Millî Eğitim Bakanlığının okullarda güvenliği artırmaya yönelik planladığı 30 bin bahçe görevlisi istihdamında Malatya’ya 419 kişilik kontenjan ayrıldı. Görevlilerin yaklaşık 9 ay süreyle çalışması, başvuruların ise İŞKUR üzerinden alınması bekleniyor. M
Millî Eğitim Bakanlığının okullarda güvenliği artırmaya yönelik planladığı 30 bin bahçe görevlisi istihdamında Malatya’ya 419 kişilik kontenjan ayrıldı. Görevlilerin yaklaşık 9 ay süreyle çalışması, başvuruların ise İŞKUR üzerinden alınması bekleniyor.
Millî Eğitim Bakanlığı, okullarda güvenliğin desteklenmesi amacıyla Türkiye genelinde 30 bin okul bahçe görevlisinin istihdam edilmesine yönelik hazırlık yapıyor. Uygulamanın, son dönemde okullarda yaşanan şiddet olaylarının ardından gündeme geldiği belirtilirken, illere ayrılması planlanan kontenjanlar da belli oldu.
Malatya’ya 419 kişilik kontenjan
30 bin kişilik istihdam kapsamında Malatya için 419 kişilik kontenjan öngörüldü. Görevlilerin kentteki okullarda özellikle giriş-çıkış saatlerinde güvenliğin desteklenmesi, okul çevresinin gözetlenmesi ve olası risklerin erken fark edilmesi amacıyla görev yapması planlanıyor.
Türkiye genelinde en yüksek kontenjan 3 bin 13 kişiyle İstanbul’a ayrılırken, Ankara’ya bin 628, İzmir’e bin 242, Konya’ya 937, Van’a 812 ve Şanlıurfa’ya 805 kişilik kontenjan ayrıldı.
Görevleri güvenliği desteklemek olacak
Bahçe görevlilerinin okul giriş ve çıkışlarını takip etmesi, okul çevresinde gözetim yapması ve şüpheli durumları güvenlik birimlerine bildirmesi öngörülüyor.
Görevlilerin dedektör ve X-ray cihazlarını kullanabilmesi, riskli bir durum tespit edildiğinde ise bağlı bulundukları ilçe emniyet birimleriyle irtibata geçmesi planlanıyor.
Bahçe görevlilerine doğrudan müdahale yetkisi verilmesi beklenmiyor. Personelin temel sorumluluğunun gözetleme, kontrol, risklerin tespiti ve gerektiğinde kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunmak olması öngörülüyor.
Başvurular İŞKUR üzerinden yapılacak
Alımların İŞKUR'un Toplum Yararına Programı (TYP) üzerinden gerçekleştirilmesi bekleniyor. Adayların ikamet ettikleri mahallede bulunan okullar için başvuru yapabilmesinin planlandığı belirtiliyor.
Başvuruda 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşı olma şartının yanı sıra yayımlanacak ilanda yer alacak diğer kriterlerin de aranması bekleniyor. Adaylar hakkında güvenlik soruşturması yapılması da planlamalar arasında bulunuyor.
Başvuru takviminin açıklanmasının ardından adayların İŞKUR e-Şube üzerinden “Toplum Yararına Programlar” ve “TYP Arama” bölümlerinden ilanları takip edebileceği, başvuruların e-Devlet ve ALO 170 üzerinden de yapılabilmesinin beklendiği bildirildi.
Yaklaşık 9 ay çalışacaklar
Okul bahçe görevlilerinin eğitim-öğretim dönemi boyunca yaklaşık 9 ay görev yapması planlanıyor.
Alıma ilişkin kesin başvuru tarihleri, çalışma şartları, ücret ve diğer kriterlerin ise İŞKUR tarafından yayımlanacak resmî ilanla netlik kazanması bekleniyor.