Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) 2026 Zirvesi kapsamında Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bir araya geldi. Xi, görüşmede yaptığı açıklamada, kendisinin ve Putin'in stratejik yönlendirm
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) 2026 Zirvesi kapsamında Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bir araya geldi.
Xi, görüşmede yaptığı açıklamada, kendisinin ve Putin'in stratejik yönlendirmesi ile iki ülkenin ortak çabaları sayesinde Çin-Rusya ilişkilerinin temelinin daha da güçleneceğini, ilişkilerdeki ilerlemenin daha istikrarlı hale geleceğini ve iki ülkenin geleceğinin daha parlak olacağını belirtti.
Xi, Putin'in mayıs ayında Çin'e gerçekleştirdiği başarılı devlet ziyareti sırasında iki liderin, ikili ilişkilerin stratejik ve uzun vadeli bir perspektifle daha yüksek kaliteli ve daha üst düzey bir gelişim göstermesi için gerekli düzenlemeler üzerinde anlaştığını kaydetti.
İki liderin ayrıca mevcut koşullar altında Çin ve Rusya arasındaki çeşitli alanlardaki iş birliğinin derinleştirilmesi konusunda görüş birliğine vardığını aktaran Xi, iki ülkenin ilgili kurumlarının bu mutabakatları aktif şekilde hayata geçirdiğini söyledi.
Xi, iki ülke arasındaki ekonomik ve diğer alanlardaki temas ve iş birliğinin güçlü bir ivmeyle sürdüğünü, varılan mutabakatların uygulanmasında somut sonuçlar elde edildiğini ifade etti.
Uluslararası ortamda belirsizlik ve öngörülemezliğin arttığına dikkati çeken Xi, dünyada "yüzyılda görülmemiş büyük değişimlerin" hızlandığını söyledi.
Xi, Çin'in Rusya ve diğer taraflarla birlikte SİÖ'nün gelecekteki gelişiminin yönünü belirlemeye, örgütün istikrarlı ve sürdürülebilir ilerlemesini sağlamaya ve küresel yönetişimin reformu ile eşit ve düzenli çok kutuplu bir dünyanın geliştirilmesine yönelik çabaları güçlendirmeye hazır olduğunu ifade etti.
Putin de görüşmede yaptığı açıklamada, çalkantılı ve karmaşık uluslararası ortamda Rusya ve Çin'in kapsamlı stratejik koordinasyonunu sürekli derinleştirdiğini söyledi.
İki ülkenin eşitlik, karşılıklı güven ve karşılıklı destek ilkelerini koruduğunu belirten Putin, çeşitli alanlardaki iş birliği ve kalkınmanın hızla ilerlediğini, Rusya-Çin ilişkilerinin ülkeler arasındaki ilişkilere örnek teşkil eden bir model haline geldiğini vurguladı.
Putin, Rusya'nın Çin ile üst düzey temasları sürdürmeye ve ticaret, enerji, sanayi, ulaştırma ile bilim ve teknoloji gibi alanlarda iş birliğini güçlendirmeye hazır olduğunu söyledi.
Rusya ve Çin'in örgüt içerisindeki dayanışma ve iş birliğini sürekli güçlendirmesi gerektiğini ifade eden Putin, iki ülkenin SİÖ içinde yönlendirici bir rol üstlenmesi çağrısında bulundu.
Putin ayrıca Rusya'nın Birleşmiş Milletler, BRICS ve G20 gibi çok taraflı mekanizmalar kapsamında Çin ile koordinasyon ve iş birliğini güçlendirmeye hazır olduğunu kaydetti. (İLKHA)