Endonezya'daki 7,7 büyüklüğünde depremde ölü sayısı 20'ye yükseldi

Endonezya'nın Doğu Nusa Tenggara eyaletinde bulunan Flores Adası açıklarında meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde can kaybının 20'ye yükseldiği bildirildi. Can kaybındaki artış, enkaz kaldırma ve arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü bölgelerde durum

Endonezya'nın Doğu Nusa Tenggara eyaletinde bulunan Flores Adası açıklarında meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde can kaybının 20'ye yükseldiği bildirildi.

Can kaybındaki artış, enkaz kaldırma ve arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü bölgelerde durumun ağırlaştığına işaret ediyor.

Önceki resmi açıklamalarda ise Doğu Nusa Tenggara Valisi Emanuel Melkiades Laka Lena, 5 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti. Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı BNPB ise ilk aşamada 1 kişinin öldüğünü ve 4 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Binalar yıkıldı, binlerce kişi tahliye edildi

Deprem, Flores Adası ve çevresinde ciddi hasara yol açtı. Maumere kentindeki bir limanda bir binanın büyük bölümü çöktü, bölgede bazı evler, depolar ve kamu binalarında da hasar meydana geldi.

Nagekeo bölgesinde yaklaşık 2 bin kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiği bildirildi. Depremin ardından bazı bölgelerde elektrik kesintileri ve ulaşım sorunları da yaşandı. Ende kentindeki bir hastanede ise hastaların güvenlik amacıyla bina dışına çıkarıldığı aktarıldı.

Deprem sırasında sarsıntının yaklaşık bir dakika sürdüğü ve Doğu Nusa Tenggara'nın yanı sıra Batı Nusa Tenggara ve Güney Sulawesi'nin bazı kesimlerinde de güçlü biçimde hissedildiği belirtildi.

Tsunami uyarısı kaldırıldı

Endonezya Meteoroloji, Klimatoloji ve Jeofizik Ajansı (BMKG), depremin ardından tsunami uyarısı yayımladı.

Bazı kıyı bölgelerinde 1 metrenin altında tsunami dalgaları kaydedilirken, tsunami uyarısı yaklaşık 3 saat sonra kaldırıldı. Buna rağmen BNPB, uyarının kaldırılmasının ardından da halktan sahillerden uzak durmasını ve BMKG'nin yeni duyurularını takip etmesini istedi.

BMKG verilerine göre Sikka'da 0,19 metre, Labuan Bajo'da 0,36 metre ve Dompu'da 0,17 metre dalga ölçüldü.

"Ateş Çemberi" üzerinde bulunuyor

Endonezya, Pasifik Okyanusu çevresindeki yoğun deprem ve volkanik faaliyet kuşağı olan Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alıyor.

Bölge, Japonya'dan Güneydoğu Asya'ya ve Pasifik havzası boyunca uzanan aktif fay hatları nedeniyle dünyanın en yoğun sismik hareketlilik gösteren bölgelerinden biri olarak biliniyor.

15 Ağustos'taki deprem, bölgede artçı sarsıntıların devam etmesi ve tsunami riskinin yeniden değerlendirilmesi nedeniyle yetkililerin alarm durumunu sürdürmesine yol açtı. (İLKHA)