Rize’nin Kalkandere ilçesinde yaşayan 73 yaşındaki anne ve 56 yaşındaki kızının Kalkandere Halk Eğitimi Merkezi’nde açılan kursta okuma yazma öğrenmek için verdikleri çaba herkese örnek oluyor.Kalkandere Halk Eğitimi Merkezi tarafından...
Rize’nin Kalkandere ilçesinde yaşayan 73 yaşındaki anne ve 56 yaşındaki kızının Kalkandere Halk Eğitimi Merkezi’nde açılan kursta okuma yazma öğrenmek için verdikleri çaba herkese örnek oluyor.
Kalkandere Halk Eğitimi Merkezi tarafından okuma yazma kursu açıldığını duyan ilçe sakinlerinden 73 yaşındaki Rakibe Öztürk ve 56 yaşındaki özel gereksinimli kızı Cemile Öztürk, hemen kendilerini de kursa yazdırdı. İlçedeki diğer kursiyerlerle birlikte eğitimlere başlayan anne-kız okuma yazmayı öğrendi. Okur yazar olmanın mutluluğunu yaşayan anne-kız şimdi ise okumanın keyfini çıkarıyor.
73 yaşındaki anne Rakibe Öztürk, hiçbir harfi bilmeyerek bu kursa katıldıklarını dile getirerek "Hiçbir harfi tanımıyordum. Sağ olsun hocalarımız Kur-an da öğrettiler, okuma yazma da öğrettiler bize. Bizim yaşımızda olanlar için epey zor oluyor tabi ama mücadele ediyoruz, ölene kadar da mücadele edeceğiz. Normalde Kalkandere Halk Eğitimi Merkezi’nde Kur-an eğitimleri almaya geliyorduk. Sonra dediler ilkokul da başlayacak hemen ‘Beni birinci sıraya yazın’ dedim. Öyle de devam ediyoruz. Tam öğrenemedik ama epey bir öğrendik. Allah bu kursları buraya açanlardan razı olsun" dedi.
"Annem ‘İnekleri kim bakacak?’ deyip okula göndermedi"
Annesinin kendisini ahırda bulunan büyük baş hayvanların bakımı ve süt ürünleri üretimi nedeniyle okula göndermediğini belirten Rakibe Öztürk "Ağabeyim beni okula gönderiyordu. Annem elinden aldı beni ‘İnekleri kim bakacak?’ dedi. Evlendik, çoluk çocuk oldu. Onların bakımına, geçimine döndük. Ondan sonra geçim derdi, ailenin işleri derken devam edemedik. Şimdiye kadar çoluk çocuğum için çalıştım, şimdi de kendim için çalışacağım" ifadelerini kullandı.
"Okuma yazmayı da öğrendik; Çok mutluyum"
Okuma yazma kursunda başarılı olduğu için mutlu olduğunu dile getiren Cemile Öztürk ise "Kursa geldik. Halk Eğitimi Kurslarında Kur’an-ı Kerim okumayı da öğrendik, okuma yazmayı da öğrendik. Çok mutluyum. Ev işlerini bitiriyoruz geliyoruz eğitim alıyoruz" şeklinde konuştu.
"Onu kızıyla birlikte verdiği mücadele içerisinde görünce çok hoşuma gitti"
4 aydır süren kurslarda birçok kursiyerin programa katıldığını ancak 73 yaşındaki Rakibe Öztürk ile 56 yaşındaki Cemile Öztürk’ün okuma yazma öğrenmek için verdiği mücadelenin herkese örnek olduğunu dile getiren Kalkandere Halk Eğitimi Merkezi usta öğreticisi Cahide Ergin "Yaklaşık 4 aydır kursumuz sürüyor. Okuma yazma kursunda öğrencilerimize eğitim veriyoruz. Kursiyerlerle aramız çok iyi. Ben aslen buralı değilim ama buradaki hanımlarla, kursiyerlerle çok iyi anlaştık. Onlarında dilini çözdükçe birlikte çok güzel dersler işleyebiliyoruz. Ben onlara okuma yazmayı öğretiyorum anlar bana Rize’nin kültürünü, özellikle yemeklerini öğretiyorlar. Rakibe teyzenin kızının özel bir durumu var. Onu kızıyla birlikte verdiği mücadele içerisinde görünce çok hoşuma gitti. Bu yaşa geldikten sonra özel gereksinimli kızı ile birlikte buraya gelerek bu şekilde hayatlarına devam etmeleri çok hoşuma gitti. Yaş itibariyle bana da çok güzel örnek oluyorlar. Hiç bireyden, hiç şekilde pes edilmeyeceğini gösteriyorlar" ifadelerini kullandı.
"Kursiyerler arasında bir çekişme var"
Kursiyerler arasında çekişme olduğunu ve herkesin öğrenme isteğinin yüksek olduğu kaydeden Ergin "Kursiyerler birbirini çok kıskanıyor. Birisi ‘Ben önce A’yı öğrendim’ diğeri ‘O benden daha önce öğrendi’ diyor. Gelmedikleri zaman beni arıyorlar ‘Hocam nerede kaldık, o orayı öğrendi mi, benden önde mi?’ diye soruyorlar. Kursiyerler arasında bir çekişme var" dedi.
"Kursumuzu açtığımız günün akşamında kapasitemizi doldurduk"
Kalkandere Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Seçkin Çankaya ise okuma yazma kurslarına talebin yoğun olduğunun altını çizerek "Halk Eğitimi Merkezlerimizin temel amaçlarından bir tanesi de zamanında dezavantajlı bir şekilde okuma yazmayı öğrenememiş kişilerin okuma yazmayı öğrenmesi, hayata katılması ve bu yönde gelişimlerini tamamlaması için kurslara gelmeye çalışmalarından kaynaklanmaktadır. Bizler ’Her zaman her yerde ve herkes için eğitim’ diyoruz ve bu parolayla derslerimize devam ediyoruz ve bu parola ile derslerimize devam ediyoruz. Kalkandere ilçesinde Eylül ayından bu yana 7 kursiyerimize okuma yazmayı öğrettik ve belgelerini teslim ettik. Şu anda da 8 kursiyerimiz daha var. Bu kursiyerlerimizde 50-77 yaş arasında. Kursumuzu açtığımız günün akşamında kapasitemizi doldurduk. Talepten çok memnunuz ve kursiyerlerimize çok teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Soygun, Şahinbey ilçesine bağlı Perilikaya Mahallesi'nde bulunan bir kuyumcu dükkanında meydana geldi. İddiaya göre, sabah saatlerinde araçla kuyumcuya gelen kimlikleri henüz belirlenemeyen 3 şüpheli, iş yerine silah ve biber gazıyla girdi. Şüpheliler, k
Cumhuriyet başsavcılıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında, 27 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. İl emniyet müdürlüklerinin
Suriye'nin güneyinde, işgal altındaki Golan Tepeleri'nin yakınında yürütülen Sufa 53 projesi, siyonist işgal rejiminin bölgedeki askeri varlığını genişletme girişimlerinin önemli bir parçası olarak öne çıkıyor. "Büyük Fırtına" olarak da anılan askeri ve
Antalya’nın Manavgat ilçesinde Almanya vatandaşı Rabea Kanacke için ihtida merasimi düzenlendi. Manavgat İlçe Müftülüğünde gerçekleştirilen merasimde kelime-i şehadet getirerek Müslüman olan Kanacke’ye ihtida belgesi takdim edildi. Kur’an-ı Kerim tilaveti
Peygamber Sevdalıları Vakfı, Azerbaycan'da başörtülü öğrenci ve öğretmenlere yönelik uygulamalara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, başörtüsünün İslam'ın bir emri olduğu vurgulanırken Azerbaycan halkına destek mesajı verildi. "Bu çağda, bir M
Yerel medyaya göre, Pazar akşamı Libya'nın başkenti Trablus'un yaklaşık 60 km batısındaki Zawiya'nın El-Harşa bölgesindeki Güvenlik Tehditleriyle Mücadele Ajansı'na bağlı bir kampta patlama meydana geldi. Al-Ahrar TV, bir sağlık kaynağına dayanarak, bir h
İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, il genelindeki polis sorumluluk bölgelerinde 11-17 Ekim'de denetimler gerçekleştirildi. Denetimlerde 22 bin 908 kişinin sorgusu yapıldı, çeşitli suçlardan aranan 34 kişi yakalandı. Ekiplerce 11 bin 106 ara
Isparta Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, bugün saat 12.00 sıralarında 112 Acil Çağrı Merkezi'ne İstanbul'dan Isparta'ya gelen 14 kişilik İHH İnsani Yardım Vakfı gönüllüsü grubun Yazılı Kanyon mevkisinde kaybolduğu ihbarı yapıldı. İhbar üzerine
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Erzurumspor Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Göztepe A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor