Düzce(İHA) – Daha önce araç muayene ücretleri ile gündeme gelen istasyon bu defa da dolandırıcıların durağı oldu.
Düzce(İHA) – Daha önce araç muayene ücretleri ile gündeme gelen istasyon bu defa da dolandırıcıların durağı oldu. Dolandırıcılar araç muayene istasyonundan internet üzerinden randevu almak isteyenleri hedef aldı. Klon site yapan dolandırıcılar, araç sahiplerini dolandırdı.
Bu yıl için araç muayene ücretlerinden alınan yüksek rakamlar nedeniyle araç sahiplerinin tepkisini çeken araç muayene istasyonu, bu defa dolandırıcıların kazanç kapısı oldu. Araç muayene istasyonunun birebir aynı sitesini yapan dolandırıcılar, bu sitelerinde arama motorlarında en üstte çıkmasını sağlıyor. Arama motorunda araç muayene randevusu almak isteyen araç sahipleri klon sitelere tıkladığında ise farkı ayırt edemeyerek, araç bilgilerini ve kredi kartı bilgilerini siteye giriyor. Sistemde randevu oluşturulmadığı uyarısı ile peş peşe ödeme yaparak randevu aldığını sanan araç sahipleri girdikleri işlem başına binlerce lira para ödüyor. Ancak araç sahipleri dolandırıldıklarını ise yaptıkları birkaç işlem sonrasında halen randevu alamayınca anlıyor.
Düzce'de araç sahibi olan Cem Ulcay'da dolandırıcıların klon site mağduriyeti yaşattığı vatandaşlar arasında yer aldı. Pazar günü olması nedeniyle internet üzerinden araç muayene sırası almak için internet arama motoruna istasyonun adını yazan Ulucay, çıkan ilk sıradaki linke tıklayarak, peş peşe randevu almaya çalıştı. İkinci denemesinde de randevu alamayınca dolandırıldığını anlayan Cem Ulcay, araç muayene istasyonunun internet üzerinden ödeme almadığını öğrenince hemen işlemi durdurmak istedi.
Yaşadığı dolandırıcılığı anlatan Cem Ulcay, "Pazar günü internet tarayıcısından aracımız için muayene almak istediğimizde muayene istasyonunun adını arama motoruna yazdık. Tabii tarayıcıdaki ilk çıkan linke tıkladığımızda gerekli plaka bilgilerimiz ve gerekli bilgileri bizden istediler. Bu bilgileri girdikten sonra ödeme ekranına yönlendirildik. Fakat ödemenin internet üzerinden yapılmadığını bilmiyorduk. İnternet üzerinden gerekli kart bilgilerimi girdiğimde hatalı işlem uyarısı aldık. Ödeme alınmadığına dair 2 kez yapıldığında ise bu aynı hatanın devam ettiğini görünce dolandırıldığımızın farkına vardık. Arama motoru üzerinden giriş yaptığımızda ilk çıkan linke tıklamanın hatasını yaşıyoruz maalesef" dedi.
"Dolandırılmamak için güvenilir siteleri bulun"
Ulcay, "Orijinal sitesi tamamı ile 3 ya da 4 sekme altında çıkıyor. Tabii bu vatandaşın dikkatini çekmiyor ne yazık ki. Site birebir çünkü, kopyasını yapmışlar. İnsan aldanabiliyor ne yazık ki. Yaklaşık 3 bin 200 lira kadar bir meblağ dolandırıldık. Bugün tekrardan siteye girdiğimizde sitenin kapatıldığını gördük. Fakat tekrardan tarayıcıya araç muayene istasyonu adını yazdığımızda benzeri farklı dolandırıcı sitelerinin hala aktif olduğunu görüyoruz. Tamamıyla tarayıcılardan aramak istedikleri bilgileri girdiğinde öncelikle detaylı teyit etmelerini tavsiye ederim. Çünkü herkes dolandırıcılık üzerinde bayağı başarılı Biz dolandırdık fakat bizim gibi milyonlarca insanın aynı hataya düşme ihtimali mevcut ve bu konuda dikkat etmelerini de tavsiye ederim. Yetkili kuruluşlarında bu duruma derhal önlem bulmalarını istiyorum" diye konuştu.
Uzmanı uyardı: "Her önünüze gelen linke güvenip ödeme işlemi yapmayın"
Düzce'de uzun yıllardır bilişim sektöründe hizmet veren Serbay İnteractive yönetim kurulu Başkan Yardımcısı Özkan Gözütok ise, arama motorlarında ilk çıkan sonuçların güvenilir olmayacağını belirterek, internette arama motorlarında arama yapılırken dikkat edilmesi gereken konuları anlattı. Gözütok, "Son dönemlerde sıkça yaşanan mağduriyetlerden bir tanesi bu. Özellikle geçtiğimiz yaz döneminde otel işletmelerinin web sitelerinin birebir kopyalanıp insanları mağdur edildiği bir dönem yaşadık. İnsanlar biraz daha girdikleri web sitenin o işletmenin web sitesi olduğuna teyit edip ondan sonra işlem yapmalarını tavsiye ediyoruz. Google'da birinci çıkan her sitte güvenilir site olmuyor. Yine de girdikleri listeyi bir kontrol etmeleri, o sitenin güvenlik sertifikası var mı, gerçekten o işletmenin resmi web sitesi mi bunu kontrol ettikten sonra işlem yaparlarsa kendi işlemlerinin daha sağlıklı olacağını söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.
"En çok dolandırıcılık bankaların sayfalarında yaşanıyor"
Özkan Gözütok ayrıca en çok dolandırıcılığın bankaların sayfalarında yaşandığını söyleyerek, "En çok bankacılık sektöründe bu tüp dolandırıcılıklar yaşanıyor. İnternet sitesine girdiklerinde örneğin bir banka sitesi diyelim, genelde dolandırıcılar şöyle bir dolandırıcılık taktiği uyguluyorlar. Bankanın isminden bir harf çıkartarak yine baktığınızda dalgınlığınızda o bankanın ismini okumuş sanıyorsunuz ama detaylı baktığınızda aslında bir harfinin olmadığını görüyorsunuz. Domain adresini yani internet adresini teyit edilebilir, onun haricinde daha önce o kurumun sitesine girmişse zaten bir göz aşinalığı vardır. Oradan da bir tespit yapabilirler. Google'dan siteye girmeye çalışıyorsa eğer Google'a bankanın adını yazdığında birinci çıkan sonuç illaki bu bankanın kendi web sitesi olmayabilir. Dolandırıcı web sitesi de olabilir. Onu da yine bankanın adını kontrol ederek teyit edebilir. İnsanlar bir kere o kurumun nasıl işlediğini bilmeli. Diyelim ki araç muayene istasyonu. Bir kere o kurum online herhangi bir ücret talep etmemektedir. Yani sizden yaptığınız işlemler sonunda bir kredi kartı talep ediliyorsa zaten bilin ki o kurumun öyle bir talebi yoktur bu yerinde ödenen bir hizmettir. Oradan anlaşılabilir" ifadelerini kullandı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde boşanma aşamasındaki eşini, kayınpederini, kayınvalidesini ve 12 yaşındaki kayınbiraderini öldüren şüpheli Ömer Coşkun, jandarmadaki işlemlerinin ardından tutuklanma talebiyle adliyeye sevk edildi. Olayla ilgili şüphelinin ba
Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı, yürütülen soruşturmalar kapsamında yasa dışı sanal bahis ve kumar sitelerine bankacılık işlemleri aracılığıyla para yatırdığı belirlenen 654 kişi hakkında idari işlem yapılması amacıyla ilgili valiliklere ihbarda bulunulduğun
İran Devrim Muhafızları Ordusu, "Gerçek Vaad 4" operasyonunun 88’inci dalgasında Lübnan Hizbullahı ile Irak ve Yemen’deki direniş güçleriyle birlikte ABD ve İsrail’e ait üs ve askeri merkezlerin hedef alındığını duyurdu.İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO
Uşak Belediyesi’ne yönelik ’rüşvet’ ve ’usulsüzlük’ iddialarıyla düzenlenen ikinci dalga operasyonda gözaltına alınıp İstanbul’a getirilen aralarında Belediye Başkan Yardımcısı Serpil Keskin, tutuklanan Belediye Başkanı Özkan Yalım’ın gönül ilişkisinde ol
Kırşehir İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılan çalışmalarda; ruhsatsız tabanca ele geçirildi.Edinilen bilgiye göre Akpınar ilçesinde jandarma ekiplerince ruhsatsız silah taşıyan kişilere yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında bir şüpheliye ait ev v
Isparta İl genelinde son bir haftada polis ekiplerince gerçekleştirilen denetimlerde 28 bin 758 kişi sorgulanırken, 34 aranan şahıs yakalandı.Isparta İl genelinde polis sorumluluk bölgelerinde 22–28 Mart 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilen denetimler
Edirne’nin Keşan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, otomobil ile çarpışan motosiklet sürücüsü, tüm ekipmanları üzerinde olduğu için kazayı yara almadan atlatırken, ehliyetsiz olduğu belirlenince 40 bin TL ceza kesildi.Alınan bilgiye göre, Kurtuluş
Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki Doğal Yaşam Alanı’nda aç kalan köpekler birbirlerini yediği görüntülerin ardından yapılan şikayet üzerine, avukat ve jandamının da katıldığı yeni incelemede, yeni ölmüş olduğu değerlendirilen 6 adet köpeğin kapalı bir alana
İstanbul Valiliğinden dolandırıcılık uyarısı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük