Malatya Lokantacılar Odası Başkanı Murat Keskin, Akpınar Çarşısı'nda yapımı tamamlanan ve teslim süreci başlayan iş yerleriyle ilgili açıklamada bulundu. Çarşıda önemli sorunlar bulunduğunu belirten Keskin, özellikle lokantacı esnafının yeni iş yerlerinde
Malatya Lokantacılar Odası Başkanı Murat Keskin, Akpınar Çarşısı'nda yapımı tamamlanan ve teslim süreci başlayan iş yerleriyle ilgili açıklamada bulundu.
Çarşıda önemli sorunlar bulunduğunu belirten Keskin, özellikle lokantacı esnafının yeni iş yerlerinde faaliyet göstermesinin mümkün görünmediğini söyledi.
"Lokantalar için baca düşünülmedi"
Malatya Lokantacılar Odası Başkanı Murat Keskin, Akpınar Çarşısı'nda yapımı tamamlanan iş yerlerinde lokantacı esnafının büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Keskin, bu sorunları defalarca gündeme getirmelerine rağmen herhangi bir çözüm üretilmediğini belirterek "İş yerlerinde lokantalar için baca yerleri yapılmamış. Zaten dükkânların çoğu çok küçük. Bununla ilgili hiçbir çalışma yok." dedi.
"Üç aydır randevu bekliyoruz"
Keskin, Malatya Valisi Seddar Yavuz'la konuyla ilgili görüşmek için randevu talep ettiklerini belirterek, "Vali Bey'den randevu istedik. Üç aydır randevu bekliyoruz. Şimdi iş yerleri teslim ediliyor. Esnaf dükkânına gidecek ancak ruhsat aşamasında büyük sorunlarla karşılaşıyor." diye konuştu.
Battalgazi Belediyesi ile yürüttükleri çalışmalara değinen Keskin "Battalgazi Belediye Başkanımız Bayram Taşkın'a teşekkür ediyoruz. Ruhsat Müdürümüze de teşekkür ediyoruz. Bir yıldır bu konuyla ilgili yazışmalar yaptık. Ancak bir türlü sonuç alamadık." ifadelerini kullandı.

"Kendi mesleğimizi yapmamız mümkün değil"
Akpınar Çarşısı'nda lokantacılık yapılabilecek alan bulunmadığını söyleyen Keskin, kendisinin de mağdur esnaflardan biri olduğunu belirterek, "Benim 37 metrekarelik iş yerim vardı, iki tapumuz bulunuyordu. Bize 15 metrekarelik küçücük bir dükkân verdiler. Bacası da yok. Kendi mesleğimizi yapmamız mümkün değil." dedi.
"Sanayi esnafı da mağdur"
Sanayi esnafının da benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu dile getiren Keskin, "Boşaltma kararı alınan bölgelerde hasarlı iş yerleri olduğu gibi hasarsız iş yerleri de vardı. Bu insanlar şimdi iş yerlerinden çıkarılıyor. Sanayi zaten parçalanmış durumda. Üç dört farklı bölgede sanayi oluştu ama bir türlü tek merkezde toplanamadı." şeklinde konuştu.
"Çarşı kültürü ortadan kalktı"
Keskin, deprem öncesinde Malatya'da güçlü bir çarşı kültürünün bulunduğunu belirterek "Şu anda yapılan yerlerde çarşı kültürü tamamen ortadan kalkmış durumda. Depremden önce yaklaşık 80 lokanta vardı. Bunların yarısı geri dönecek olsa en az 40-50 iş yerinde baca olması gerekir." dedi.
"Baca sorunu nasıl çözülecek?"

Baca sorununun nasıl çözüleceğinin belirsiz olduğunu söyleyen Keskin, şöyle devam etti: "Yerleri yaptılar, teslim ediyorlar. Bacaları sonradan dışarıdan çıkarsalar çarşının görüntüsü bozulacak. Estetik açıdan da sıkıntı oluşacak. Esnafımız gerçekten zor durumda."
Maliyet ve KDV yükü
Lokantacıların ekonomik açıdan da sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirten Keskin, "Maliyetlerle ilgili sorunlarımız var. KDV konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bunların üzerine bir de iş yeri sorunları eklenince lokantacı esnafının durumu daha da kötüleşiyor." dedi.
"Bu proje kime danışılarak yapıldı?"
Projelerin hazırlanma sürecine de tepki gösteren Keskin, "Bu iş yerlerinin eski durumları, ölçüleri ve kullanım şekilleri ellerinde vardı. Herkesin yerini biliyorlardı. Buna rağmen bu proje nasıl hazırlandı, kime danışıldı bilmiyoruz. Esnafın görüşü alınmadan yapılmış bir çalışma olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.
"Beklentileri karşılamadı"
Devletin bölgede önemli yatırımlar yaptığını vurgulayan Keskin, "Devlet yaptı, hiçbir şey yapmadı demiyoruz. Üç yılı aşkın süredir çalışmalar yürütülüyor. Ancak ortaya çıkan sonuç esnafın beklentilerini karşılamadı." ifadelerini kullandı.
"Baca olmadan bir kebapçı nasıl çalışacak"

Lokantacıların yeni iş yerlerinde nasıl faaliyet göstereceğinin açıklanması gerektiğini belirten Keskin, "Baca olmadan bir kebapçı nasıl çalışacak? Dönerci nasıl çalışacak? Tavacı nasıl çalışacak? Fırın yemeği yapan esnaf nasıl hizmet verecek?" diye sordu.
"Havalandırma lokanta bacasının yerini tutmaz"
Çarşıdaki iş yerlerinin büyük bölümünde baca bulunmadığını söyleyen Keskin, "Bildiğimiz kadarıyla projede birkaç tavacı ve birkaç fırın için yer yapılmış. Oralarda baca var. Ancak çarşının büyük bölümünü gezdim, hiçbir dükkânda baca yeri görmedim. Havalandırmadan baca yapılabileceği söyleniyor ama havalandırma ile lokanta bacası olmaz." dedi.
"Sanayi bölgesindeki lokantacı esnafı da mağdur"
Sanayi bölgesindeki lokantacı esnafının da mağdur olduğunu ifade eden Keskin, "Deprem öncesinde sanayide yaklaşık 3 bin esnaf vardı. Yapılan yeni alanda ise 700 kişilik yer bulunuyor. Bu 700 esnafın içerisinde lokanta esnafı da yok. Hem çarşı esnafının hem de sanayi esnafının sorunları çözüm bekliyor" diye konuştu. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Türkiye’de uzun yıllardır konut odaklı ilerleyen gayrimenkul yatırım eğilimleri, ekonomik koşullar ve üretim-ticaret yapısındaki dönüşümle birlikte değişim sürecine girdi. Aktif Başkent Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ceran, yatırımcıların artık sadece konut
HÜDA PAR Araban İlçe Başkanlığı'nın 5. Olağan Kongresi, teşkilat üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Kongrede tek listeyle gidilen seçimde delegelerin oylarıyla Ali Reşit Bulduk ilçe başkanlığı görevine seçildi. Görevi devreden Ahmet Görgel'e ilçe t
Yemen Silahlı Kuvvetleri, siyonist rejim ve ABD'nin bölgedeki saldırılarına karşılık olarak yeni bir askeri operasyon gerçekleştirdiklerini duyurdu. Yapılan açıklamada, işgal altındaki Yafa bölgesinde siyonist rejime ait "hassas hedeflerin" balistik füzel
Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan, cami adabı ve camilerin İslam toplumundaki yeri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Camilerin sadece ibadet mekânları olmadığını belirten Cihan, cemaatin ve ziyaretçilerin camilerin kutsiyetine uygun davran
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen çalışmalarda, sahte 50 dolarlık banknotların banka ATM'lerine yatırıldığını tespit etti. Soruşturmada, sisteme dahil edile
İran Devrim Muhafızları Ordusu, siyonist rejimin İran topraklarına yönelik saldırılarına karşılık olarak kapsamlı bir misilleme operasyonu gerçekleştirdiklerini duyurdu. Yapılan açıklamada, Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri’nin balistik füzeler, sey
İnsan hakları kuruluşu Adalah, Alman bir gazetecinin "gözaltı ve tutukluluk" sürecinde cinsel saldırı, fiziksel şiddet ve aşağılayıcı muameleye maruz kalması hakkında derhal cezai soruşturma başlatılmasını talep etti. Kuruluş tarafından yapılan açıklamada
Filipinler'in güneyindeki Mindanao bölgesinde meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem, ülke genelinde alarma yol açtı. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin merkez üssünün Burias Adası'nın yaklaşık 24 kilometre güneybatısı olduğunu ve sarsıntın
Japonya’da Fuji Ateş Gücü Tatbikatı düzenlendi
İran: israilin Lübnan'a yönelik saldırıları son bulmalı
03Suriye ve Irak hava sahasını geçici olarak kapattı
04İstanbul'da iş yerinde çıkan yangın söndürüldü
05Siyonist rejim İran'a saldırdı: ABD saldırılarda rol almadığını açıkladı
06Ermenistan'da oy sayımı sürerken Paşinyan zafer ilan etti
07Filipinler'de 7,8 büyüklüğünde deprem: Tsunami alarmı verildi, hasar raporları gelmeye başladı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük