Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Horlama, sabah yorgun uyanma ve gün içinde aniden uyuklama şikayetleri olan bireylerin vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması gerekiyor" dedi.ASYOD, 13 Mart Dünya Uyku GünAkciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Horlama, sabah yorgun uyanma ve gün içinde aniden uyuklama şikayetleri olan bireylerin vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması gerekiyor" dedi.
ASYOD, 13 Mart Dünya Uyku Günü kapsamında toplumda giderek artan uyku bozukluklarına ve bu sorunların akciğer sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti. ASYOD Uyku Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu gün özelinde yazılı bir açıklama yaparak, modern yaşamın getirdiği düzensiz uyku alışkanlıklarının ve tedavi edilmeyen uyku apnesinin hayati riskler taşıdığını vurguladı.
"Horlama ve gün içinde aniden uyuklama şikayetleri olan bireylerin uzmana başvurması gerekiyor"
Uykunun sadece bir dinlenme süreci olmadığını belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, şunları kaydetti:
"Uyku, beynin ve tüm organların kendini yenilediği, bağışıklık sisteminin güçlendiği hayati bir süreçtir. Ancak günümüzde birçok kişi, uykuda solunum durması olarak bilinen uyku apnesi ile yaşamını sürdürüyor ve bunun farkında değil. Horlama, sabah yorgun uyanma ve gün içinde aniden uyuklama şikayetleri olan bireylerin vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması gerekiyor."
"Uykuda nefesi kesilen hastalarda kalp krizi riski katlanarak artıyor"
Prof. Dr. Akkoyunlu, uyku bozukluklarının sadece yorgunluk yapmadığını, aynı zamanda ciddi kronik hastalıklara zemin hazırladığını hatırlatarak, "Hipertansiyon ve kalp yetmezliği, uykuda nefesi kesilen hastalarda kalp krizi riski katlanarak artıyor. Obezite ve diyabet, yetersiz uyku, metabolizmayı bozarak kilo alımını tetikliyor. Konsantrasyon kaybı, tedavi edilmeyen uyku apnesi, dikkat dağınıklığına yol açarak trafik ve iş kazası riskini artırıyor" ifadelerini kullandı.
"Kilo kontrolü, uyku apnesi riskini ciddi oranda azaltır"
Prof. Dr. Akkoyunlu, Dünya Uyku Günü için 5 temel tavsiye vererek şu önerilerde bulundu:
"Karanlık ve serin oda, melatonin salgılanması için yatak odasının tam karanlık olması şarttır. Dijital detoks, yatmadan en az 1 saat önce telefon ve televizyon ekranlarından uzaklaşın. Akşam yemeği saati, gece geç saatlerde ağır yemek yemekten ve kafein tüketiminden kaçının. Düzenli egzersiz, gün içindeki hareketlilik uyku kalitesini artırır ancak ağır egzersizleri yatmadan hemen önce yapmayın. Kilo kontrolü, ideal kiloyu korumak, uyku apnesi riskini ciddi oranda azaltır."