MENÜ

Ankara’da Türkiye-Özbekistan güvenlik ve strateji masası

Türkiye ile Özbekistan arasında Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun dördüncü toplantısı ile 4+4 Mekanizması’nın ilk toplantısı 20 Ocak’ta Ankara’da gerçekleştirilecek. Görüşmelerde ikili ilişkilerden savunma sanayii iş birliğine, ticaret hacminin artırılma

Yayınlanma: 19 Ocak 2026 14:01 Güncelleme: 19 Ocak 2026 13:50
Ankara’da Türkiye-Özbekistan güvenlik ve strateji masası
Türkiye ile Özbekistan arasında Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun dördüncü toplantısı ile 4+4 Mekanizması’nın ilk toplantısı 20 Ocak’ta Ankara’da gerçekleştirilecek. Görüşmelerde ikili ilişkilerden savunma sanayii iş birliğine, ticaret hacminin artırılmasından bölgesel gelişmelere kadar geniş bir gündem ele alınacak.
Türkiye-Özbekistan Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun (OSPG) Dördüncü Toplantısı ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın’ın katılımıyla düzenlenecek 4+4 Mekanizması Birinci Toplantısı, 20 Ocak tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Fidan’ın söz konusu görüşmelerde, Türkiye ile Özbekistan arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde seyrettiğini vurgulaması bekleniyor.
Bu çerçevede, ticaret, ekonomi, enerji, ulaştırma ve bağlantısallık, tarım, turizm, sağlık ve kültürel alanlar başta olmak üzere ikili iş birliğinin daha da geliştirilmesi için atılabilecek adımların ele alınacağı ifade ediliyor.
Bakan Fidan’ın ayrıca, 2025 yılında yaklaşık 3 milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacminin, her iki ülke Cumhurbaşkanları tarafından belirlenen ortak hedef doğrultusunda 5 milyar dolara çıkarılmasına yönelik çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğine dikkati çekmesi öngörülüyor.
Görüşmelerde, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) başta olmak üzere çok taraflı platformlarda iş birliğinin güçlendirilmesinin önemine vurgu yapılması, Türkiye ile Özbekistan arasında askeri ve savunma sanayii iş birliği ile terörizm ve örgütlü suçlarla mücadele alanlarında iş birliğinin derinleştirilmesine yönelik gayretlerin sürdürülmesi gerektiğinin kayda geçirilmesi bekleniyor.
Bakan Fidan’ın, "Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridoru"nun tamamen işlevsel hale getirilmesi amacıyla Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan Üçlü Bakanlar Mekanizması çerçevesindeki çalışmaların devam etmesinin elzem olduğunun altını çizmesi de gündemde yer alıyor.
Toplantılarda Afganistan ve Filistin meselesi dahil olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında Özbek muhataplarla fikir alışverişinde bulunulması öngörülüyor.
Türkiye, Özbekistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olma özelliğini taşıyor. İki ülke arasındaki ilişkiler, kardeşlik bağı temelinde karşılıklı saygı ve iş birliği anlayışıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından belirlenen hedefler doğrultusunda gelişimini sürdürüyor. Bu kapsamda, Türkiye ile Özbekistan arasında "kardeşlik hukukuna dayalı kapsamlı stratejik ortaklık" mekanizması çerçevesinde ikili ilişkilerin yanı sıra TDT başta olmak üzere çok taraflı platformlarda da iş birliği güçleniyor.
İki ülkenin Dışişleri ve İçişleri Bakanları ile İstihbarat Başkanlarının katılımıyla oluşturulan 3+3 Mekanizması Toplantısı ilk kez 11-12 Eylül 2024 tarihlerinde Taşkent’te düzenlenmiş, Savunma Bakanlarının da dahil edilmesiyle mekanizma 4+4 formatına genişletilmişti.
Öte yandan, Orta Asya ile enerji, ulaştırma ve ticaret bağlantısallığının güçlendirilmesine yönelik tesis edilen Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan Dışişleri, Ticaret ve Ulaştırma Bakanları Mekanizması da önemli iş birliği platformları arasında yer alıyor. Söz konusu mekanizmanın son toplantısı 29 Ocak 2025’te Ankara’da gerçekleştirilmişti.
Türkiye’nin Özbekistan ile 2025 yılı ikili ticaret hacmi yaklaşık 3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, 5 milyar dolarlık hedef doğrultusunda ticari ve ekonomik iş birliğini artırmaya yönelik karşılıklı adımlar atılmaya devam ediliyor.
Türkiye, 2025 yılının ilk 6 ayında Özbekistan’daki yabancı yatırım ve kredili sabit sermaye yatırımlarından yaklaşık yüzde 8,1 pay alarak, ülkede en fazla yatırım yapan üçüncü ülke konumuna yükseldi. Özbekistan’da faaliyet gösteren yaklaşık 2 bin Türk sermayeli firma bulunuyor. Yatırımların büyük bölümünün tekstil sektöründe yoğunlaştığı belirtilirken, Türk firmalarının son dönemde gıda, seracılık, inşaat malzemeleri, enerji ve imalat sanayi gibi alanlarda da yatırımlarını artırdığı kaydediliyor.
ETİKETLER: Ankara’da, Türkiye-Özbekistan, güvenlik, strateji, masası
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Kar yağışı nedeniyle Mahmutbey Metrosunda oluşan yoğunluk seferlerde aksamalara neden oldu

Kar yağışı nedeniyle Mahmutbey Metrosunda oluşan yoğunluk seferlerde aksamalara neden oldu

İstanbul’da etkisini artıran kar yağışı ulaşımı durma noktasına getirdi. İETT otobüsleri yokuşlarda kalırken, metro ve metrobüs seferlerinde aksamalar meydana geldi. Sabah saatlerinde işe gitmek için yola çıkan vatandaşlar Mahmutbey Metro istasyonunda uzu

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde hizmet içi eğitim

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde hizmet içi eğitim

Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürlüğündeki 44 personele hizmet içi eğitim verildi.Eğitim çalışması kurumun toplantı salonunda gerçekleştirildi. Eğitimde Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü personeli tarafından, ilçe müdürlüklerinde görev yapan 44 personele gü

Arnavutköy’de kar küreme aracından çocuklara çay ikramı

Arnavutköy’de kar küreme aracından çocuklara çay ikramı

İstanbul’da etkili olan kar yağışıyla birlikte Arnavutköy’de hem tebessüm ettiren hem de iç ısıtan anlar yaşandı. Arnavutköy Belediyesi’nde görevli kar küreme aracı şoförü Bünyamin Özkan, kendisine kar topu atan çocuklara kızmak yerine onları yanına çağır

Bursa’da belediye otobüsünde tehlikeli yolculuk

Bursa’da belediye otobüsünde tehlikeli yolculuk

Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı Millet Mahallesi Cengizhan Caddesi üzerinde seyir halindeki belediye otobüsünün arkasına tutunarak ilerleyen 4 çocuk, çevrede paniğe neden oldu. Tehlikeye aldırış etmeyen çocuklar, elleriyle otobüse tutunup ayaklarını yer

Pınarhisarlı tır şoförlerinden tır parkına tepki

Pınarhisarlı tır şoförlerinden tır parkına tepki

Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde hizmete açılan tır parkı, tır şoförlerinin tepkisine sebep oldu. Şoförler, yaşadıkları mağduriyetlerin plansız ve eksik uygulamalardan kaynaklandığını ifade etti.Pınarhisarlı tır şoförleri, tır parkında yaşanan sorunlar

İstanbul’da ağır taşıtlara ve kuryelere kar yasağı

İstanbul’da ağır taşıtlara ve kuryelere kar yasağı

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada kentte etkili olan kar yağışı nedeniyle saat 10.00’dan itibaren ağır taşıtların ve kuryelerin trafiğe çıkışları yasaklandı.İstanbul’da etkili olan kar yağışı nedeniyle kent beyaza büründü. İstanbul Valiliği de kar

İstanbul’da yoğun kar yağışı böyle görüntülendi

İstanbul’da yoğun kar yağışı böyle görüntülendi

İstanbul’da sabah saatlerine kadar etkili olan kar yağışı Beylikdüzü ilçesinde dron ile havadan görüntülendi.Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelerin ardından İstanbul genelinde kar yağışı etkili oldu. Sabah erken saatlere kad

Tomarza Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Polat güven tazeledi

Tomarza Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Polat güven tazeledi

Tomarza Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı seçimlerinde mevcut başkan kullanılan 773 oyun 326’sını alan mevcut başkan Yaşar Polat yeniden seçildi.Tomarza Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı seçimleri Tomarza Belediyesi Düğün Salonu’nda yapıldı. Seçim

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
43
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
42
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
38
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
32
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
29
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
26
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
26
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
24
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
23
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
21
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
19
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
18
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
17
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
16
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
16
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
15
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
9