MENÜ

36 kişiye mezar olan apartman davasında belediye görevlileri hakim karşısında

İzmir'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde 36 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin de yaralandığı Rıza Bey Apartmanı davasında 2'si tutuklu...

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:32 Güncelleme: 16 Mayıs 2024 20:32
36 kişiye mezar olan apartman davasında belediye görevlileri hakim karşısında

İzmir'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde 36 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin de yaralandığı Rıza Bey Apartmanı davasında 2'si tutuklu 15 sanığın yargılanmalarına devam edilirken, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 23. Ceza Dairesi tarafından verilen birleştirme kararının ardından binanın inşası döneminde belediyede görev yapan sanıklar da ilk kez ağır ceza mahkemesinde savunma yaptı.

Ege Denizi Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020'de meydana gelen, 117 kişinin hayatını kaybettiği 6,6 büyüklüğündeki depremde, Bayraklı ilçesindeki 8 katlı Rıza Bey Apartmanı'nda 36 kişi yaşamını yitirdi, 17 kişi de yaralandı. Depremin ardından başlatılan soruşturmada 4'ü tutuklu 9 kişi hakkında, İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan 20 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı. Yargılama sırasında 2 sanık daha tahliye edildi. Sanık avukatlarının şikayetiyle açılan soruşturmanın ardından,"bilinçli taksirle 6 kişinin ölümüne ve 2 kişinin yaralanmasına neden olma" suçlamasıyla haklarında iddianame hazırlanan Rıza Bey Apartmanı'ndaki diş hekimi polikliniği sahipleri Arda Hacarlıoğlu ve Onur Yedikara ile daire sahipleri Selma ve Ender Ensari'nin dosyaları da mevcut davayla birleştirildi ve sanık sayısı 13'e yükseldi.

Öte yandan, o dönem Bayraklı Belediyesinde Fen İşleri Müdür Vekili sıfatıyla imzası bulunan Gamze E. (52) ve Mehmet Ali U. (69) hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açılırken, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 23. Ceza Dairesi, her iki dosyanın birleştirilmesine oy birliğiyle karar verdi. Böylelikle Rıza Bey Apartmanı davasında sanık sayısı 15'e yükseldi.

Dönemin belediye görevlileri savunmalarını yaptı

Sanıkların yargılanmalarına bugün İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Ali Serdar Bayram ve Hasan Hüseyin Özkan SEGBİS ile katılırken, bazı tutuksuz sanıklar, avukatlar ve mağdurlar salonda hazır bulundu. İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesinde "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılanan, ancak birleştirme kararının ardından asıl dosyaya sanık olarak dahil edilen dönemin belediye görevlileri Gamze E. ve Mehmet Ali U. duruşmada savunma yaptı. Bayraklı Belediyesine ait etüt merkezi tarafından Rıza Bey Apartmanı'nın risk kategorisinde yer aldığı ve performans analizi yapılarak güçlendirme yapılması tavsiyesinde bulunduğu raporda imzası olan Gamze E., söz konusu raporun tavsiye niteliğinde olduğunu savunarak, "Yasal bağlayıcılığı yoktur. Raporun sonuç kısmında bu belirtiliyor. Performans analizi yapılmasını tavsiye edip kararı vatandaşa bırakmışız. Biz vatandaşa sadece kılavuzluk yaparız. Performans analizi sonucu olmadan belediyeler binayı yıkamazlar. Zemin etüdü ardından performans analizi yaptırmanızı tavsiye ediyoruz diyoruz. Biz binaya hasar tespit analizi yapmadık" dedi.

"Evrak olarak eksiği yoktu"

Diğer tutuksuz sanık Mehmet Ali U. da üzerine isnat edilen suçlamayı kabul etmediğini ifade ederek, "Ben hata yapmadım ve içim rahat. İmar müdürünün görevlerinden biri yapıya inşaat ruhsatı vermesidir. O dönem için 1975 yılı yönetmeliğine göre her şeyin hazır olup olmadığına baktım. Evrak olarak eksiği yoktu. Bana gelene kadar 6-7 imzadan geçiyor. Dosyada eksiklik yoktu. Kimse eksik olduğu halde izin verdiğimi söyleyemez" ifadelerini kullandı.

Duruşmada söz verilen tutuklu sanık Hasan Hüseyin Özkan, "Ben sadece bir inşaat yapmadım. 1977'den beri bina yapıyorum. Hep aynı şeyleri anlatıyorum. Diğerlerinde eksik malzeme kullanmamışım da bunda mı kullanmışım? Binaya çok kez dokunmuşlar. Tahliyemi talep ediyorum" dedi. Diğer tutuklu sanık Ali Serdar Bayram da tahliyesini talep etti.

Gamze E. ve Mehmet Ali U.'nun tutuksuz yargılanmalarının devamına karar veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesine karar verip duruşmayı erteledi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
Gaziantep’te kolu kırılan vatandaş için ekipler seferber oldu

Gaziantep’te kolu kırılan vatandaş için ekipler seferber oldu

Gaziantep’te kolu kırılan bir kadın, yoğun kar yağışı nedeniyle kırsaldan ilçe merkezine ulaşamayınca devreye giren ekiplerin yol açma çalışmaları sonrası hastaneye yetiştirildi. Hastaneye ulaştırılan vatandaşı telefonla arayan Gaziantep Valisi Kemal Çebe

Şeyma Subaşı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Şeyma Subaşı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

İstanbul’da yürütülen uyuşturucu soruşturması kapsamında gözaltına alınan Şeyma Subaşı, çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe ’yurt dışına çıkış yasağı’ şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanması şartıyla serbest bırakıldı.İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürü

Anadolu otoyolunda kontrollü geçiş sağlanıyor

Anadolu otoyolunda kontrollü geçiş sağlanıyor

Düzce’de etkili olan kar yağışı sebebi ile aralıklarla Anadolu Otoyolu Bolu Dağı geçişinde kısmi trafiğe kapanırken, o anlar dron ile görüntülendi.Anadolu Otoyolu’nun Bolu Dağı geçişinde tipi şeklinde etkili olan kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar ya

Kapaklı’da 2025’te suça geçit verilmedi

Kapaklı’da 2025’te suça geçit verilmedi

Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde polis ekiplerinin 2025 yılı boyunca yürüttüğü denetim ve uygulamalarda 446 aranan şahıs yakalandı.Kapaklı İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından 2025 yılında gerçekleştirilen çalışmalarda 546 bin 310 GBT sorgusu yapıldı,

Ayşe Tokyaz cinayeti davasında ara karar açıklandı

Ayşe Tokyaz cinayeti davasında ara karar açıklandı

Küçükçekmece’de eski polis memuru Cemil Koç tarafından öldürülen ve cesedi bavulla yol kenarına bırakılan üniversite öğrencisi Ayşe Tokyaz cinayeti davasının 3. gününde mahkeme ara kararını açıkladı. Heyet, tüm sanıkların tutukluluk halinin devamına hükme

İstanbul’da yürütülen uyuşturucu soruşturması kapsamında Şeyma Subaşı Savcılığa verdiği ifadenin ardından ’yurt dışına çıkış yasağı’ şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

İstanbul’da yürütülen uyuşturucu soruşturması kapsamında Şeyma Subaşı Savcılığa verdiği ifadenin ardından ’yurt dışına çıkış yasağı’ şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

İstanbul’da yürütülen uyuşturucu soruşturması kapsamında Şeyma Subaşı Savcılığa verdiği ifadenin ardından ’yurt dışına çıkış yasağı’ şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Yeni yıl için Marmaris’te trafik ve güvenlik önlemleri artırıldı

Yeni yıl için Marmaris’te trafik ve güvenlik önlemleri artırıldı

Muğla’nın Marmaris ilçesinde yeni yıl hazırlıkları devam ederken, ilçe giriş ve çıkışlarında emniyet ve jandarma birimleri kontrollerini sıklaştırırken, sahil güvenlik ekiplerinin deniz üzerinde teyakkuz halinde olacağı belirtildi.Son 24 saatte 9 bin arac

Ordu’da ticari araçla çarpışan askeri araç devrildi

Ordu’da ticari araçla çarpışan askeri araç devrildi

Ordu’nun Kabataş ilçesinde ticari araçla çarpışan askeri araç devrildi.Kaza, Kabataş-Çatalpınar yolu Zıngıroğlu mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Mİ.P.’nin kullandığı 06 EEL 88 plakalı ticari araç ile askeri araç çarpıştı. Çarpışmanın etkisi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
42
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
39
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
35
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
32
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
29
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
23
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
23
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
23
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
21
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
18
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
18
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
17
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
15
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
15
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
15
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
9