Hava sıcaklığının 45 dereceyi bulduğu Diyarbakır'da en zor mesleklerden birini icra eden fırıncılar, yüzlerce derecelik taş fırınların karşısında ekmek mesaisini sürdürüyor. Yaz aylarında daha da ağırlaşan çalışma koşullarına rağmen vatandaşın ekmeksiz ka
Hava sıcaklığının 45 dereceyi bulduğu Diyarbakır'da en zor mesleklerden birini icra eden fırıncılar, yüzlerce derecelik taş fırınların karşısında ekmek mesaisini sürdürüyor. Yaz aylarında daha da ağırlaşan çalışma koşullarına rağmen vatandaşın ekmeksiz kalmaması için çalışan ustalar, mesleklerinin kutsal olduğunu ancak yeterli değeri görmediğini ifade etti.
Ağır çalışma koşulları ve sosyal yaşamdan uzak bir çalışma düzeni nedeniyle gençlerin fırıncılık mesleğine ilgi göstermediğini belirten ustalar, gerekli düzenlemelerin yapılmaması halinde gelecekte nitelikli usta yetiştirmenin daha da zorlaşacağı hatırlatmasında bulundu. Belediye ve ilgili kurumlara çağrıda bulunan fırıncılar, haftalık nöbetçi sisteminin hayata geçirilmesiyle hem çalışanların dinlenme imkânı bulacağını hem de mesleğin sürdürülebilirliğine katkı sağlanacağını ifade etti.
"Pandemide bile ekmek üretmeye devam ettik"
30 yılı aşkın süredir fırıncılık yapan Cüneyt Gezen, mesleklerinin toplum için vazgeçilmez olduğunu belirterek, en büyük sıkıntılarının sosyal hayattan tamamen uzak kalmaları olduğunu söyledi.

Cüneyt Gezen
Sabah saat 05.00'te başlayıp akşam 20.00'ye kadar çalıştıklarını ifade eden Gezen "İnanın, 30 yıldan fazladır bu işi yapıyorum. Fırıncılığın en büyük zorluğu sosyal hayatınızın olmamasıdır. Biz savaşta bile ekmek çıkardık. Pandemiyi hatırlıyorsunuz değil mi? Sokağa çıkma yasağı vardı, biz yine ekmek üretiyorduk. Halka hizmet ediyoruz. Fırıncılık kutsal bir meslek ama artık kıymeti kalmamış. Sabah saat 05.00'te geliyoruz, akşam 20.00'ye kadar çalışıyoruz. Nasıl zor olmasın? Bayramdan bayrama ancak dinlenebiliyoruz. Yazın herkes deniz kenarında tatil yaparken biz sıcağın içinde ekmek çıkarıyoruz. Yanımızda vantilatör çalışıyor ama hiçbir etkisi olmuyor, sadece sıcak hava üflüyor. Dışarısı 45 derece, fırının önü yaklaşık 60 derece. Fırının içi ise 420 derece. Dereceyi burada görebiliyorsunuz. Eskiden bir ustamız anlatırdı; 'Ben karanlıkta fırına geliyorum, karanlıkta eve gidiyorum." ifadelerini kullandı.
"Çocuklarımız bizi göremeden büyüyor"
Yoğun çalışma temposu nedeniyle ailelerine yeterince zaman ayıramadıklarını anlatan Gezen "Çocuklarım beni tanımıyor. Eski ustalarımızdan bir tanesinin çocuğu annesine 'Bu kim?' diye soruyor. O da 'Babanız' diyor.' Gerçekten eski ustalar gece 03.00'te işe başlıyordu. Ben de bir gün akşam eve gittiğimde çocuğum annesine, 'Bu kim?' diye sormuştu. O da 'Baban' demişti. Çünkü ben karanlıkta gidiyor, karanlıkta geliyordum. Şimdi çırak da bulamıyoruz, usta da yetiştiremiyoruz." dedi.

"Çırak yetişmiyor, meslek geleceğe taşınamıyor"
Mesleğin ağır çalışma şartları nedeniyle gençlerin fırıncılığı tercih etmediğini belirten Gezen, artık çırak ve usta bulmakta büyük sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Böyle giderse bu meslek zamanla yok olacak. Sosyal hayat olmayınca kimse bu işi yapmak istemiyor, kimse çocuğunu fırında çalıştırmıyor. En azından hafta sonu bir gün tatil olsa, insanlar sosyal hayatlarına zaman ayırabilse bu meslek devam eder. Aksi halde bu meslek çürümeye mahkum."
"Bizim de bir pazar günümüz olsun"
Yaklaşık 15 yıldır fırıncılık yapan Kadir Kartal da sıcaklığın yaz aylarında dayanılmaz seviyelere ulaştığını belirterek, ailelerinden çok iş arkadaşlarını gördüklerini söyledi.

Kadir Kartal
Sabah erken saatlerden akşam saatlerine kadar çalıştıklarını ifade eden Kartal "Fırıncılık kutsal ama çok zor bir meslek. Ailemizi değil, iş arkadaşlarımızı daha fazla görüyoruz. Dışarısı 40 derece, içerisi ise rahat 80 dereceyi buluyor. Vantilatör çalışıyor ama hiçbir faydası olmuyor. Sıcakla mücadele ederek ekmek paramızı kazanıyoruz. Ne belirli bir mesaimiz var ne de tatilimiz. Sabahın erken saatlerinde işe geliyoruz, akşam saat 20.00 olduğunda ancak işimiz bitiyor. Bizim de haftada bir gün tatilimiz olması gerekiyor. Herkesin pazar günü var, bizim de olsa ailemizle vakit geçiririz. Sosyal hayatımız hiç yok." dedi."
"Fırınlarda da nöbetçi sistemine geçilsin"
Kuaför, eczane ve bazı meslek gruplarında uygulanan nöbet sisteminin fırınlarda da hayata geçirilmesini isteyen Kartal "Kuaförlerde olduğu gibi bir düzenleme yapılabilir. Haftada bir gün nöbetçi fırın sistemi olsa çok iyi olur. Her caddede bir fırın açık kalsa, diğerleri tatil yapsa herkes ailesiyle vakit geçirir, pikniğe gider, dinlenir. Ama böyle olmayınca ancak bayramdan bayrama tatil yapabiliyoruz. Hastalansanız bile çalışmak zorundasınız. İşe gelmediğiniz gün kazancınız da olmuyor. Kışın soğuk, yazın sıcak bizi zorluyor. Aslında soğuk havada çalışmak bizim için daha rahat. Ama ne olursa olsun mecburen çalışıyoruz. Başka bir mesleğimiz yok. 2008'den beri bu işi yapıyorum. Yaklaşık 15 yıldır fırındayım. Berberlerde, kuyumcularda, eczanelerde olduğu gibi nöbetçi sistemi olsa çok iyi olur. Çünkü kendi başınıza bir gün kapatsanız bütün müşterinizi kaybedersiniz. Ama yasal bir nöbet sistemi olsa kimse kuralları ihlal edemez." ifadelerini kullandı.

"Yetkililer çözüm üretmeli"
Ağır çalışma koşulları nedeniyle gençlerin mesleğe ilgi göstermediğini belirten Kartal "Biz eve gittiğimizde çocuklar uyumuş oluyor, sabah geldiğimizde de yine uyuyorlar. Belediyenin ya da valiliğin bu konuda bir çözüm üretmesi gerekiyor. Fırıncıların da sosyal bir hayatı olmalı. Artık çırak da bulamıyoruz. Bir eşiniz dostunuz sizi bir yere davet etse kesin söz veremiyorsunuz. 'O gün geleceğim' diyemiyorsunuz. Çünkü yerinize çalışacak kimse yok. İnsanlar 'İş yok' diyor ama aslında iş var. Sadece kimse bu kadar zor bir mesleği yapmak istemiyor. Bu yüzden usta da yetişmiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Tekirdağ'ın Ergene ilçesinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında 29 kişi yaralandı. Kaza, sabah saatlerinde Vakıflar Mahallesi yakınlarında meydana geldi. S.T. idaresindeki yolcu otobüsü, aynı yönde ilerleyen iki işçi servis minibüsü ile bir otomobi
Kastamonu Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen planlı ve projeli çalışmalar kapsamında Kastamonu merkez, İnebolu, Abana, Bozkurt, Çatalzeytin ile İstanbul'da eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamınd
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, iki yüzyılı aşkın geçmişe sahip ülkelerin birbirlerine karşı böyle bir adım atmasının mazur görülemeyeceğini söyledi. Lula, Brezilya'nın ekim ayında yapılması planlanan genel seçimlerden önce yeni büyüke
Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, uygulama noktasında durdurdukları bir otomobilde arama gerçekleştirdi. Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, otomobilde yapılan aramada 1 kilo 100 gram uyuşturucu maddenin ele geçirildiği
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İspanya'da devam eden orman yangınlarıyla mücadeleye destek amacıyla görevlendirilen 2 yangın söndürme uçağının görevini başarıyla tamamlayarak yurda döndüğünü bildirdi. Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıkl
Ensarullah'ın askeri sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, Aden Körfezi'nde Suudi Arabistan'a ait "Daisy" petrol tankerini balistik füzeyle hedef aldıklarını ve operasyonun başarıyla sonuçlandığını, geminin vurularak geri dönmek zorunda kaldığını açıkladı. Seri,
İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, dolandırıcılık ve hırsızlık suçlarından hakkında toplam 50 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan İ.O.'nun yakalanmasına yönelik çalışma yürütüldü. Çalışmalar kapsamında düzenlenen operasyonda İ.O., 4 A
İl Jandarma Komutanlığınca, suç ve suçlularla mücadele kapsamında genel asayiş ve kamu düzeninin korunması ile aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalar yürütüldü. 1-31 Temmuz tarihleri arasındaki çalışmalar sonucunda, asayiş suçlarından 46, sibe
Çekicinin Demir Aksamına Sıkışan Kedi İtfaiye Tarafından Kurtarıldı
Kuzey Kuşak Yolunda Kaza: Otomobil Refüje Çarptı
03Malatya'da çekicinin demir kısmına sıkışan kedi kurtarıldı
04Engelli gencin Kâbe hayali gerçekleşiyor
05Gazze hükümeti: Gazze Felaket aşamasında ve Ulusal Komite'yi çalışmalarına başlamaya çağırıyoruz
06Yozgat'ta yeşil mercimek hasadı başladı
07Çanakkale'de 5 düzensiz göçmen yakalandı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük