Ceza, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında bugüne kadar kesilen en yüksek yaptırım oldu. Avrupa Komisyonu'nun Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Henna Virkkunen, AliExpress'te sahte ürünler, güvenlik standartlarını karşılamayan
Ceza, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında bugüne kadar kesilen en yüksek yaptırım oldu.
Avrupa Komisyonu'nun Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Henna Virkkunen, AliExpress'te sahte ürünler, güvenlik standartlarını karşılamayan oyuncaklar ve tehlikeli kozmetik ürünlerinin uzun süre satışta kaldığını belirterek, bu ürünlerin uygunsuz oldukları bilindiği halde platform tarafından önerilmeye ve reklamlarının yapılmaya devam ettiğini söyledi.
Komisyonun incelemesine göre AliExpress, platformunda yasa dışı ürünlerin oluşturduğu riskleri yeterince değerlendiremedi ve bu riskleri azaltmak için gerekli önlemleri almadı. Soruşturmada ayrıca şirketin, yasa dışı ürünleri denetlemek için yeterli sayıda moderatör istihdam edip etmediğini değerlendirmediği, denetim ekiplerinin bir ürünü incelemek için yalnızca 10 ila 20 saniye ayırabildiği tespit edildi.
AB yetkilileri, AliExpress'in tavsiye algoritmaları ve reklam sistemlerinin yasa dışı ürünlerin yayılmasını artıran etkisini de analiz etmediğini, uyguladığı kontrol mekanizmalarının ise ürünlerin yanlış kategorilere yerleştirilmesiyle kolayca aşılabildiğini belirtti.
Komisyon, AliExpress hakkında Mart 2024'te başlattığı soruşturmada reklam şeffaflığı ve öneri sistemlerine ilişkin bazı ihlalleri şirketin 2025 yılında verdiği taahhütlerle kapatmıştı. Ancak yasa dışı ürünlerin satışına ilişkin ihlallerin en az Haziran 2025'e kadar sürdüğü sonucuna vardı.
Virkkunen, AliExpress'in ihlallerinin hem Avrupa'daki tüketiciler için ciddi risk oluşturduğunu hem de AB kurallarına uyan şirketlere karşı haksız rekabet oluşturduğunu ifade etti.
AliExpress'in 20 Ekim'e kadar eksiklikleri giderecek kapsamlı bir eylem planı sunması gerekiyor. Aksi halde şirket yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecek.
AliExpress ise cezayı "orantısız" olarak nitelendirerek, tüketici güvenliği ve ürün denetimi için önemli yatırımlar yaptığını savunduğunu ve Avrupa Komisyonu'nun kararına karşı tüm hukuki seçenekleri değerlendirdiğini açıkladı. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Edinilen bilgiye göre; Asayiş, TEM, Kaçakçılık, Narkotik ve Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlükleri ile İlçe Jandarma Komutanlıklarınca 10-17 Temmuz 2026 tarihleri arasında yürütülen faaliyetlerde toplam 17 ayrı olaya müdahale edildi. Söz konusu operasy
Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Kayapınar beldesinde vatandaşların ulaşımını kolaylaştıracak bir hizmet daha hayata geçirildi. HÜDA PAR'lı Kayapınar Belde Belediye Başkanı Samir Özhan, beldede yapımı tamamlanan yeni bağlantı yolunun hizmete açıldığını be
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen 2027 yılı hac organizasyonu kapsamında ön kayıt ve kayıt yenileme işlemlerini tamamlayan milyonlarca hacı adayı için kura heyecanı yaşanıyor. Hacı adaylarının kutsal topraklara gitme hakkını belirleyecek kura
Çin'in güneybatısındaki Chongqing kentinde etkili olan heyelanın ardından arama kurtarma ekipleri, enkaz altında kalanlara ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yetkililer, Pengshui ilçesinde cuma günü sabaha karşı meydana gelen heyelanda en az 8 kişinin
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD'nin ülkenin güneyindeki altyapı ve sivil tesislere yönelik saldırılarının yaşam hakkını, güvenliği ve insan onurunu hedef aldığını belirterek, bu saldırıları en sert ifadelerle kınadıklarını söyledi. Bek
Başbakan Yardımcılığı Ekonomi İşleri Ofisi yaptığı basın açıklamasında, halı dokuma sektörünün son dört yılda önemli ölçüde büyüdüğünü ve dış pazarlara ihracatının da büyük ölçüde arttığını belirtti. Ofisin istatistiklerine göre, son bir yılda Rusya, Amer
ABD'nin İran'a yönelik saldırıları dokuzuncu gecesinde de devam etti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), gece boyunca İran'ın çeşitli bölgelerindeki askeri hedeflere saldırdığını açıkladı. CENTCOM'dan yapılan açıklamada, İran'a yönelik dokuzuncu
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Lübnan ve işgal rejimini kapsayan üçlü bir çerçeve anlaşmasının uygulanması konusunda Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn ile görüştü. Rubio, görüşmeye ilişkin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün Lübnan Cumhur
Malatya'da silahlı saldırı: 1 yaralı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük