplaşmış bir kesim var. 28 Şubat’ta bunu gördük. Ancak sonrasında adaletin tesisi ve milli değerlere dönüşle önemli değişimler yaşandı. Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımızın attığı adımlarla büyük bir dönüşüm gerçekleşti" diye konuştu.
28 Şubat sürecinde yaşadıklarının hayatında derin izler bıraktığını vurgulayan Songür, "Bu yaşananları taşımak kolay değil. Bir annenin evladını kaybetmesi, bir insanın ülkesinde yaşama hakkını kaybetmesi tarif edilebilir acılar değil. O dönem yaşananların unutulmaması ve benzer mağduriyetlerin bir daha yaşanmaması gerekiyor" dedi.
ETİKETLER: Şubat’ta, gözaltına, alınan, Songür:, "Bir
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Geleceğe yeşil miras

Geleceğe yeşil miras

Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Topluluğu (DÜSÜYET) ile Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DÜSTİBAM) katkılarıyla Beyköy’de fidan dikme etkinliği ile okullar yeşillendirdi.Düzce Ün

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde, Ankara Sincan Belediyesi ev sahipliğinde öğrencilere çevre eğitimi, sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konularında eğitim verildi.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfı

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kış ve sonbahar aylarında etkili olan yoğun yağışların ardından bahar aylarına girilmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış yaşanabileceğini söyleyerek, özellikle Kırım-Ko

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30