Malatya kamuoyu, yıllardır aynı projelerin, aynı vaatlerin ve aynı "müjde" kelimelerinin etrafında dönüp duran bir siyaset anlayışını izlemekten yoruldu.
Malatya kamuoyu, yıllardır aynı projelerin, aynı vaatlerin ve aynı "müjde" kelimelerinin etrafında dönüp duran bir siyaset anlayışını izlemekten yoruldu. Kent hafızası, siyasetçilerin unuttuğunu sandığı ama vatandaşın dün gibi hatırladığı taahhütlerle dolu. Bunların başında da yılan hikayesine dönen Malatya Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesi geliyor.
Dün Öznur Çalık, Bugün Bülent Tüfenkci: Aynı Sahne, Farklı Aktörler
Şöyle bir geriye dönüp hafızalarımızı tazeleyelim. Yıl 2014. Dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, TCDD Genel Müdürlüğü ziyaretinin ardından büyük bir coşkuyla Malatya-Sivas Hızlı Tren Projesi ihalesinin 14 Ocak 2015’te yapılacağını duyuruyordu.
Ardından 2015 yılı boyunca "müjde" açıklamaları birbirini izledi: İhale yapıldı, sözleşme imza aşamasına gelindi,
Sivas-Malatya-Elazığ-Diyarbakır hattı bölgenin kaderini değiştirecekti. 2016, 2017, 2019 yıllarında da ÇED süreçleri, etüt-proje çalışmaları ve "ilk adım atıldı" demeçleriyle kamuoyu yıllarca oyalandı.
Aradan tam 12 yıl geçti. Sivas’a kadar gelen hızlı tren bir türlü Malatya’ya ulaşamadı. Ancak ne hikmetse, geçmişte kapı kapı dolaşılarak verilen bu sözler, atılan "ilk adımlar" tamamen unutulmuş gibi bugün önümüze yeni bir gelişmeymiş gibi sunuluyor.
Vatandaş Soruyor: Siyaseten Oyalanıyor muyuz?
AK Parti'nin Kızılcahamam'daki 33. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın ardından kameralar karşısına geçen AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Malatya’nın hızlı tren ve şehir hastanesi taleplerinin toplantıda gündeme alındığını söyledi. Tüfenkci; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına "gerekli yönlendirmelerin" yapıldığını, sürecin takip edildiğini aktardı.
Sormak Gerekiyor: 12 yıl önce ihale aşamasına geldiği, sözleşmelerinin imzalandığı söylenen bir proje, nasıl oluyor da bugün hâlâ bir "talep" ve "bakanlığa yönlendirme" aşamasında kalabiliyor? Malatya halkı, aynı projenin yıllar sonra yeniden "takip ediliyor" diye ısıtılıp önüne konulmasını kabul etmek zorunda mı?
2027 Hedefi: Şehir Hastanesi de mi Aynı Akıbete Uğrayacak?
Benzer bir durum Şehir Hastanesi projesinde de yaşanıyor. Sayın Tüfenkci, bu yatırımın 2027 programına alınmasının beklendiğini ifade ediyor. Depremle sarsılmış, sağlık altyapısı ciddi yara almış bir kent için 2027 yılı bile fazlasıyla uzak bir takvimken, hızlı tren projesinin makus talihi göz önüne alındığında, vatandaşın bu yeni vaatlere şüpheyle yaklaşması haksız mıdır?
Sonuç: Malatya İcraat Bekliyor, Temcit Pilavı Değil
Siyaset, topluma umut verme ve sorun çözme sanatıdır; ancak aynı vaatleri on yılı aşkın bir süre boyunca farklı ambalajlarla sunmak, vatandaşın aklıyla ve sabrıyla alay etmektir.
Malatya halkı artık "görüşüldü", "yönlendirildi", "takip ediliyor" cümlelerini duymak istemiyor. Bu memleket, geçmişte verilen sözlerin neden tutulmadığının özeleştirisini duymayı ve laf değil, rayların üzerinde giden o treni somut olarak görmeyi hak ediyor.
Sorumlulara sormak hakkımızdır: Malatya kamuoyunu daha ne kadar oyalayacaksınız?