The New York Times'ın ulaştığı yeni bir araştırmaya göre, Rus uyduları Avrupa genelinde GPS kesintilerine neden oluyor. Teksas Üniversitesi Radyo Navigasyon Laboratuvarı Başkanı Todd Humphreys ve İspanyol teknoloji firması GMV'den Richard Bowden öncülüğün
The New York Times'ın ulaştığı yeni bir araştırmaya göre, Rus uyduları Avrupa genelinde GPS kesintilerine neden oluyor.
Teksas Üniversitesi Radyo Navigasyon Laboratuvarı Başkanı Todd Humphreys ve İspanyol teknoloji firması GMV'den Richard Bowden öncülüğündeki uzmanlar, olayın detaylarını araştırdı.
Bilim adamları, 2019 yılından bu yana Avrupa'da tespit edilen 75 GPS kesintisinden en az üçünün doğrudan Rus uydularından kaynaklandığını kanıtladı.
Diğer vakaların da aynı şebekeden kaynaklandığından şüphelenilse de eldeki verilerin kesin tespit için henüz yeterli olmadığı belirtildi.
Bu vakalar, uzaydan kaynaklanan GPS müdahalesinin bilinen ilk örnekleri olarak kayıtlara geçti.
Avrupa Birliği'nin de bu olaylarla ilgili gizli bir soruşturma yürüttüğü ortaya çıktı.
Söz konusu kesintilerin neredeyse tamamen Avrupa kıtasında yaşandığı; ABD, Çin ve AB'nin GPS ağlarını etkilediği, ancak Rusya'nın kendi sistemlerine zarar vermediği tespit edildi.
Sinyal karıştırma (jamming) işlemleri genellikle GPS ile aynı frekansta güçlü ve gürültülü bir sinyal üreterek yapılıyor.
Ancak araştırmacılar, Rus uydularından gelen bu sinyallerin sıradan bir gürültü olmadığını, aksine son derece yapılandırılmış ve iyi tasarlanmış olduğuna dikkat çekiyor.
Elektronik harp yöntemi olarak kullanılan sinyal bozma işlemleri yeryüzünde yapıldığında, yalnızca vericinin görüş alanındaki küçük bölgeleri etkileyebiliyor.
Ancak uzmanlar uzay tabanlı bir sinyal bozucunun, istenildiği takdirde her gün koca bir kıtayı kasten felç etme gücüne sahip olduğu noktasında uyarı yapıyor. (İLKHA)