MENÜ

Akran Zorbalığına AKDEM Desteği

Zeytinburnu Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM) tarafından okullar için hazırlanan ve uygulanan "Akran İletişimi Güçlendirme Projesi" ile...

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:32 Güncelleme: 26 Ağustos 2025 15:29
Akran Zorbalığına AKDEM Desteği

Zeytinburnu Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM) tarafından okullar için hazırlanan ve uygulanan "Akran İletişimi Güçlendirme Projesi" ile günümüzde hızla artış gösteren ve çocuklar üzerinde olumsuz etkiler oluşturan "akran zorbalığı'nın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Zeytinburnu Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM), günümüzde özellikle eğitim hayatında çocukların sıkça karşılaştığı ve gelecekte üzerinde olumsuz etkiler bırakan "akran zorbalığı'na karşı "Akran İletişimlerini Güçlendirme" projesini hayata geçiriyor. AKDEM bu projeyle; akran zorbalığına karşı çocukların farkındalıklarının artmasını hedeflenirken, akran zorbalığı olan ve olmayan davranışların ayırt edilebilmesi, akran zorbalığı durumunda karşılaşılabilecek üç rolün farklılıkları, zorbalıkla mücadele ve zorbalığı önleme yollarını keşfetme gibi hususları temel alarak hareket ediyor.

AKDEM'in eğitim kurumlarında gerçekleştirdiği programın hedef grubunu 5.sınıf öğrencileri oluşturuyor. 3 aşamalı olarak planlanan program, 2 ders saati sürüyor ve interaktif olarak gerçekleşiyor. "Akran İlişkilerini Güçlendirme Projesi" ilk olarak, Zeytinburnu Reşat Tardu Ortaokulu 5.sınıf öğrencilerine uygulandı. 14 şubeden oluşan okulda toplam 409 öğrenciyle "Akran İletişimini Güçlendirme Eğitimi" verildi.

Akran zorbalığını anlama ve ayırt etme eğitimi

Programın 1'inci kısmında "Zorbalık Nedir?" konusu ile öğrencilerin akran zorbalığı kavramını, zorbalık davranışlarını ve akran zorbalığının rollerini tanınması hedefleniyor. Uygulayıcı tarafından kavramlar açıklanıp, soru-cevap yöntemiyle öğrencilerin desteklenmesi hedefleniyor. Öğrencilerin konuyu daha iyi kavraması için "Akran Zorbalığı" adlı video gösterimi yapılıyor. Video izlerken dikkatlerini çeken noktaları çizebilecekleri veya not alabilecekleri belirtilirken, videoyu izlerken çizdikleri ve yazdıkları üzerine konuşmalar yapılıyor. Zorbalık davranışları yapanlar ve zorbalık davranışına maruz kalanlar hakkında uygulamacıya ipuçları vermesi beklenen etkinlikte, zorbalığa maruz kalan öğrencilerin yaşadıkları durumu anlatmak için bir alan açıldığı ve yaptıkları paylaşımla uğradıkları zorbalık davranışlarını tanımlayabildikleri gözlemleniyor.

Programın 2'nci kısmında "Akran Zorbalığı mı Değil mi?" etkinliği ile öğrencilerin zorbalık ve zorbalık olmayan davranışları fark etmeleri hedefleniyor. Akran zorbalığında güç dengesizliği, süreklilik ve kasıtlılık olması gerektiği bilgisi verilerek etkinlik ile öğrencilerin farkı anlaması sağlanıyor. Uygulayıcı tarafından öğrencilere kırmızı ve mavi renkte kâğıtlar dağıtılıyor. Uygulayıcı farklı kısa olaylar anlatarak, öğrencilerin olayın zorbalık davranışı olup olmadığını renkli kâğıtlarla cevaplaması istiyor. Öğrencilerle yapılan bu etkinlikte anlatılan olaylarda zorbalık olan davranışlar ve türleri üzerine konuşulurken zorbalık olan ve olmayan davranışların ayrımının yapıldığı gözlemleniyor.

Programın 3'üncü kısmında "Oku, Düşün, Cevapla" çarkı ile verilen eğitimde öğrenilen bilgilerin pekişmesi, tüm öğrencilerin sürece dâhil olması isteniyor. Çark, eğitim boyunca öğretilen bilgiler hakkında sorulardan hazırlanıyor.

Program bitiminde her sınıf için özel olarak hazırlanan ve içeriğinde "Zorba Değil Arkadaş Ol!" mesajını veren "Sınıf Kontratı" afişi öğrencilerle birlikte sınıflara asılıyor ve verilen eğitimin sürdürebilirliğine katkı sağlanması hedefleniyor.

Zorbalığa uğrayanlar tespit ediliyor

Eğitim programının gerçekleştirilmesi sürecinde AKDEM tarafından izleme ve değerlendirme çalışmaları yapılıyor. Bu çerçevede eğitime başlanmadan önce öğrencilere uygulayıcı tarafından hazırlanan ön test uygulanıyor, eğitim tamamlandıktan sonra ise son test uygulanarak iki aşamalı olarak planlanan değerlendirme süreci tamamlanmış oluyor.

Tamamlanan program sonucunda akran zorbalığından ileri derece etkilendiği tespit edilen öğrenciler ve zorbalık davranışını sergileyen öğrenciler ile ilgili gerekli yönlendirmelerin yapılabilmesi adına okul rehberlik servisi ile görüşme yapılıyor.

AKDEM tarafından uygulanan eğitimler, 2023 yılı içerisinde Zeytinburnu sınırları içerisinde yer alan tüm okulların 5. sınıf öğrencilerine verilecek.

Akran zorbalığı nedir

Akran zorbalığı, bir veya birden fazla kişinin başka birisine isteyerek kötü ve/veya kaba davranması ya da ona zarar verecek eylemlerde bulunması anlamına gelir. Zorbalık; hayatın her alanında görülebilir. Okulda, oyun alanlarında, sokakta, evde veya sanal ortamda gerçekleşebilir. Zorbalık davranışı, tekrarlanan veya tekrarlanma potansiyeli olan bir davranış olarak tanımlanır.

Zorbalık; bir davranışın isteyerek, karşıdaki kişi "Hayır", "Bu davranış beni incitiyor" dediği halde yapılması anlamına gelir.

Vurmak, itmek, dalga geçmek, özel bilgilerini başkalarıyla paylaşmak, eşyalarına zarar vermek veya oyun dışı bırakmak birer zorbalık örneğidir. Zorbalık, zorbalığa uğrayan çocuğun suçu değildir.

Akran zorbalığı çocukları nasıl etkiler?

Akran zorbalığı davranışı gerçekleştiren çocukların, kısa vadede okul ile ilişkili alanlarda problemler yaşadıkları, okula bağlılıklarının zayıf olduğu, okulu sevmedikleri ve akademik başarılarının düşük olduğu görülmektedir. Uzun vadede ise bu çocukların, ilerleyen yıllarda suça karışma ve sabıka kaydı gibi suça ilişkin davranışlarının, yaşıtlarına kıyasla daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Fransa'da eğitimcilerden yeniden genel greve kararı

Fransa'da eğitimcilerden yeniden genel greve kararı

Yerel basındaki haberlere göre, ulusal eğitim sendikaları yaptıkları açıklamada hükümetle yürütülen müzakerelerden istenen sonucun çıkmaması üzerine 10 Kasım'da ülke genelinde genel grev çağrısı yaptı. Sendikalar, üniversite ve lise öğrencilerinin yanı sı

İran ordusu: Hürmüz Boğazı'nda bir petrol tankeri mayına çarptı

İran ordusu: Hürmüz Boğazı'nda bir petrol tankeri mayına çarptı

İran İslam Cumhuriyeti Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Hürmüz Boğazı'nda bir petrol tankerinin deniz mayınına çarparak seyrüsefer dışı kaldığı bildirildi. Açıklamaya göre olay, 07 Kasım tarihinde boğazın doğu girişinde m

Bingöl-Karlıova  yolunda kaza: 5 yaralı

Bingöl-Karlıova yolunda kaza: 5 yaralı

Bingöl-Karlıova karayolu Soğukçeşme mevkiinde trafik kazası meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, plakası henüz öğrenilemeyen ve Taşlıçay köyüne ait olduğu belirtilen hafif ticari araç, sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi sonucu kaza yaptı. Kaz

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, 20. EIF Enerji Dönüşüm Fuarı'na katıldı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, 20. EIF Enerji Dönüşüm Fuarı'na katıldı

Antalya ANFAŞ Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 20. EIF Enerji Dönüşüm Fuarı ve Kongresi, enerji sektörünün temsilcilerini, yatırımcıları, sanayicileri ve uluslararası ziyaretçileri bir araya getirdi. HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Muhammet Şerif 

Yetimler Vakfı’nın Gazze’deki yardım seferberliği sürüyor

Yetimler Vakfı’nın Gazze’deki yardım seferberliği sürüyor

Gazze’de siyonist işgal rejiminin saldırıları ve uyguladığı abluka nedeniyle ağır insani şartlarda yaşam mücadelesi veren çocuklara yönelik yardım çalışmalarını sürdüren Yetimler Vakfı, bölgedeki desteğini aralıksız devam ettiriyor. Yetimler Vakfı tarafın

Iğdır’da silahlı saldırı girişimine ilişkin 7 şüpheli yakalandı: 5 tutuklama

Iğdır’da silahlı saldırı girişimine ilişkin 7 şüpheli yakalandı: 5 tutuklama

Iğdır’ın Söğütlü Mahallesi Çevre Yolu Caddesi’nde 3 Kasım tarihinde meydana gelen kasten öldürmeye teşebbüs ve 6136 Sayılı Kanun’a muhalefet olayıyla ilgili polis ekiplerince çalışma başlatıldı. Iğdır Emniyet Müdürlüğü Asayiş, İstihbarat ve Özel Harekât Ş

Ereğli’de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Ereğli’de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Konya İl Jandarma Komutanlığı ve Ereğli İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, uyuşturucuyla mücadele kapsamında Ereğli ilçesinde çalışma yürüttü. Yapılan çalışmaların ardından belirlenen adreslere operasyon düzenlendi. Operasyonda, 65 gram sentetik kannabin

Şırnak'ta 189 umreci kutsal topraklara uğurlandı

Şırnak'ta 189 umreci kutsal topraklara uğurlandı

Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı Müdürü Şükrü Benek, gerçekleştirilen umre seferine ilişkin yaptığı açıklamada, 189 yolcuyu kutsal topraklara uğurladıklarını belirtti. Yolcuların sorunsuz bir şekilde uğurlandığını ifade eden Benek, tüm umre adaylarına ka

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:30
Güneş 06:53
Öğle 12:15
İkindi 15:03
Akşam 17:28
Yatsı 18:46

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
28
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
23
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
19
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
19
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
16
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
15
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
11
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
11
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
7
Eyüpspor Eyüpspor
3