Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'ne başvuran Ali Belge'nin yapılan tetkiklerinde, beyni besleyen ana damarlardan birinin tamamen, diğerinin ise yüzde 90 oranında tıkalı olduğu belirlendi. Doktorlar tarafından yapılan değ
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'ne başvuran Ali Belge'nin yapılan tetkiklerinde, beyni besleyen ana damarlardan birinin tamamen, diğerinin ise yüzde 90 oranında tıkalı olduğu belirlendi.
Doktorlar tarafından yapılan değerlendirmede, hastanın yüksek felç riski taşıdığı tespit edilerek acil cerrahi müdahale kararı alındı.
"Her an felçle sonuçlanabilecek ciddi bir tablo vardı"
Hastanın tedavi süreci hakkında bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanları Op. Dr. Mücahit Polat ve Op. Dr. Mehmet Ali Dala, ileri derecedeki şah damarı darlığının ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
Polat ve Dala, "Siirt'te yaşayan 60 yaşındaki hastamız Ali Belge, gün içerisinde sık sık yaşadığı bilinç bulanıklığı şikâyetiyle hastanemize başvurdu. Yaptığımız ayrıntılı tetkiklerde beyni besleyen ana damarlardan birinin tamamen yüzde 100, diğerinin ise kritik düzeyde yüzde 90 tıkalı olduğunu tespit ettik. Bu derece ileri seviyedeki karotis (şah damarı) darlığı, her an felçle sonuçlanabilecek son derece ciddi bir klinik tablodur." dedi.
Şah damarındaki kritik darlık giderildi
Hastanın durumu nedeniyle vakit kaybetmeden ameliyat kararı aldıklarını belirten uzmanlar, "Gerçekleştirdiğimiz başarılı operasyon sırasında şah damarındaki aterosklerotik plakları temizleyerek damardaki kritik darlığı ortadan kaldırdık. Böylece beyne giden kan akımını yeniden güvenli seviyeye ulaştırdık." ifadelerini kullandı.
Ameliyatın başarılı geçtiğini belirten doktorlar, hastanın taşıdığı yüksek felç riskinin önemli ölçüde azaltıldığını ve tedavisinin tamamlanmasının ardından taburculuk sürecine geçildiğini kaydetti.
"Başka merkezlerde ameliyatın riskli olduğu söylendi"
Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Ali Belge ise uzun süredir çeşitli sağlık sorunları yaşadığını anlattı.
Belge, "Ellerim titriyordu, başım dönüyordu, bilinç bulanıklığı yaşıyordum. Güçsüzleşip kendimden geçiyor ve düşüyordum. Başka şehirlerde birkaç hastaneye başvurdum. Durumumun ciddi olduğunu ve ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Ancak ameliyatın çok riskli olduğunu belirterek yapamayacaklarını ifade ettiler. Bu şekilde yaşamak benim için gerçekten çok zordu." diye konuştu.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurduktan sonra detaylı tetkiklerden geçtiğini belirten Belge, "Damarlarımın ciddi şekilde tıkalı olduğu söylendi ve vakit kaybetmeden ameliyat olmam gerektiği belirtildi. Doktorlarımız bu ameliyatı burada başarıyla gerçekleştirebileceklerini söylediler. Op. Dr. Mücahit Polat ve Op. Dr. Mehmet Ali Dala'nın ilgi ve destekleri sayesinde başarılı bir ameliyat geçirdim. Şu an kendimi çok daha iyi hissediyorum. Kendi şehrimde sevk edilmeden tedavi olabildim. Emeği geçen tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum." dedi.
Vatandaşlara erken teşhis uyarısı
Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanları, geçici bilinç bulanıklığı, konuşma bozukluğu, kol veya bacakta güçsüzlük, görme kaybı ve ani baş dönmesi gibi belirtilerin şah damarı hastalıklarının habercisi olabileceğini belirterek, bu tür şikâyetlerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. (İLKHA)