ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Washington ile Pekin arasında geçen yıl Güney Kore'nin Busan kentinde varılan ekonomik mutabakatın süresinin 10 Ocak 2027'ye kadar uzatılacağını açıkladı. Bessent, Fox News'e yaptığı açıklamada, iki ülkenin 10 Kasım'da son
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Washington ile Pekin arasında geçen yıl Güney Kore'nin Busan kentinde varılan ekonomik mutabakatın süresinin 10 Ocak 2027'ye kadar uzatılacağını açıkladı.
Bessent, Fox News'e yaptığı açıklamada, iki ülkenin 10 Kasım'da sona ermesi planlanan mutabakatı iki ay daha uzatma konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi.
Uzatmanın amacının, iki ülkenin daha kapsamlı bir ticaret anlaşması üzerinde çalışması için ek zaman kazanması olduğunu belirtti.
Bessent, Washington ve Pekin'in yalnızca küçük ve ayrı anlaşmalar yapmak yerine daha geniş kapsamlı bir ekonomik anlaşmaya ulaşma ihtimalini değerlendirdiğini kaydetti.
Mutabakatın uzatılması, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Washington ziyareti öncesinde gerçekleşti.
Görüşmeler, Trump ile Xi'nin 24 Eylül'de Beyaz Saray'da gerçekleştirmesi beklenen zirvenin ekonomik zeminini hazırlamak amacıyla yapıldı.
Xi, 23 Eylül'de Washington'a ulaştı. Trump ise Çin liderini Maryland'deki Joint Base Andrews Hava Üssü'nde bizzat karşıladı.
İki liderin görüşmelerinde ticaretin yanı sıra Tayvan, İran, yapay zeka ve teknoloji rekabetinin de ele alınması bekleniyor.
Busan mutabakatı, iki ülke arasındaki ticaret savaşının tarifelerin karşılıklı olarak yükseltilmesiyle tırmandığı dönemin ardından ekonomik tansiyonu düşürmüştü.
Mutabakat kapsamında ABD'nin Çin'e uyguladığı bazı tarifeler düşürülürken, Pekin de nadir toprak elementleri ve kritik minerallerin ihracatına yönelik kısıtlamaları gevşetme ve ABD'den tarım ürünleri satın alma taahhütlerinde bulunmuştu.
Ancak Washington, Çin'in mevcut anlaşmadaki bazı yükümlülüklerini yeterince yerine getirmediğini düşünüyor.
Bessent, Pekin'in 25 milyon ton soya fasulyesi satın alma hedefini karşıladığını, ancak 17 milyar dolarlık diğer tarım ürünleri alımı konusunda geride kaldığını söyledi.
ABD tarafı ayrıca Çin'in nadir toprak elementleri sevkiyatının da taahhüt edilen seviyenin gerisinde olduğunu belirtiyor.
Busan mutabakatı, Trump yönetiminin Çin mallarına yönelik yüksek tarifelerinin ardından Pekin'in de karşılık vermesiyle iki ülke arasındaki ticaret geriliminin ciddi ölçüde yükseldiği bir dönemde devreye girmişti.
Mutabakatın uzatılması, 10 Kasım'da daha yüksek tarifelerin ve bazı ihracat kısıtlamalarının yeniden devreye girmesi riskini iki ay ertelemiş oldu. Ancak uzatma, iki ülke arasındaki ticari anlaşmazlıkların tamamen çözüldüğü anlamına gelmiyor. (İLKHA)