MENÜ

Antalya’nın kahramanı Mustafa Ertuğrul Aker’in anıt mezarı törenle açıldı

Cumhuriyetin 102. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Türk tarihinin ve Antalya’nın unutulmaz kahramanlarından Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’in Anıt Mezarı düzenlenen törenle açıldı.Birinci Dünya Savaşı’nda Akdeniz ve Antalya kıyılarının savunmasınd

Yayınlanma: 29 Ekim 2025 17:29 Güncelleme: 30 Ekim 2025 09:21
Antalya’nın kahramanı Mustafa Ertuğrul Aker’in anıt mezarı törenle açıldı
Cumhuriyetin 102. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Türk tarihinin ve Antalya’nın unutulmaz kahramanlarından Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’in Anıt Mezarı düzenlenen törenle açıldı.
Birinci Dünya Savaşı’nda Akdeniz ve Antalya kıyılarının savunmasında gösterdiği kahramanlıklarla Türk askerî tarihinin ve Antalya’nın unutulmaz kahramanları arasında yer alan Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’in Anıt Mezarı, Antalya Valisi Hulusi Şahin’in katılımıyla düzenlenen törenle açıldı.

"Ecdadımızı tanıdıkça daha büyük işler başaracağız"
Programda yaptığı konuşmada, Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’in tanınmasında Su Altı Araştırmacısı ve Yazar Mustafa Aydemir’in kaleme aldığı "Ben Bir Türk Zabitiyim" isimli eserin önemli bir payı olduğunu belirten Vali Şahin, "Mustafa Ertuğrul Aker gibi Türk kahramanlarını yeni nesillere, Türk gençliğine tanıtmamız gerekiyor. Aksi takdirde, sahte kahramanlarla veya başkalarının kahramanlarıyla çocuklarımızın zihinleri doldurulur ve yabancı insanlar hâline gelirler. Ecdadımızı tanıdıkça, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, çocuklarımız kendilerinde büyük işler yapacak güç ve kuvveti bulacaktır. Çünkü bizim ecdadımız tarih boyunca adaletten, haktan ve hakikatten ayrılmamış; gittiği her yerde doğruluğun yanında olmuştur. Böyle şanlı bir tarihe sahip bir milletin, evlatlarına bunu anlatması gerekir. Yahya Kemal’in dediği gibi: ’Ne harabî ne harabatîyiz, kökü mazide olan âtîyiz.’ Eğer maziden gücümüzü alırsak, âtî bizimdir." ifadelerini kullandı.

"Mustafa Ertuğrul Aker, Antalya’nın evladıdır"
Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’i tanıtmak amacıyla çok yönlü çalışmalar yapıldığını ifade eden Vali Şahin, "Öncelikle başucu kitabımız olan ’Ben Bir Türk Zabitiyim’ isimli eseri rehber edindik. Ben-My-Chree gemisinin batırılış hikayesini nasıl canlandırabileceğimizi planladık. Kaş’ta düzenlenen yürüyüşleri 29 Ekim Haftası’na aldık. Bu hafta sonu da aynı etkinliği gerçekleştirdik. Gençlerimiz ve öğrencilerimizle bir araya gelip, Ben-My-Chree’nin batırıldığı noktada bir konuşma yaparak kahramanımızı andık. Yeni müfredat sisteminin sağladığı bir imkanla, 6 Aralık’ta Antalya’daki tüm okullarda Mustafa Ertuğrul Aker dersi okutuluyor. Geçen sene birincisi yapıldı ve bundan sonra da düzenli olarak devam edecek. Bunun için çocukların anlayabileceği tarzda bir video da hazırladık ve derslerde öğretmenler tarafından gösteriliyor. Hedefimiz, Türk çocuğuna hangi milletin evladı olduğunu anlatmak ve onlara büyük işler yapma gücünü aşılamaktır. " dedi.

"Cumhuriyet, kahramanlarımızın omuzlarında yükseldi"
Mustafa Ertuğrul Aker gibi daha nice kahramanların Anadolu’nun dört bir yanında var olduğunu vurgulayan Vali Şahin, "Bütün kahramanlarımızı evlatlarımıza anlatmak, bir numaralı görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Bunu başarabilirsek, çocuklarımız gelecekte yeni Mustafa Ertuğrul’lar olarak gelişecek ve büyüyecektir. O zaman, işte o zaman, gelecek bizim olacaktır. Cumhuriyet, bu kahramanların omuzlarında yükseldi. Kurtuluş Savaşı’nı kazanabilmiş, istiklalini lütfedilmeden, kendi mücadelesiyle almış ve düşmanı denize dökmüş tek millet Türk milletidir. Bununla gurur duyuyoruz. Bu zaferler, Mustafa Ertuğrullar’la, Mustafa Kemaller’le olmuştur. Mustafa Kemaller’e sahip çıkalım, Cumhuriyet’e sahip çıkalım. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Türk milleti!" sözlerini kaydetti.
Açılış konuşmaların ardından, Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ile ebediyete intikal eden tüm şehitlerimizin ruhları için dualar edildi ve anıt mezarın açılışı gerçekleştirildi.
1917’de Kaş açıklarında İngiliz uçak gemisi Ben My Chree’yi topçu ateşiyle batırarak dünya harp tarihinde bir ilke imza atan Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, ayrıca Kemer açıklarında Fransız Paris II gemisini de imha ederek Antalya kıyılarının savunmasında önemli bir başarıya daha imza attı.
Andızlı Mezarlığı’nda düzenlenen törene, Vali Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Büşra Özdemir, vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, Antalya Garnizon Komutanı Tümgeneral Semih Eren, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Ahmet Kavukcu, İl Emniyet Müdürü Dr. Sabit Akın Zaimoğlu, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı Yarbay Tolga Coşkun, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, Su Altı Araştırmacısı - Yazar Mustafa Aydemir ile Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’in ailesi katıldı.
ETİKETLER: Antalya’nın, kahramanı, Mustafa, Ertuğrul, Aker’in
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Geleceğe yeşil miras

Geleceğe yeşil miras

Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Topluluğu (DÜSÜYET) ile Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DÜSTİBAM) katkılarıyla Beyköy’de fidan dikme etkinliği ile okullar yeşillendirdi.Düzce Ün

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde, Ankara Sincan Belediyesi ev sahipliğinde öğrencilere çevre eğitimi, sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konularında eğitim verildi.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfı

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kış ve sonbahar aylarında etkili olan yoğun yağışların ardından bahar aylarına girilmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış yaşanabileceğini söyleyerek, özellikle Kırım-Ko

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30