MENÜ

Ağustos’ta sigortalı çalışan sayısı 398 bin arttı

Ağustos ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak 1,2 milyon, aylık 398 bin artarak 23 milyon 358 bin olarak gerçekleşti.

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:29 Güncelleme: 16 Mayıs 2024 20:29
Ağustos’ta sigortalı çalışan sayısı 398 bin arttı

Ağustos ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak 1,2 milyon, aylık 398 bin artarak 23 milyon 358 bin olarak gerçekleşti.

Sigortalı çalışan sayısı Ağustos ayında yıllık yüzde 5,4'e denk gelen 1,2 milyon arttı. Aylık ise yüzde 1,7 (398 bin) oranında yükseliş gösterdi. Türkiye Ekonomi Politikalarını Araştırma Vakfı (TEPAV) İstihdam İzleme Bülteni'nin 123'üncü sayısı yayımlandı. Buna göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortalı çalışanlara ait Ağustos 2022 verilerini açıkladı. Nisan 2021'den bu yana hız kesen istihdam artış eğilimi Ağustos ayında tersine dönmüş ve yılın en yüksek istihdam artış oranı gerçekleşti. Kayıtlı istihdamı esas alan SGK verilerine göre, toplam sigortalı çalışanların yüzde 73,1'ini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubu yıllık olarak yüzde 6,6 (1 milyon 56 bin) arttı. Diğer taraftan, esnaf-çiftçi grubundaki değişim yüzde 2,2 artış yönünde olmakla beraber alt sınıflarda eğilimler farklılaşmaktadır; bu dönemde esnaf sayısında yüzde 5,1 (125 bin) artış, çiftçi sayısında ise yüzde 11,2 (60 bin) düşüş görüldü.

Çiftçi sayısında uzun süredir süregelen düşüş eğiliminin Ağustos ayı itibarıyla hızını koruduğu, esnafların yıl genelinde en yüksek istihdam artışı gösteren çalışan sınıfı olmakla beraber yıllık artışların bir önceki yılın gerisinde kaldığı gözlendi. Kamu sektöründe sigortalı çalışan sayısındaki artış ise yüzde 2,7 ile sınırlı oldu.

Ağustos ayında imalat, ticaret ve inşaat sektörlerinde istihdam artışları hızlandı. Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 53'ü üç ana sektörde istihdam edildi. Bu sektörler, sırasıyla, yüzde 27,3 ile imalat, yüzde 15,6 ile toptan ve perakende ticaret ve yüzde 10,1 oranıyla inşaat sektörleri oldu.

Yıllık değişimlere bakıldığında imalatta yüzde 6,3, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 7,6 artış gözlenirken, inşaat sektöründe geçtiğimiz ay yaşanan artış eğilimi yüzde 3,5'le devam etti. Diğer taraftan, sigortalı ücretli çalışanların yüzde 8,2'sini oluşturan dördüncü ana sektör olan idari ve destek faaliyeti sektörü istihdamında da yüzde 5,3 artış gerçekleşti.

İşsizlik ödeneği başvuruları arttı

Ağustos ayında geçen aya göre işsizlik ödeneği başvuruları ve ödenek alanların sayısı arttı. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verilerine göre, kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) uygulamasının 30 Haziran 2021 tarihi itibarıyla sona ermesiyle faydalanan sayısı Haziran - Temmuz 2021 döneminde 991 bin 466'dan 3 bin 786'ya, ödenek miktarı da 1,5 milyar TL'den 4,9 milyon TL'ye geriledi. Diğer taraftan, KÇÖ uygulamasının son bulmasıyla işsizlik ödeneğine başvurular bu dönemde 104 bin 463'ten 231 bin 867'ye, işsizlik ödeneğinden faydalananlar ise 27 bin 443'ten 128 bin 823'e yükselmiş, Ağustos 2022 itibarıyla da işsizlik ödeneği bekleyenlerin sayısı 140 bin 893, faydalananların sayısı ise 67 bin 677 oldu. Ağustos 2022'de işsizlik ödeneğine başvuranların sayısında aylık olarak 8 bin 368, ödenek alanlarda da 5 bin 262 artış gerçekleşti.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Merkez Bankasının rezervleri 162,2 milyar dolara geriledi

Merkez Bankasının rezervleri 162,2 milyar dolara geriledi

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini yayımladı. Verilere göre, 23 Ekim itibarıyla Merkez Bankasının brüt döviz rezervleri, 3 milyar 103 milyon dolarlık düşüşle 59 milyar 45 milyon dolara geriledi. Söz konusu rezervler, 16 Ekim haftasında 62 milya

Ekim ayı enflasyonu yarın açıklanacak: Kira zam oranları netleşecek

Ekim ayı enflasyonu yarın açıklanacak: Kira zam oranları netleşecek

TÜİK, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) verilerini 3 Kasım Salı günü saat 10.00'da kamuoyuyla paylaşacak. Açıklanacak rakamlar, fiyat artışlarının seyrine ilişkin önemli göstergeler sunarken kiracıların kasım ayında

Bot ve mont satışları için esnafın gözü soğuk havalarda

Bot ve mont satışları için esnafın gözü soğuk havalarda

İLKHA muhabirine konuşan giyim ve ayakkabı esnafı, kış sezonuna yönelik hazırlıklarını, ürün çeşitlerini, fiyat değişimlerini ve sezon beklentilerini değerlendirdi. Giyim esnafı, mont, kaban, kazak ve kışlık pantolon gibi ürünleri erkenden müşterilerin hi

Akaryakıtta tarihi eşik: Motorin tekrar 100 lirayı aştı!

Akaryakıtta tarihi eşik: Motorin tekrar 100 lirayı aştı!

Akaryakıt fiyatlarında yaşanan yeni artış dalgası, gece yarısından itibaren pompa fiyatlarına yansıdı. ÖTV kaynaklı düzenleme doğrultusunda benzinin litre fiyatına 4 lira 15 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 3 lira 60 kuruş zam yapıldı. Yapılan zammın a

Ticaret Bakanlığından 9 ayda 11,7 milyar TL'lik ek tahakkuk ve ceza kararı

Ticaret Bakanlığından 9 ayda 11,7 milyar TL'lik ek tahakkuk ve ceza kararı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, dış ticaret işlemlerinde vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi, gümrük mevzuatına uygunluğun sağlanması ve dürüst ticaret yapan firmaların haklarının korunması amacıyla kontrollerin sürdürüldüğü belirtildi. Ticaret Araştırmala

Eskişehir'de 10 bin 670 ürün denetlendi: 619 bin 788 lira idari para cezası

Eskişehir'de 10 bin 670 ürün denetlendi: 619 bin 788 lira idari para cezası

Ticaret İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ekim ayında kent merkezi ve ilçelerde gerçekleştirilen denetimlerde, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında 208 firmada 10 bin 360 ürün kontrol edildi. Haksız fiyat artışları da denetl

Dolar 50 lira sınırına dayandı

Dolar 50 lira sınırına dayandı

Dolar kuru, 30 Ekim Cuma günü 50 lira sınırına yakın seyrini sürdürdü. Güne 49,8834 liradan başlayan dolar, işlemler sırasında 49,9540 liraya kadar yükseldi. Kur, sabah saatlerinde 49,9472 lira seviyesinden alıcı buldu. Küresel piyasalarda dolar endeksi g

Eskişehir'de gıda işletmelerine denetim: 1 milyon 187 bin lira para cezası

Eskişehir'de gıda işletmelerine denetim: 1 milyon 187 bin lira para cezası

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla Ekim 2026 döneminde yürütülen denetim çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Aylık denetim raporuna göre, kent genelinde risk esaslı 1136 gıda

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:29
Güneş 06:52
Öğle 12:15
İkindi 15:04
Akşam 17:29
Yatsı 18:47

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
25
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
23
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
19
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
16
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
16
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
15
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
14
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
11
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
11
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3