Akaryakıt fiyatlarında yeni bir artış daha kapıda. Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre, motorinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 4 lira 20 kuruş zam yapılması bekleniyor. Zamla birlikte birçok ilde motorinin litre
Akaryakıt fiyatlarında yeni bir artış daha kapıda. Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre, motorinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 4 lira 20 kuruş zam yapılması bekleniyor. Zamla birlikte birçok ilde motorinin litre fiyatının 80 TL'nin üzerine çıkacağı öngörülüyor.
Edinilen bilgilere göre, motorinde hesaplanan toplam fiyat artışı yaklaşık 5 lira 50 kuruş seviyesinde bulunuyor. Ancak eşel mobil sistemi kapsamında kalan yaklaşık 1 lira 27 kuruşluk ÖTV desteği devreye alınacağı için pompaya yansıyacak artışın 4 lira 20 kuruş olacağı belirtiliyor. Bu artışın ardından motorindeki ÖTV'nin tamamen sıfırlanacağı ifade ediliyor.
Böylece motorine bundan sonra gelecek fiyat artışlarının, vergi desteği kalmadığı için doğrudan pompa satış fiyatlarına yansıması bekleniyor.
Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler de akaryakıt fiyatları üzerindeki baskıyı artırıyor. ABD ile İran arasında tırmanan gerilim, Hürmüz Boğazı'na ilişkin endişeler, Rusya'nın dizel ihracatına yönelik kısıtlamaları ve Brent petrol fiyatındaki yükseliş, motorin maliyetlerini yukarı çekti. Brent petrolün varil fiyatı 100 doların üzerine çıkarken, motorinin uluslararası piyasalardaki metrik ton fiyatı da 1.280 dolara kadar yükseldi. Fiyatın daha sonra 1.270 dolar seviyelerine gerilediği belirtiliyor.
Sektör temsilcileri, motorinin ardından benzinde de fiyat artışı beklendiğini ifade ediyor. Edinilen bilgilere göre, benzin fiyatlarında da hafta başında yeni bir zammın gündeme gelmesi bekleniyor.
Uzmanlar, eşel mobil uygulamasının devreye alındığı dönemde motorindeki ÖTV'nin yaklaşık 14 TL seviyesinde olduğunu hatırlatarak, uygulama sayesinde bugüne kadar zamların önemli bölümünün vergiden karşılandığını belirtiyor. Mevcut destek mekanizmasının sona ermesiyle birlikte, bundan sonraki uluslararası fiyat artışlarının doğrudan tüketiciye yansıması bekleniyor.