Kırgızistan’da yeni Meclis Başkanı Mamataliyev oldu

Kırgızistan’da Nurlanbek Turgunbek Uulu’nun istifa etmesinin ardındsn yeni Meclis Başkanı 44 yaşındaki milletvekili Marlen Mamataliev oldu.Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Turgunbek Uulu, bugün yapılan parlamento oturumunda görevinden istifa ettiğini
Kırgızistan’da Nurlanbek Turgunbek Uulu’nun istifa etmesinin ardındsn yeni Meclis Başkanı 44 yaşındaki milletvekili Marlen Mamataliev oldu.
Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Turgunbek Uulu, bugün yapılan parlamento oturumunda görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Uulu’nun istifasının ardından yeni meclis başkanı için oylama yapıldı. "Eldik" ve "Ala-Too" milletvekili grupları tarafından meclis başkanlığına aday gösterilen milletvekili Marlen Mamataliev için gizli oylama yapıldı.
Oylama sonuçlarına göre, 77 milletvekili Mamataliyev’in adaylığını desteklerken, 5 milletvekili de karşı oy kullandı. Böylece 44 yaşındaki milletvekili Mamataliyev yeni meclis başkanı oldu.
Mamataliyev, oturumunda yaptığı konuşmada milletvekilleriyle bir ekip olarak faaliyetlerini sürdüreceğini belirterek, "Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un belirlediği hedefler ve yapılan reformlar sayesinde devletimiz kararlı şekilde gelişmektedir. Ekonomik göstergeler güyüyor, yolsuzlukla mücadele devam ediyor. Ayrıca Kırgızistan’ın uluslararası alanda itibarı güçleniyor. Dünyada yerimizi bulduk. Elbette, tüm bunlarda meclisin de büyük katkısı var" dedi.

Uulu, Taşiyev’e yakınlığı ile biliniyordu
Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve UKMK Başkanı Kamçıbek Taşiyev’in görevden alınmasına ilişkin kararnameyi Salı günü imzalamıştı. Taşiyev’in ardından UKMK başkanlığına Cumgalbek Şabdanbekov vekaleten atanmıştı. Caparov ayrıca UKMK Başkan Yardımcıları Kurbanbek Avazov, Elizar Smanov ve Daniyel Rısaliyev’i de görevden almıştı. İstifa eden Uulu, Taşiyev’e yakınlığı ile biliniyordu.

Taşiyev, Caparov’a yakınlığı ile biliniyordu
58 yaşındaki Taşiyev, 2000’li yılların başlarında siyasete atılmış, Kırgızistan parlamentosuna seçilmiş ve daha sonra ülkenin önde gelen bir siyasi figürü haline gelmişti. 16 Ekim 2020’de Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi başkanlığına atanan Taşiyev, ulusal güvenlik ve yolsuzlukla mücadele çalışmalarını yürüttü. Bazı siyasi analistler, Taşiyev’in gelecek dönemde cumhurbaşkanı adayı olabileceğini öne sürmüştü. Ancak Taşiyev, cumhurbaşkanlığına aday olma niyetinde olmadığını defalarca belirtmiş, Caparov’a olan desteğini kamuoyu önünde yinelemişti. Taşiyev ile Cumhurbaşkanı Caparov "ülkedeki en güçlü siyasi ikili" olarak gösteriliyordu.