MİT Başkanı İbrahim Kalın, Libya Başbakanı Dibeybe ile görüştü

Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile başkent Trablus’ta bir araya geldi. Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede, Libya’da mevcut barış ortamının korunması, ü

Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile başkent Trablus’ta bir araya geldi.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede, Libya’da mevcut barış ortamının korunması, ülkenin doğusu ile batısındaki siyasi yönetimlerin ve askeri güçlerin tek bir otorite altında birleştirilmesi konuları ele alındı.

Libya’nın tüm bölgelerini kapsayan birliğin sağlanması ve askeri-siyasi sürecin kalıcı uzlaşıyla sonuçlandırılmasına yönelik çabaların değerlendirildiği görüşmede, ülkenin toprak bütünlüğünün korunması konusundaki kararlılık vurgulandı.

MİT Başkanı Kalın, Libya’nın doğusu ve batısındaki yönetimlerin ve askeri yapıların birleştirilmesi sürecinde Türkiye’nin her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtti.

Kalın, tüm tarafların Libya’nın geleceğini önceleyen bir yaklaşımla hareket etmesi ve ülkenin toprak bütünlüğüne katkı sağlaması gerektiğini kaydetti.

Libya Başbakanı Dibeybe ise Türkiye’nin Libya’nın güvenliğinin sağlanmasına yönelik çabalarından dolayı memnuniyetini dile getirerek, önümüzdeki dönemde de Türkiye ile birlikte Libya’nın toprak bütünlüğünün korunması için ortak hareket etmeye hazır olduklarını bildirdi.

Görüşmenin öne çıkan başlıklarından biri de Türkiye ile Libya arasında 2019’da imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşması oldu.

Libya Temsilciler Meclisi’nin anlaşmayı onaylaması, Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanları ve bölgesel dengeler bakımından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. (İLKHA)