BİTLİS (İHA) – Bitlis Organize Sanayi Bölgesi’nde yoğun kar yağışı nedeniyle fabrika çatıları ve güneş enerjisi panellerinde oluşan hasara karşı işletmeler, vinç destekli yeni bir temizlik yöntemi geliştirdi.Bitlis Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bazı fabriBİTLİS (İHA) – Bitlis Organize Sanayi Bölgesi’nde yoğun kar yağışı nedeniyle fabrika çatıları ve güneş enerjisi panellerinde oluşan hasara karşı işletmeler, vinç destekli yeni bir temizlik yöntemi geliştirdi.
Bitlis Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bazı fabrikalarda yoğun kar yükü, çatıdaki güneş enerjisi panellerinde hasara yol açtı. İşletme sahipleri, hem mevcut panellerin korunması hem de zarar görenlerin yenilenmesi için ilginç bir yöntem bularak çalışma başlattı. Yoğun kar birikimi nedeniyle insan gücüyle yapılması planlanan temizlik, vinç ucuna bağlanan özel bir aparat sayesinde kısa sürede tamamlanacak. Normalde 10 gün sürecek temizlik işlemi, vinç ve aparat ile yalnızca 2 günde gerçekleştirilecek.
Vinç, ucundaki özel aparat, adeta bir iş makinesinin kepçesi gibi çalışarak tonlarca karı güvenli bir şekilde aşağı indiriyor. Bu yöntemle hem iş güvenliği sağlanıyor hem de geniş alanlarda temizlik hızlı bir şekilde tamamlanabiliyor. Tekstil firması yetkilisi Maşallah Sarı, uzun uğraşlar sonucunda insan gücü ile temizlenemeyecek olan karları özel bir vinç ve aparatla 2 günde temizlediklerini belirterek, "Bu seneki yoğun kar yağışından dolayı çatı temizliğini insan gücüyle yapamadık. Bu sebeple yeni bulmuş olduğumuz vincimizin ağzına bir aparat sistemi taktık. Ortalama şu anki kar kütlesi 1,5-2 metre. İnsan gücünü aştığından dolayı vinç ağzına bir aparatla buradaki karı temizledik. Tabii ki buradaki karı temizlerken güneş panellerinin zarar görmemesi açısından uç kısımlarına güçlü bir plastik mekanizma taktık. Şu an mevcut olan güneş panellerimizin zaten tamamı zarar görmüş durumda. Kar yağışından dolayı bu ikinci temizliğimizdir. Umarım bundan sonraki dönemde de kar yağışı bu kadar etkili ve zarar görecek bir düzeyde olmaz" dedi.