Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2026 yılı ocak-temmuz döneminde ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artışla 161 milyar 601 milyon dolar olarak gerçekleştiği belirtildi. Aynı dönemde 54 ilin ihracatının arttığı, 22 ilin ise 1 milyar doların
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2026 yılı ocak-temmuz döneminde ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artışla 161 milyar 601 milyon dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.
Aynı dönemde 54 ilin ihracatının arttığı, 22 ilin ise 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiği kaydedildi.
İstanbul ilk sırada yer aldı
Faaliyet illeri bazında temmuz ayı ihracatında İstanbul 5 milyar 846 milyon dolarla ilk sırada yer aldı.
İstanbul'u 3 milyar 389 milyon dolarla Kocaeli, 2 milyar 74 milyon dolarla İzmir, 1 milyar 771 milyon dolarla Bursa ve 1 milyar 328 milyon dolarla Tekirdağ takip etti.
En fazla artış Mersin'de
Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracatını en fazla artıran il, 194 milyon dolarlık artışla Mersin oldu.
Mersin'i 135 milyon dolarla İzmir, 129 milyon dolarla Antalya, 128 milyon dolarla Sakarya ve 121 milyon dolarla Gaziantep izledi.
Temmuz ayındaki toplam ihracat artışının yüzde 64,3'ünün Mersin, İzmir ve Antalya'dan kaynaklandığı bildirildi.
Ankara ilk sırada
Ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını en fazla artıran il 1 milyar 131 milyon dolarla Ankara oldu.
Bursa 959 milyon dolarlık artışla ikinci, Kocaeli 590 milyon dolarla üçüncü, Yalova 460 milyon dolarla dördüncü ve Adana 373 milyon dolarla beşinci sırada yer aldı.
Bu dönemdeki ihracat artışının yüzde 50,2'sini Ankara, Bursa ve Kocaeli'nin sağladığı belirtildi.
Motorlu taşıtlar öne çıktı
Temmuz ayı itibarıyla ihracata en fazla katkı sağlayan fasıllar motorlu kara taşıtları, kazanlar ve makineler ile elektrikli makine ve cihazlar oldu.
Motorlu kara taşıtları faslında Kocaeli, Bursa ve Sakarya; kazanlar ve makineler faslında İstanbul, Bursa ve İzmir; elektrikli makine ve cihazlar faslında ise İstanbul, Kocaeli ve Ankara'nın en fazla katkı sağlayan iller olduğu bildirildi.
Ticaret Bakanlığı, 54 ilde görülen ihracat artışının üretim ve ihracat kapasitesinin ülke geneline yayıldığını gösterdiğini belirterek, yüksek katma değerli, teknoloji odaklı ve rekabet gücü yüksek bir ihracat yapısının oluşturulmasına yönelik çalışmaların sürdürüleceğini bildirdi. (İLKHA)