MENÜ

Alimler Buluşması'nda mülahazalar bölümünde alimlerden önemli mesajlar

Alimler ve Medreseler Birliği'nin (İTTİHADUL ULEMA) geleneksel hale getirdiği "Alimler Buluşması"nın bu yıl 11'ncisi Diyarbakır'da gerçekleştirildi. Selahaddin Eyyubi Camii Konferans Salonu'nda yapılan ve alimlerin önemli mesajlar verdiği son oturumun ard

Yayınlanma: 11 Ekim 2026 14:15 Güncelleme: 11 Ekim 2026 16:41
Alimler Buluşması'nda mülahazalar bölümünde alimlerden önemli mesajlar

Alimler ve Medreseler Birliği'nin (İTTİHADUL ULEMA) geleneksel hale getirdiği "Alimler Buluşması"nın bu yıl 11'ncisi Diyarbakır'da gerçekleştirildi. Selahaddin Eyyubi Camii Konferans Salonu'nda yapılan ve alimlerin önemli mesajlar verdiği son oturumun ardından mülahazalar bölümünde bazı katılımcılar görüşlerini sundu.

Şeyh Mahmud Hamade: "Zulüm sonsuza kadar devam etmeyecektir"

Afrin İletişim Dairesi Üyesi Şeyh Mahmud Hamade, Suriye’deki zulüm 14 yıl boyunca devam ettiğini belirterek, rejimden çok büyük zulümler gördükleri, çok ağır acılar yaşadıklarını söyledi.

Hamade, "İnsanların genel olarak dile getirdiği şehit sayısının 1 milyon olduğu söyleniyor. Ancak ben Allah’a yemin ederim ki şehit edilen kardeşlerimizin sayısı 1 milyondan da fazladır. Biliyorsunuz, birçok insan şehit edildi; pek çok insan da evlerinin talan edilmesine, mallarının yağmalanmasına maruz kaldı. Ancak daha sonra Allah’ın yardımı bize ulaştı ve özgürlük geldi. Buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum ki zulüm sonsuza kadar devam etmeyecektir." dedi.

Son gelişen olaylar, siyasi meseleler, müzakereler ve tartışmalar nedeniyle Müslümanların kalplerini ümitsizliğin sarmış olabileceğini söyleyen Hamade, "Ancak ben inanıyorum ki Allah’ın yardımı yakındır, uzak değildir. Direniş gösteren din kardeşlerimiz ve basında görev yapan kardeşlerimiz de bu gerçeği unutmamalıdır. Allah’ın yardımı yakındır ve inşallah bu karanlık günler sona erecektir." diye konuştu.

Buradan Suriye’deki kardeşlerine bazı mesajları ileteceklerini söyleyen Hamade, şöyle devam etti:

"Ey Suriyeli Kürt kardeşlerim! Ey Selahaddin Eyyubi’nin torunları! Bizim asıl kimliğimizin ne olduğunu Diyarbakır’da gördüğümüz manzara ortaya koyuyor.

Burada gördüğümüz âlimler, karşılaştığımız pak yüzler ve kardeşlerimizin ortaya koyduğu samimi duruş, bizim için çok kıymetlidir. Diyarbakır’da karşılaştığımız bu manzara, kimliğimizin ve değerlerimizin önemli bir göstergesidir.

İnşallah önümüzdeki süreçte daha büyük başarılara imza atacağız. Allah’ın izniyle kardeşliğimizi güçlendirecek, daha güzel günlere ulaşacağız."

İsam İso: "Dinimizin, Müslümanları birbirinden uzaklaştıran tartışmalara ihtiyacı yoktur"

Suriye Kürtlerinden İsam İso ise ümmetin içinde bulunduğu ihtilafların ve birbiriyle çelişen görüşlerin farkında olunması gerektiğini kaydetti.

İso, "Dini meseleler hakkında konuşmanın, görüş alışverişinde bulunmanın elbette bir sakıncası yoktur. Ancak dinimizin yasakladığı tartışmalara ve ayrılıklara yol açan münakaşalara girmek de doğru değildir. Bugün dinimizin, Müslümanları birbirinden uzaklaştıran açıklamalara ve tartışmalara ihtiyacı yoktur. Bilakis ümmeti birleştirecek konuşmalara, açıklamalara ve müzakerelere ihtiyacı vardır."

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunduğunu ifade eden İso, bunları şöyle sıraladı:

Birincisi: Kur’an ve sünnet etrafında bir araya gelmek ve Selef-i Sâlihîn’in yoluna tabi olmaktır. Bizim temel dayanağımızın vahiy, yani Kur’an-ı Kerim ve sünnet olduğunu unutmamamız gerekir.

İkincisi: Öncelikle üzerinde ittifak ettiğimiz meseleleri konuşmamız ve bu konularda birleşmemiz gerekir. Böylece diğer meselelerin bizi birbirimizden ayırmasına engel olabiliriz. Bunun yanında kendimizi tezkiyeden geçirmeli, nefislerimizi muhasebeye çekmeli ve kendi eksikliklerimizi gözden geçirmeliyiz.

Üçüncüsü: İçinde bulunduğumuz şartları ve önceliklerimizi yeniden değerlendirmemiz gerekir. Çünkü her ortamın kendine özgü şartları ve ihtiyaçları vardır. Mescitlerde ve camilerde yapılan hitaplarla üniversitelerde yapılan hitaplar aynı değildir. Gençlere yönelik konuşmalar ile içinde bulunduğumuz gerçekliğe ve toplumsal şartlara hitap eden konuşmalar da birbirinden farklıdır. Bu nedenle davet çalışmalarımızda muhatabımızı, ortamı ve ihtiyaçları dikkate almalıyız."

Molla Abdurrahman Süphani: "Müslümanların hayra ulaşmasının yolu, Kur’an’a yönelmektir"

Mülahazalar bölümünün bir diğer konuşmacısı İran'dan imam hatip Molla Abdurrahman Süphani dee, İslam âlimlerinin bir araya gelmesi ve birlik oluşturmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Süphani, "İslam âlimlerinin bir araya gelmesi, tanınmış İslam âlimlerinin ve dinî şahsiyetlerin bu buluşmalarda yer alması büyük bir gurur ve sevinç kaynağıdır. Bugün Müslümanlar için birlik ve beraberlik son derece önemlidir. Müslümanlar ve İslam âlimleri bir araya gelip birlik oluştururlarsa bu, ümmet için büyük bir güç olacaktır." dedi.

Yahudilerin Fırat ile Nil arasındaki topraklara ilişkin hedeflerinin olduğunu hatırlatan Süphani, "Bu durum karşısında Müslümanların uyanık olması ve birliklerini güçlendirmesi gerekmektedir. İslam’ın ve İslam âlimlerinin yeniden güç kazanması için öncelikle Kur’an’a sarılmamız gerekir. Kur’an, Allah’ın sağlam ipidir. Âlimlerin insanları Kur’an’a davet etmesi, onun emirlerini ve öğütlerini hatırlatması büyük önem taşımaktadır. Müslümanların hayra ulaşmasının yolu, Kur’an’a yönelmek ve onun etrafında birleşmektir." şeklinde konuştu.

Süphani, "Kur’an bir zikirdir. Kur’an’dan uzak kalamayız, ona karşı gafil davranamayız. Allah-u Teâlâ, kendisini anmaktan ve Kur’an’dan yüz çeviren Müslümanları dünya hayatında geçim sıkıntısıyla karşılaşacakları konusunda uyarmaktadır. Ayrıca kıyamet günü onları kör olarak haşredeceğini bildirmektedir." diye ekledi. (İLKHA)

ETİKETLER: alimler buluşması, ittihadul ulema
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Yazıcıoğlu dosyasında gelişme olduğu iddiası

Yazıcıoğlu dosyasında gelişme olduğu iddiası

Türkiye Gençlik Vakfı’nın eğitim kampında konuşan Gürlek, “Muhsin Yazıcıoğlu da faili meçhul olarak kalmıştı. O dosyada da çok şükür şu an aydınlatma yolunda ilerliyoruz. Bir suç ne kadar karanlığa gömülürse gömülsün elbet bir gün gün yüzüne çıkar. Bu dev

Yalova açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem

Yalova açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem

ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) paylaştığı bilgilere göre, deprem Yalova açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Marmara Denizi'nde, Yalova'ya 4,66 kilometre mesafede olan depremin, yerin 7,96 kilometre derinliğinde meyd

Almanya'da hükümet karşıtı protesto: Merz istifa sloganıyla gösteri

Almanya'da hükümet karşıtı protesto: Merz istifa sloganıyla gösteri

"M1llion Projesi (Projekt M1llion)" inisiyatifinin çağrısıyla binlerce kişi tarihi Brandenburg Kapısı'nın yanındaki 18 Mart Meydanı'nda toplandı. Daha sonra şehir merkezinde yürüyüş gerçekleştiren göstericiler, "(Almanya Başbakanı Friedrich) Merz gitmeli"

İzmir açıklarında 13 düzensiz göçmen yakalandı

İzmir açıklarında 13 düzensiz göçmen yakalandı

Sahil Güvenlik Mobil Kıyı Gözetleme Aracı, Seferihisar ilçesi açıklarındaki fiber teknede bir grup düzensiz göçmen bulunduğunu tespit etti. Bunun üzerine bölgeye Sahil Güvenlik Gemisi ile Sahil Güvenlik Botu yönlendirildi. Ekiplerce durdurulan teknedeki 5

ABD'yi Isaias Kasırgası vurdu: 2 kişi öldü, 800 binden fazla kişi elektriksiz kaldı

ABD'yi Isaias Kasırgası vurdu: 2 kişi öldü, 800 binden fazla kişi elektriksiz kaldı

Meteoroloji uzmanları, Florida'nın Destin kenti yakınlarında yaklaşık saatte 170 kilometre hızla karaya ulaşan kasırganın, kategori 2 seviyesinde bir fırtınaya dönüştüğünü, ardından Alabama'ya doğru ilerlerken hızını daha da kaybederek tropikal sonrası si

Şeyh İsam Telime'den "bireyselleşme" uyarısı: İnsanların sıkıntılarına sabretmek daha faziletli

Şeyh İsam Telime'den "bireyselleşme" uyarısı: İnsanların sıkıntılarına sabretmek daha faziletli

İTTİHADUL ULEMA'nın geleneksel hale getirdiği Alimler Buluşmasının bu yıl 11'ncisi düzenledi. Program, Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Selahaddin Eyyubi Camii Konferans Salonu'nda başladı. İki gün sürecek programda davet çalışmaları, İsla

Yenişehirlioğlu: Yanlış yapanları uzaklaştırır, kaldığımız yerden yolumuza devam ederiz

Yenişehirlioğlu: Yanlış yapanları uzaklaştırır, kaldığımız yerden yolumuza devam ederiz

AK Parti Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, Türkiye Yüzyılı Buluşmaları kapsamında Siirt’te bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. AK Parti Siirt İl Başkanlığında basın mensuplarıyla bir araya gelen Yenişehirlioğlu, yaptığı açıklamalarda partinin siyas

Ankara Kızılay’da Gazze’deki zulmü anlatan sergi açıldı

Ankara Kızılay’da Gazze’deki zulmü anlatan sergi açıldı

Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP) tarafından, 7 Ekim Aksa Tufanı sonrasında Gazze ve Batı Şeria’da yaşananları konu alan sergi, Ankara Kızılay Güvenpark girişinde ziyaretçilere açıldı. Sergide, Dr. Hüsam Ebu Safiye ve aracına 35 kurşun isabet

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
16
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
14
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
13
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
13
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
12
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
8
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
7
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
7
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
3
Eyüpspor Eyüpspor
3