Gazze Şeridi'nde yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde çarşı ve kırtasiyelerde alışılmış hareketlilik yaşanmıyor. Önceki yıllarda ağustos ve eylül aylarında okul üniformaları vitrinleri dolduruyor, çanta ve ayakkabı satışları artıyor, aileler çocukları için
Gazze Şeridi'nde yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde çarşı ve kırtasiyelerde alışılmış hareketlilik yaşanmıyor.
Önceki yıllarda ağustos ve eylül aylarında okul üniformaları vitrinleri dolduruyor, çanta ve ayakkabı satışları artıyor, aileler çocukları için defter, kalem ve diğer kırtasiye malzemelerini almak üzere mağazalara akın ediyordu.
Ancak savaş ve yıkım, Gazze'deki bu geleneksel hazırlığı da ortadan kaldırdı.
Gazze kentindeki bir okul kıyafeti satıcısı, daha önce yeni eğitim yılı öncesinin kendileri için yılın en önemli satış dönemlerinden biri olduğunu belirterek, bu yıl ise "okul sezonundan" söz etmenin mümkün olmadığını söyledi.
Ailelerin büyük bölümünün yerinden edilmiş durumda olduğunu ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını belirten satıcı, çocukların eski kıyafetlerinin daha uzun süre kullanılmaya çalışıldığını aktardı.
Çanta, ayakkabı ve kırtasiye satan işletmelerde de benzer bir tablo görülüyor. Yeni eğitim yılı yaklaşmasına rağmen mevsimsel alışveriş hareketliliğinin büyük ölçüde ortadan kalktığı belirtiliyor.
"Öncelik çanta değil, güvenli bir sınıf"
Gazze'nin orta kesimlerinde bir kırtasiye işletmecisi de ağustos ve eylül aylarının daha önce defter, kalem, boya ve diğer okul malzemelerinin en fazla satıldığı dönem olduğunu ifade etti.
Ancak mevcut şartlarda ailelerin yalnızca zorunlu ihtiyaçları satın alabildiğini belirten işletmeci, eğitim sisteminin normal biçimde işlememesinin de kırtasiye sezonunu doğrudan etkilediğini söyledi.
Gazze'deki ailelerin önündeki sorun yalnızca okul ihtiyaçlarını satın alabilecek ekonomik imkanlara sahip olup olmadıkları değil.
Asıl soru, çocukların bu malzemeleri nerede kullanacağı.
Gazze'de yerinden edilmiş ailelerden biri, savaş öncesinde çocuklarıyla birlikte okul alışverişine çıkmanın yılın beklenen etkinliklerinden biri olduğunu belirterek, bugün ise önceliğinin yeni bir çanta almak değil, çocuklarının güvenli bir yerde eğitim görebileceği bir alan bulmak olduğunu ifade etti.
Bir başka yerinden edilmiş anne ise temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan aileler için yeni okul kıyafetleri ve kırtasiye malzemelerinin artık ikinci planda kaldığını dile getirdi.
Yüz binlerce çocuk eğitimden uzak
Gazze'deki eğitim krizinin boyutu Birleşmiş Milletler verilerine de yansıyor.
UNICEF'in 30 Nisan 2026 tarihli eğitim raporuna göre, Gazze'de 4-17 yaş grubundaki yaklaşık 700 bin çocuk yaklaşık üç eğitim yılı boyunca örgün yüz yüze eğitimden mahrum kaldı. Rapora göre okul binalarının yaklaşık yüzde 98'i hasar gördü, yüzde 93'ten fazlasının ise kapsamlı onarım veya tamamen yeniden inşa edilmesi gerekiyor.
UNICEF, yaklaşık 420 bin çocuğun, yani okul çağındaki çocukların yaklaşık beşte üçünün, yüz yüze eğitime hiçbir şekilde erişemediğini bildirdi. Eğitim materyallerinin temininde de uzun süre ciddi sıkıntılar yaşandığı belirtildi.
Öte yandan OCHA'nın 14 Ağustos tarihli raporuna göre, Gazze'nin kuzeyi ve Gazze kentindeki 10 geçici öğrenme alanına çocukların sıcak hava koşullarında eğitim faaliyetlerini sürdürebilmesi için gölgelikler kuruldu. Raporda, 300 binden fazla çocuğun yaz eğitim programlarına katılmaya devam ettiği kaydedildi.
OCHA'nın temmuz ayındaki verilerine göre ise 2026'nın ilk yarısında Eğitim Kümesi, Gazze genelinde 610 geçici öğrenme alanı aracılığıyla 435 bin okul öncesi ve okul çağındaki çocuğun yapılandırılmış eğitime erişmesine destek verdi. Yaklaşık 344 bin çocuğa da eğitim ve öğretim materyalleri ulaştırıldı.
Okulun yerini geçici öğrenme alanları aldı
Gazze'de eğitim faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için kurulan geçici öğrenme alanları, savaş nedeniyle yıkılan veya kullanılamaz hale gelen okulların yerini almaya çalışıyor.
Ancak bu alanlar, normal bir eğitim-öğretim yılının sunduğu düzenli okul ortamının yerini tutmuyor.
UNICEF, Gazze'deki çocukların büyük bölümünün güvenli ve düzenli bir yüz yüze eğitim ortamına erişemediğini, okul binalarındaki ağır hasarın yanı sıra enkaz ve patlamamış mühimmatın çocukların eğitim alanlarına ulaşmasını da tehlikeli hale getirdiğini belirtiyor.
Bu nedenle Gazze'de yeni eğitim yılının gelişi, diğer ülkelerde olduğu gibi yeni kıyafet, çanta ve defter hazırlıklarıyla karşılanmıyor.
Çünkü savaşın gölgesindeki çocuklar için artık mesele yalnızca "Okula ne götüreceğiz?" değil.
Daha temel soru ise şu: Çocuklar nerede ve ne zaman güvenli bir şekilde yeniden okula dönebilecek?
Gazze'nin sessizleşen kırtasiyeleri ve boşalan okul kıyafeti mağazaları, yalnızca ekonomik kaybın değil savaşın bir kuşağın eğitim hayatında açtığı derin tahribatın da göstergesi olarak öne çıkıyor. (İLKHA)