İrlanda, Batı Şeria'daki gelişmelere karşı Avrupa Birliği'nin daha sert ve ortak bir politika benimsemesi için girişim başlattı. İrlanda Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Neil Richmond, ülkesinin işgal faaliyetlerinin genişletilmesi ve Fili
İrlanda, Batı Şeria'daki gelişmelere karşı Avrupa Birliği'nin daha sert ve ortak bir politika benimsemesi için girişim başlattı.
İrlanda Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Neil Richmond, ülkesinin işgal faaliyetlerinin genişletilmesi ve Filistinlilere yönelik saldırılara karşı Avrupa ülkelerini ekonomik açıdan koordineli adımlar atmaya ikna etmeye çalıştığını söyledi.
Richmond, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, Dublin'in Avrupa'nın vereceği tepkinin öncelikle ekonomik alandan başlamasını istediğini belirtti.
İrlanda'nın işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşimlerden gelen ürünlerin ithalatını yasakladığını aktaran Richmond, diğer Avrupa ülkelerinin de benzer uygulamaları hayata geçirmesi için çalıştıklarını ifade etti.
Yerleşim ürünlerine ve hizmetlerine yasak talebi
Richmond, Avrupa Birliği'nin yerleşim faaliyetleriyle bağlantılı bazı kişilere halihazırda yaptırım uyguladığını hatırlatarak, yaptırım listesinin Filistinlilere yönelik ihlallerde rol oynayan daha fazla kişi ve kuruluşu kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi.
İrlandalı bakan ayrıca işgal altındaki yerleşimlerle bağlantılı ticaret ve hizmetlerin yasaklanması ve siyonist rejimin AB ile ticari ilişkilerinden elde ettiği bazı avantajların azaltılması çağrısında bulundu.
Bu adımların, yerleşimlerin genişletilmesi, toprakların ilhak edilmesi ve Filistinlilere yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu yönünde güçlü bir mesaj taşıması gerektiğini belirten Richmond, İrlanda'nın benzer yaklaşımı benimseyen ülkelerle birlikte hareket ettiğini söyledi.
Richmond, İspanya ve Hollanda'nın da aralarında bulunduğu ülkelerle koordinasyon yürüttüklerini belirterek, ekonomik tedbirlerin ortak uygulanması halinde Avrupa'nın etkisinin artacağını kaydetti.
AB dışişleri bakanları Batı Şeria'yı görüşecek
İrlanda'nın bu dönemde AB Konseyi Dönem Başkanlığını yürüttüğünü belirten Richmond, bunun Avrupa'nın işgal altındaki Batı Şeria konusunda daha kararlı bir tutum geliştirmesi açısından fırsat sunduğunu ifade etti.
İrlanda'nın gelecek hafta AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını ağırlayacağını belirten Richmond, toplantıda Batı Şeria'daki işgal ve bölgedeki gelişmelerin ele alınacağını söyledi.
İrlanda'dan UNRWA ve Filistin devletine destek
İrlandalı bakan, Filistinlilere yönelik insani yardımın sürdürülmesinin de önemine dikkati çekerek, özellikle Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) verilen desteğin devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bazı Avrupa ülkelerinin UNRWA'ya yönelik desteklerini azaltma yönündeki adımlarından duyduğu endişeyi dile getiren Richmond, AB'nin Filistinlilere desteğini çok taraflı platformlarda ortak bir sesle sürdürmesi gerektiğini belirtti.
Richmond ayrıca Filistin devletinin tanınması ve iki devletli çözümün uluslararası gündemde yeniden öne çıkarılması çağrısında bulundu.
"Yerleşimler iki devletli çözümü tehdit ediyor"
Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerinin ve topraklara yönelik uygulamaların iki devletli çözüm ihtimalini giderek daha fazla tehdit ettiğini belirten Richmond, ülkesinin kalıcı barış için iki devletli çözümü tek seçenek olarak gördüğünü söyledi.
İrlanda'nın AB içinde ekonomik yaptırımlar ve Yahudi çetelere yönelik yaptırımlar konusunda ortak bir tutum oluşturulması için girişimlerini sürdüreceğini belirten Richmond, bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve 1967 sınırlarının temel alınması gerektiğini kaydetti.
İşgal altındaki Batı Şeria'da siyonist rejimin baskınları sürerken, Yahudi çetelerin Filistinlilere ve mülklerine yönelik saldırıları da devam ediyor. Yerleşim faaliyetlerinin genişletilmesine yönelik planların siyonist rejim sözde hükümeti tarafından onaylanması, bölgedeki gerilimi daha da artırıyor. (İLKHA)