Çınar ilçesine bağlı Çömçeli Mahallesi Hiçan Mezrası'nı ziyaret eden HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç, mahalle sakinlerinin maden çalışmasına ilişkin dile getirdiği endişeleri dinledi. Bölgede yapılması planlanan maden faaliyetinin köy yaşamına, hayvancıl
Çınar ilçesine bağlı Çömçeli Mahallesi Hiçan Mezrası'nı ziyaret eden HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç, mahalle sakinlerinin maden çalışmasına ilişkin dile getirdiği endişeleri dinledi.
Bölgede yapılması planlanan maden faaliyetinin köy yaşamına, hayvancılığa ve doğal çevreye zarar vereceğini ifade eden vatandaşlar, projeye rızalarının olmadığını dile getirdi.
Vatandaşlarla birlikte bölgede incelemelerde bulunan Dinç, maden çalışması kapsamında daha önce numune alındığının ifade edildiğini belirterek, köylülerin projeye karşı çıktığını söyledi.
"Vatandaşlarımızın bu çalışmaya rızası yok"
Mahalle sakinlerinin taleplerini dinlediklerini belirten Dinç, "Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Çömçeli köyündeyiz. Buradaki vatandaşlarımızla bir aradayız. Arkamızda bulunan tepeyle ilgili maden çalışması yapılacağı ve bu kapsamda numune alındığı ifade ediliyor. Ancak görüştüğümüz vatandaşlarımızın bu çalışmaya rızası yok. Çünkü burada yapılacak bir maden çalışmasının; evlerini, köy yaşamını, hayvancılığı ve bölgedeki doğal yapıyı olumsuz etkileyeceğini düşünüyorlar." dedi.

"Hiç kimsenin vatandaşları mağdur etmeye hakkı yoktur"
Maden faaliyetinin çevresel etkilerine de dikkat çeken Dinç, "Burada oluşacak toz ve çevresel etkiler vatandaşlarımızı ciddi şekilde mağdur edecektir. Ayrıca bölgede mezarlık alanları da bulunuyor. Köylülerimiz, bu çalışmanın hem yaşam alanlarına hem de manevi değerlerine zarar vereceğini ifade ediyor. Vatandaşların rızası alınmadan, üstten verilen bir talimatla böyle bir çalışmanın yapılması doğru değildir. Hiç kimsenin vatandaşlarımızı mağdur etmeye hakkı yoktur." ifadelerini kullandı.

"Konuyu Meclis gündemine taşıyacağız"
Sürecin takipçisi olacaklarını belirten Dinç, vatandaşların taleplerini Meclis gündemine taşıyacaklarını söyledi.
Dinç, "Bu konuda vatandaşlarımızın rızası yoktur. Biz de bu meselenin takipçisi olacağız. Konuyu Meclis'e taşıyacağız. Vatandaşlarımızın onayı alınmadan yapılan çalışmaların doğru olmadığını her platformda dile getirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

"Maden çalışması doğal yaşamı da olumsuz etkileyecek"
Bölgedeki orman dokusunun ve hayvancılığın zarar görebileceğini ifade eden Dinç, "Buradaki ağaçlar ve otlak alanlar köylülerimizin hayvanları için önemli bir yaşam kaynağıdır. Maden çalışması yapılması halinde hem hayvancılık olumsuz etkilenecek hem de doğal çevre zarar görecektir. Bu nedenle vatandaşlarımızın taleplerinin dikkate alınması gerekiyor." dedi.
Mahalle sakinleri ise yıllardır yaşadıkları sorunları ilk kez bir milletvekiline doğrudan aktarabilme fırsatı bulduklarını belirterek, taleplerinin yetkililer tarafından dikkate alınmasını istedi. (İLKHA)