Çarşamba’da hayvanlara 160 bin aşılama yapıldı

Samsun’un Çarşamba ilçesinde 2025 yılında hayvan hastalıklarına karşı yaklaşık 160 bin doz aşı uygulandı.Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, özellikle şap hastalığına karşı iki dönem aşılama gerçekleştirildi.
Samsun’un Çarşamba ilçesinde 2025 yılında hayvan hastalıklarına karşı yaklaşık 160 bin doz aşı uygulandı.
Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, özellikle şap hastalığına karşı iki dönem aşılama gerçekleştirildi. İlkbaharda yaklaşık 47 bin, sonbaharda ise yaklaşık 44 bin olmak üzere toplamda 91 bine yakın şap aşısı yapıldı. Şap hastalığının yanı sıra diğer bulaşıcı hastalıklara karşı da aşılama çalışmaları sürdü. Hayvandan insana bulaşma riski bulunan sığır brusellozu için yaklaşık 30 bin, koyun brusellozu için ise küçükbaş hayvanlara 4 bine yakın aşı uygulandı. Kuduz riski taşıyan ve şüpheli görülen 2 binin üzerindeki hayvana da kuduz aşısı yapıldı. Hayvandan insana geçebilen kuduz hastalığında, zamanında müdahale edilmemesi halinde ölüm riski bulunuyor.
2025 yılında koyun-keçi çiçek hastalığına karşı yaklaşık 20 bin doz aşı uygulanırken, küçükbaş hayvanlarda görülen koyun-keçi vebasına karşı da 8 bine yakın aşılama gerçekleştirildi. Tarım ve hayvancılık alanında Samsun’un önemli ilçeleri arasında yer alan Çarşamba’da yaklaşık 50 bin büyükbaş hayvan bulunuyor. İl genelindeki 350 bin büyükbaş hayvan varlığının yüzde 15’i Çarşamba’da yer alıyor.
İlçede ayrıca 15 bin küçükbaş hayvan bulunurken, Samsun genelinde bu sayı yaklaşık 220 bin seviyesinde. Küçükbaş hayvan varlığının yüzde 7’sine sahip olan ilçede, bu sayının önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.