MENÜ

Aksa Enerji, 2025 yılının ilk çeyreğinde 2,8 milyar TL FAVÖK elde etti

Serbest elektrik üreticisi Aksa Enerji, 2025 yılının ilk çeyreğinde FAVÖK marjını 5 puan artışla yüzde 29’a yükseltti. Bu dönemde depolamalı yenilenebilir enerji üretim lisansını alan şirket, dijital dönüşüm çalışmalarına ve yurt dışı opera...

Yayınlanma: 13 Mayıs 2025 08:24 Güncelleme: 07 Eylül 2025 14:52
Aksa Enerji, 2025 yılının ilk çeyreğinde 2,8 milyar TL FAVÖK elde etti

Serbest elektrik üreticisi Aksa Enerji, 2025 yılının ilk çeyreğinde FAVÖK marjını 5 puan artışla yüzde 29’a yükseltti. Bu dönemde depolamalı yenilenebilir enerji üretim lisansını alan şirket, dijital dönüşüm çalışmalarına ve yurt dışı operasyonlarına da hız kattı.

7 ülkedeki 11 santral operasyonu ve 3 bin MW üzeri kurulu gücüyle faaliyetlerini sürdüren Aksa Enerji, 2025 yılı ilk çeyrek konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Türkiye, Afrika ve Orta Asya’daki yatırımlarına aralıksız devam eden şirketin ilk çeyrek dönemindeki FAVÖK’ü 2,8 milyar TL olarak gerçekleşirken, FAVÖK marjı geçen yılın aynı dönemine göre 5 puan artışla yüzde 29’a ulaştı.
Şirketin ilk çeyrek sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, "2025 yılının ilk çeyreğinde stratejik girişimlerimizde kaydettiğimiz önemli ilerleme bizleri gururlandırıyor. Uluslararası yatırımlarımızla global ölçekteki büyümemizi sürdürürken aynı zamanda ülkemizde enerji sektöründeki yeniliklere de öncülük ediyoruz. Talimercan santralimizin çok kısa bir sürede basit çevrim olarak devreye alınması ve Türkiye’deki depolamalı yenilenebilir enerji projelerimiz, sürdürülebilir ve çeşitlendirilmiş büyümeye olan bağlılığımızın bir göstergesi. Diğer yandan dijital dönüşüm yatırımlarımız ile operasyonel mükemmellik düzeyimizi daha da ileriye taşıyor; süreçlerimizi dijital sistemlerle güçlendirerek hızla değişen enerji ekosistemindeki güçlü konumumuzu pekiştiriyoruz. 2030’a doğru ilerlerken sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimizi kararlılıkla gerçekleştiriyoruz. Sürdürülebilirlik, verimlilik ve inovasyon odağındaki çalışmalarımızla tüm paydaşlarımıza değer oluşturmaya devam edeceğiz" dedi.
Depolamalı enerji santralleriyle yeni bir dönem başlıyor
Yapılan açıklamaya göre şirket, yılın ilk çeyreğinde depolamalı yenilenebilir enerji santral lisansını alarak bu alanda önemli bir dönüm noktasına imza attı. Mersin’deki 100,08 MW kurulu gücündeki depolamalı rüzgâr enerjisi santrali projesinin tüm ÇED ve izin süreçlerini tamamlayan Aksa Enerji, depolamalı yenilenebilir enerji üretim lisansı ile bu alandaki öncü rolünü ve sürdürülebilir enerji üretimine olan güçlü taahhüdünü ortaya koydu. Şirket, Türkiye’nin dört bir yanında geliştirmeye devam ettiği en son teknolojiye sahip depolamalı rüzgâr ve güneş santrali projeleriyle, toplam 891,41 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.
Dijital dönüşüm ve operasyonel mükemmellik yatırımları devam ediyor
Şirket, dijitalleşme alanında önemli bir adım atarak dijital dönüşüm programı "Project Nexus"u hayata geçirdi. Bu program ile şirket, 7 ülkedeki tüm operasyonlarını tek bir dijital platform altında birleştirerek verimliliğini ve karar alma hızını artırmayı hedefliyor. Project Nexus kapsamında süreçlerin sadeleşmesi, veri analitiği ve raporlama kabiliyetlerinin güçlenmesi sayesinde şirketin global operasyonlarında yüksek operasyonel mükemmellik sağlanacak ve şirketin rekabetçiliği ve iş süreçlerindeki etkinliği üst seviyeye taşınacak.
Orta Asya ve Afrika’da yatırımlar sürüyor
Açıklamaya göre, şirketin Orta Asya’daki en önemli büyüme hamlelerinden biri olan Özbekistan Talimercan Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali yılın ilk çeyreğinde basit çevrim olarak devreye alındı. Toplam 430 MW kurulu güce sahip santralin üretime geçmesiyle şirketin bu ülkedeki toplam kurulu gücü 1.220 MW’a ulaşıyor. Talimercan Santrali’nin devreye girmesi, şirketin Orta Asya’daki varlığını ve kapasitesini önemli ölçüde artırarak bölgenin enerji arzına güçlü bir katkı sağlayacak.
Şirket, Orta Asya’daki bir diğer yatırımını sürdürdüğü Kazakistan’da ise örnek bir iş güvenliği başarısına imza attı. Kazakistan’ın Kızılorda şehrinde yapımı devam eden 240 MW’lık doğal gaz santralinde, inşaat sürecinde 2 milyon kişi-saat boyunca hiç iş kazası yaşanmadı. Bu kazasız çalışma performansı, Aksa Enerji’nin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki kararlılığını gösteren önemli bir kilometre taşı oldu.
Şirketin Afrika kıtasındaki yatırımları kapsamında Gana’daki 370 MW kapasiteli Tema Enerji Santrali’nde gerçekleştirilen çift yakıta (doğalgaz ve HFO) dönüşüm projesi yılın ilk çeyreğinde tamamlandı. Böylelikle, şirket, karbon salımını azaltırken finansal performansını da güçlendirecek. Şirket, Gana’da devam eden bir diğer yatırım olan Kumasi şehrindeki doğal gaz kombine çevrim santrali ile 179 MW’lık bir enerji üretim ünitesini 2025 yılı içinde devreye almayı planlıyor. Böylece Gana’nın elektrik arzı güvenliği için önemli bir adım atılmış olacak.
Batı Afrika’daki bir diğer yatırım olan Senegal doğal gaz santralinin kurulum çalışmaları ise kamu-özel sektör iş birliği modeliyle devam ediyor. 255 MW kurulu güce sahip olacak bu kombine çevrim santrali, Senegal’in ilk doğal gaz yakıtlı elektrik üretim tesisi olacak.
Şirket, global ölçekte sürdürülebilir yüksek büyümeyi destekleyen yatırımları ve yenilikçi enerji çözümleriyle sektöre öncülük etmeye devam edecek.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Genç kardeşlerden Sarıgöl ekonomisine 700 bin fidan hamlesi

Genç kardeşlerden Sarıgöl ekonomisine 700 bin fidan hamlesi

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde genç girişimci kardeşler Aytaç ve Ahmet Ünlükoç, 25 farklı üzüm çeşidinde bu yıl 700 bin fidan üretim hedefiyle hem bölge tarımına hem de istihdama güçlü bir ekonomik katkı sağlıyor. Fidan üretiminde 2 bin 500 kişiye istihdam

Karadeniz’deki kar yağışı, fındık ve diğer tarım ürünlerine yaradı

Karadeniz’deki kar yağışı, fındık ve diğer tarım ürünlerine yaradı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan kar yağışının fındık başta olmak üzere tarım ürünleri için yararlı olduğunu söyledi.Bölgede geçen haftalarda yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Haf

Aksa Enerji, Özbekistan’da 50 yıllık bir okulun spor salonunu yeniledi

Aksa Enerji, Özbekistan’da 50 yıllık bir okulun spor salonunu yeniledi

Aksa Enerji, Özbekistan’ın Buhara kentindeki 50 yıllık bir okulun spor salonunu yeniledi. Yenilenen salon, 700’den fazla öğrenciye spor yapma imkânı sunuyor. Şirketin faaliyet gösterdiği tüm coğrafyalarda toplumsal gelişime katkı sunma vizyonuyla topluma

ATO Başkanı Baran: "2026 yılı Türkiye ekonomisinin daha sağlam temellere oturduğu bir yıl olacak"

ATO Başkanı Baran: "2026 yılı Türkiye ekonomisinin daha sağlam temellere oturduğu bir yıl olacak"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, "Küresel ekonomik gelişmeler Türkiye için risklerle birlikte fırsatları da beraberinde getiriyor. 2026 yılı Türkiye ekonomisinin daha sağlam temellere oturduğu bir yıl olacak" dedi.Ankara Tic

Yılbaşı alışverişini Edirne’de yapan Bulgaristan vatandaşları, dönüşte sınır kapılarında yoğunluk oluşturdu

Yılbaşı alışverişini Edirne’de yapan Bulgaristan vatandaşları, dönüşte sınır kapılarında yoğunluk oluşturdu

Yılbaşı alışverişi için Edirne’yi tercih eden Bulgaristan vatandaşları, dönüş yolunda sınır kapılarında yoğunluğa neden oldu.Komşu ülke Bulgaristan’dan yılbaşı öncesi Edirne’ye gelen çok sayıda vatandaş, yeni yıl alışverişlerini tamamladıktan sonra ülkele

Bakan Bolat: "2025’te yüzde 79 oranında artışla 98 buçuk milyar liralık ticari eşya ve uyuşturucu madde yakalaması gerçekleştirildi"

Bakan Bolat: "2025’te yüzde 79 oranında artışla 98 buçuk milyar liralık ticari eşya ve uyuşturucu madde yakalaması gerçekleştirildi"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2025 yılında, geçen yıla oranla yüzde 79 oranında artışla 98 buçuk milyar liralık yani yaklaşık 100 milyar liraya yakın bir ticari eşya ve uyuşturucu madde yakalaması gerçekleştirildi" dedi.Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bakanlığın

Enerjisa Dağıtım Şirketleri, mobil uygulamasını yeniledi

Enerjisa Dağıtım Şirketleri, mobil uygulamasını yeniledi

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ, müşterilerine daha kolay, hızlı ve kişiselleştirilmiş bir hizmet sunmak amacıyla Mobil 186 uygulamasını yeniledi. Modern arayüzü ve sadeleştirilmiş işlem akışlarıyla tamamen kullanıcı dost

Mega gemilerin yeni adresi Mersin Limanı oldu

Mega gemilerin yeni adresi Mersin Limanı oldu

Mersin Valisi Atilla Toros, Mersin Uluslararası Limanı’nda incelemelerde bulundu.Mersin Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Vali Toros, liman genişletme projesi kapsamında kurulan yeni otomasyon sistemini yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Zi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
42
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
39
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
35
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
32
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
29
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
23
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
23
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
23
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
21
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
18
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
18
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
17
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
15
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
15
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
15
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
9