Berlin ve Paris yönetimleri tarafından hazırlanan stratejik çerçeve, AB genelinde yerli bulut altyapılarının geliştirilmesini, kritik veri güvenliği standartlarının yükseltilmesini ve yapay zekâ yatırımlarında dışa bağımlılığın en aza indirilmesini öngörü
Berlin ve Paris yönetimleri tarafından hazırlanan stratejik çerçeve, AB genelinde yerli bulut altyapılarının geliştirilmesini, kritik veri güvenliği standartlarının yükseltilmesini ve yapay zekâ yatırımlarında dışa bağımlılığın en aza indirilmesini öngörüyor. Küresel teknoloji devlerinin pazar üzerindeki hakimiyetini dengelemeyi amaçlayan bu adım, Avrupa’nın kendi dijital kurallarını koyma iradesini temsil ediyor.
Paylaşılan raporlara göre birlik üyesi devletlerin ortak bir siber savunma ve veri saklama kalkanı oluşturması hedefleniyor. Avrupa’nın endüstriyel ve kurumsal verilerinin yerel sunucularda tutulmasını yasal bir standarta kavuşturan paket hakkında yetkililer, “Avrupa’nın geleceği, kendi verisini koruma ve kendi dijital altyapısını bağımsız bir şekilde yönetme kabiliyetine bağlıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
Uzlaşılan kriter paketinin, AB Komisyonu tarafından yürürlüğe konulacak yeni dijital yasalar için temel referans kaynağı olacağı belirtiliyor. Kamu kurumları ve özel sektörün yerli yazılım ve donanım çözümlerine yönelmesi teşvik edilecek. Ortak deklarasyon ve uygulama rehberlerinin Brüksel’deki birlik organlarına sunulacağı ve tüm üye devletlerin entegrasyon sürecine dahil edileceği kaydedildi.
AB’nin dijital egemenlik paketinde jeopolitik kırılma
Almanya ve Fransa öncülüğünde yürütülen dijital egemenlik hamlesi ve Avrupa Komisyonunun haziran ayında ilan ettiği Teknolojik Egemenlik Paketi, Amerika merkezli teknoloji devlerine yönelik ciddi yapısal kısıtlamaları beraberinde getiriyor.
Yeni kriterler, Avrupa’nın dijital bağımsızlığını bir “jeopolitik refleks” olarak kurgularken küresel şirketlerin kıtadaki hareket alanını daraltıyor. Bulut ve Yapay Zekâ Geliştirme Yasası kapsamında Microsoft, Amazon ve Google gibi şirketleri doğrudan etkileyecek düzenlemeler öne çıkıyor.
Amerikan teknoloji şirketlerine yönelik kısıtlamalar:
Hukuki yargı yetkisi sınırı: Cloud Act kapsamında ABD kurumlarının Avrupa’daki veri merkezlerine erişimi tamamen engelleniyor.
Kamu ihalelerinden men edilme: Kamu kurumlarında Amerikan menşeili yazılımların kullanımı aşamalı olarak sonlandırılıyor, yerli ve açık kaynaklı alternatiflere öncelik tanınıyor.
Ortaklıkların feshi: Kritik altyapılarda ABD’li savunma ve istihbarat şirketleriyle yapılan sözleşmeler iptal ediliyor.
Algoritma ve model denetimi: Büyük dil modelleri algoritmik şeffaflık testlerinden geçmek zorunda, kriterlere uymayanların lisansları iptal edilebiliyor.
Gaia-X projesinin rolü:
Avrupa genelinde güvenli ve egemen bir veri altyapısı çerçevesi oluşturuyor.
“Tasarım yoluyla uyum” ilkesiyle verilerin nerede depolandığı ve kimlerin erişebileceği teknik olarak sabitleniyor.
Endüstri, enerji ve sağlık verilerinin dış müdahaleye kapalı şekilde paylaşılmasını sağlıyor.
Bu adımlar, Avrupa’nın dijital bağımsızlığını güçlendirirken Amerikan şirketlerinin kıtadaki etkinliğini sınırlıyor. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen rüşvet soruşturması kapsamında Seferihisar Belediyesi'ne yönelik yeni bir operasyon gerçekleştirildi. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda, belediye görevlileri ile
Trump, Zelenskiy ile yaptığı görüşmeyi "çok iyi" olarak nitelendirirken, Rusya’ya Ukrayna ile anlaşma yapması çağrısında bulundu. Trump, savaşın sona erdirilmesi için elinden geleni yapacağını söylese de görüşmenin ardından somut diplomatik girişim açıkl
Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile Moskova’da görüşme gerçekleştirdiğini açıkladı. Görüşmede, ikili ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alındığı bildirildi. Tarafların
Gaziantep Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Erkan Kanalıcı, gözlük kullanımına ilişkin İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu. "Öncelikli olarak halk sağlığını korumak" Güneş gözlüğü alırken sağlık koşullarının da göz önünde bulundurulması gerekt
Gümüşhane İl Emniyet Müdürlüğü, il genelinde kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması, suçların önlenmesi ve aranan şahısların yakalanmasına yönelik son 5 günde gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin bilgilendirmede bulundu. Açıklamaya göre, söz konusu dönem
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan 2026/148 sayılı Atama Kararı, 17 Haziran 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararname kapsamında Konya’da çeşitli ilçelerde görev değişiklikleri yapıldı. Selçuklu Kaymakamlığına Ali Candan, Ereğ
Yapılan çalışmalar neticesinde, Oğuzeli ilçesinde silahla tehdit, kasten yaralama ve hırsızlık suçları başta olmak üzere 14 ayrı suç dosyasından hakkında işlem bulunan ve 15 aydır aranan M.Y. isimli şahsın izine ulaşıldı. Hakkında 30 yıl bir ay kesinleşmi
Batı Şeria ve Kudüs’te gece saatlerinden itibaren siyonist rejim güçleri ve Yahudi çeteler tarafından gerçekleştirilen eş zamanlı baskınlar bölgede gerilimi artırdı. Nablus’un güneyindeki Zaatara kontrol noktası yakınlarında bir araca yönelik silahlı sald
Uzman eğitimci Konak'tan YKS öncesi kritik uyarılar: Panik yapmayın, zamanı doğru yönetin
Mülki İdare Amirleri atama kararnamesi yayımlandı
03Okuduğu Şiir Hatıra Kaldı: Mustafa Öğretmenin Videosu Yürek Burktu
04Hakkında 63 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı
05Kocaeli'de uyuşturucu suçundan aranan hükümlü yakalandı
06Uşak'ta uyuşturucu operasyonlarında 16 şüpheli tutuklandı
07Adalet Bakanı Gürlek: Gençleri uyuşturucu maddeden uzak tutmamız lazım
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük