Tamamen Tesadüfmüş!

Brezilya Katedrali ile Malatya Nikah Sarayı Projesi arasındaki benzerliğe ilişkin sorular yönelttiğimiz Fen İşleri ve Yapı Kontrol İşleri’nden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay ise, mimarları töhmet altında bırakan şaşırtıcı bir yorum yaptı.

Geçtiğimiz hafta temeli atılan ve Büyük Brezilya Katedrali ile arasındaki benzerlik mimarlar tarafından ‘çalıntı’ olarak tanımlanan Malatya Belediyesi Nikah Sarayı’nın avan projesi mimarı olduğu öğrenilen Malatya Belediyesi Proje Birimi Başkanı ve Başkan Ahmet Çakır’ın danışmanı Zeki Sarılar, iki yapı arasındaki şaşırtıcı benzerliğin “Tamamen tesadüf” olduğunu iddia etti.

Malatya'ya Bakış Gazetesinden Güler Hazar imzalı habere göre, katedral ile nikah sarayı arasındaki büyük benzerlik konusundaki haberden sonra sorularımızı yanıtlayan Zeki Sarılar, Malatya Nikah Sarayı’nın avan (ön) projesini kendisinin başında bulunduğu Malatya Belediyesi Proje Birimi’nin çizdiğini söyledi.

Projenin çizilmesi sürecinde Brezilya’daki katedral hakkında bilgi sahibi olmadıklarını savunan Malatya Belediyesi Proje Birimi Başkanı Zeki Sarılar “İnanın biz asla bu katedrale bakmadık. Zaten böyle bir yapının varlığından haberimiz de yoktu. İki yapı arasındaki benzerlik tamamen tesadüftür. 2-3 tane kompozisyon yapmıştık, değerlendirdik ve en uygun bunun olacağına kanaat getirdik. Bu kabuk sistemi de gelin tacından yola çıkılarak tasarlandı. Brezilya’daki katedralin varlığından haberimiz bile yoktu” diyerek, projelerinin özgün olduğunu ileri sürdü.

“İki yapı arasındaki büyük benzerlik telif hakları bakımından Malatya Belediyesi aleyhine hukuksal bir süreç başlatılması tehlikesi doğurmaz mı?” yolundaki sorumuz üzerine Zeki Sarılar “Böyle hukuksal bir süreç olacağını düşünmüyoruz. Ama gerekirse taç kısmında traşlama yaparız” diyerek, projenin özgün olmadığını da doğrulamış oldu.

''İYİ BİR MİMAR İYİ BİR HIRSIZDIR'' AÇILIMI 

Brezilya Katedrali ile Malatya Nikah Sarayı Projesi arasındaki benzerliğe ilişkin sorular yönelttiğimiz Fen İşleri ve Yapı Kontrol İşleri’nden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı  Hasan Atay ise, mimarları töhmet altında bırakan şaşırtıcı bir yorum yaptı.

Aynı zamanda mimar da olan Başkan Yardımcısı Hasan Atay, iki yapı arasındaki benzerlik için, “Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok ki… Üniversitede öğrenci iken hocalarımız bize ‘İyi bir mimar iyi bir hırsızdır’ diye öğrettiler” diye konuştu.

Atay, iki yapı arasındaki benzerliği kabul etti ama benzerliğin olduğu üst yapı blokunun tek başına değerlendirilmemesi gerektiğini savundu. Atay “Tıpatıp aynı demek doğru değil. Belirli bir bölümünde benzerlik var” dedi.

“Siz bu katedralin mimarı olsaydınız ve Malatya Belediyesi’nin de nikah sarayında bu projeyi uyguladığını öğrenseydiniz, eserinizi çaldıklarını düşünür müydünüz?” şeklindeki soruya ise, Atay, projenin çalıntı olduğunu bir bakıma doğrulayan şu cevabı verdi: “Demek ki ben çok iyi bir mimarım diye düşünürdüm. Projelerim ve eserlerim çok beğeniliyor ki taklit ediliyor diye düşünüp mutlu olurdum”.