İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İslam Devrimi’nin 47’nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Tahran’daki Azadi Meydanı’nda yaptığı konuşmada, "İran, Batı’nın aşırı talepleri karşısında boyun eğmeyecek, herhangi bir saldırı karşısında da geri adım atmaİran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İslam Devrimi’nin 47’nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Tahran’daki Azadi Meydanı’nda yaptığı konuşmada, "İran, Batı’nın aşırı talepleri karşısında boyun eğmeyecek, herhangi bir saldırı karşısında da geri adım atmayacak. Buna rağmen bölge ülkeleriyle barış ve huzurun sağlanması için tüm gücümüzle etkileşim halindeyiz" dedi.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İslam Devrimi’nin 47’nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Tahran’daki Azadi Meydanı’nda halka hitap etti. Pezeşkiyan, düşmanın devrimin ilk gününden itibaren fitne ve darbe girişimleriyle İran’ı hedef aldığını savunarak, ABD ve Avrupa’nın devrimi yok etmeye çalıştığını, ancak başarılı olamadığını söyledi. Son dönemde ülkede yaşanan protestolara değinen Pezeşkiyan, "8 ve 9 Ocak günlerinde yaşananlar hepimizin kalbinde büyük bir acı bıraktı. Halkımıza karşı mahcubuz ve bu olaylarda zarar gören herkese hizmet etmeyi görev biliyoruz" diye konuştu.
Halktan özür diledi
Hükümetin halkın sesini dinlemeye hazır olduğunu vurgulayan Pezeşkiyan, "Cumhurbaşkanı olarak tüm aksaklıklar ve eksiklikler nedeniyle İran milletinden özür diliyorum. 14’üncü hükümet olarak halkın sorunlarını güçle ve kararlılıkla çözmek için tüm çabamızı ortaya koyduk. Allah’ın yardımıyla bu yolda başarılı olacağız" ifadelerini kullandı.
Türkiye dahil bölge ülkelerine teşekkür
Mesud Pezeşkiyan, son süreçte yaşanan gelişmeler karşısında bölge ülkelerinin sergilediği tutuma da dikkat çekerek, "Bu süreçte Türkiye, Katar, BAE, Pakistan, Suudi Arabistan, Mısır ve diğer bölge ülkeleri telefon görüşmelerinde endişelerini ve tutumlarını birbiri ardına bizimle paylaştı. Bölge ülkelerinin yetkililerine, devlet başkanlarına ve liderlerine teşekkür ediyorum. İran’ı önemsediler ve İsrail ile ABD’nin kötü planlarına fırsat verilmemesi için sorunların barışçıl ve diplomatik yollarla çözülmesini istediler" diye konuştu.
"Nükleer silah peşinde değiliz"
Dış politika mesajları da veren Pezeşkiyan, İran’ın diplomasi yolunu samimiyetle izlediğini belirterek, "Nükleer silah peşinde değiliz ve bu konuda her türlü denetime de hazırız. Ancak ABD ve Avrupa, tutumları ve açıklamalarıyla derin bir güvensizlik duvarı oluşturdu ve görüşmelerin sonuca ulaşmasına engel oluyor" ifadelerini kullandı.
Pezeşkiyan, "İran, Batı’nın aşırı talepleri karşısında boyun eğmeyecek, herhangi bir saldırı karşısında da geri adım atmayacak. Buna rağmen bölge ülkeleriyle barış ve huzurun sağlanması için tüm gücümüzle etkileşim halindeyiz. Çünkü bölgenin sorunlarının yabancılar değil, yalnızca bölge ülkeleri tarafından çözülebileceğine inanıyoruz" dedi.