MENÜ

ASAM Başkanı Çelebi: “Kur’an yakılarak Müslümanlar tahrik edilmeye çalışıldı ve bunu Müslümanların aleyhine kullanacak pozisyonlar arandı”

Avrasya Stratejik Araştırmaları Merkezi (ASAM) Başkanı Musa Serdar Çelebi, "Kur'an yakılarak Müslümanlar tahrik edilmeye çalışıldı ve bunu Müslümanların...

Yayınlanma: 16 Mart 2023 09:48 Güncelleme: 26 Ağustos 2025 08:34
ASAM Başkanı Çelebi: “Kur’an yakılarak Müslümanlar tahrik edilmeye çalışıldı ve bunu Müslümanların aleyhine kullanacak pozisyonlar arandı”

Avrasya Stratejik Araştırmaları Merkezi (ASAM) Başkanı Musa Serdar Çelebi, "Kur'an yakılarak Müslümanlar tahrik edilmeye çalışıldı ve bunu Müslümanların aleyhine kullanacak pozisyonlar arandı" dedi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de "Spesifik Bir Irkçılık ve Ayrımcılık Biçimi Olarak İslamofobi" başlıklı uluslararası konferans son gününde panellerle devam ediyor. Bakü Uluslararası Multikültüralizm Merkezi, Azerbaycan Uluslararası İlişkilerin Analizi Merkezi ve G20 Dinlerarası Forumu tarafından "15 Mart İslamofobi ile Mücadele Uluslararası Günü" dolayısıyla düzenlenen konferansa, dünyanın 34 ülkesinden bilim insanları, din adamları ve uzmanlar katıldı. Konferansta Müslüman karşıtlığı ile mücadelede farklı yaklaşımlar, Avrupa ülkelerinde Müslüman karşıtlığı, dünya medyasında Müslüman karşıtlığı gibi konularda konuşmalar ve sunumlar yapıldı.

Bakü'de İslamofobi ile Mücadele Günü vesilesiyle düzenlenen konferansın son toplantılarını yaptıklarını belirten Avrasya Stratejik Araştırmaları Merkezi (ASAM) Başkanı Musa Serdar Çelebi, "Malumunuz Birleşmiş Milletler 15 Mart gününü İslamofobi ile Mücadele Günü olarak ilan etti. Azerbaycan da bu konuda çok ciddi bir inisiyatif aldı. Multikültüralizm dairesi ve yanındaki emektaşlarıyla çok güzel bir bütündür, bütün Müslüman ülkelerden temsilciler geldiler. Çok hayırlı bir toplantı oldu" dedi.

"Kur'an yakılarak Müslümanlar tahrik edilmeye çalışıldı"

Sadece Avrupa'da ve Hristiyan ülkelerinde değil, Müslümanların yaşadıkları bütün ülkelerde de artık İslam karşıtlığıyla (İslamofobi) Müslümanların sindirilmek ve elindeki güçlerin tüketilmek istendiğini söyleyen Çelebi, "Bu herkesin bildiği bir şey. Adam entelektüel bir adam, her şeyden anlıyor. İslam'la ilgili haberi yok. Kur'an ne diyor haberi yok. Azerbaycan'da bir İncil yakılabilir mi? Asla. Türkiye'de bir İncil yakılır mı? Yakılmaz. Bunlar bizim kitabımız. Bunları kutsal kitaplar olarak görüyoruz. İslam dünyası böyle bakarken Avrupa'da yasaklarla, tehditlerle, cezalarla, göz göre göre Kur'an yakılarak Müslümanlar tahrik edilmeye çalışıldı. Sonra da bunu yine Müslümanların aleyhine kullanacak pozisyonlar aradılar" şeklinde konuştu.

"Bir yığın çalışma yapmak lazım"

Avrupa ülkelerinin aklını başına alması gerektiğini ifade eden Çelebi, "Kendi çocuklarına daha ilkokulda Kur'an'ı öğretecekler. İslam nedir? Kur'an-ı Kerim ne diyor? Diğer dinlere nasıl bakıyor? Efendim insanları kafamız istediği gibi öldürebilir miyiz? Onlara zarar verebilir miyiz? Bunların hepsi yasak dinimizde. Bunun ötesinde bir yığın çalışma yapmak lazım. Örgütlenmek kim? Kim destekliyor? Hangi mantıkla insanları harekete geçiriyorlar? Hangi mantıkla karşımıza getiriyorlar? Bunun için yani yumuşak dokunuşlarla mücadeleyi, tamam ülkeler, hükümetler yapacak ama devletlerimiz, bütün İslam devletleri Avrupa ülkelerine göz hizasında gelecek ve diyecekler ki, "arkadaş sen demokrasiden, insanlıktan bahsediyorsun ama bu ülkede benim dinime saygı göstermiyor." Edirne'de, Haliç'te Bulgar kiliselerini devlet parasıyla restore ettik. Neden? Onlar bizim bir parçamız, bu toprağın çocukları. Selçuklu Devleti kurulduğu zaman nüfusun yüzde 50'den fazlası gayrimüslim ve gayri Türk'tü. Bakın hadise bu. İşte insanlık burada yatıyor. Bunun böyle olması maalesef saldırıları önlemiyor. Bizim çalışmamız, gayret etmemiz lazım. Uğraşacağız, bunun için buradayız ve devam edeceğiz" dedi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

İran ve Rusya Dışişleri Bakanları bölgesel gelişmeleri görüştü

İran ve Rusya Dışişleri Bakanları bölgesel gelişmeleri görüştü

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) 81. oturumu sırasında bir araya geldi. Bakanlık açıklamas

Yunanistan'da Batı Nil virüsü  alarmı: Kırmızı liste açıklandı

Yunanistan'da Batı Nil virüsü alarmı: Kırmızı liste açıklandı

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), haftalık epidemiyolojik gözetim raporunda çok sayıda belediyeyi "yüksek riskli" kategorisine aldı. Rapora göre, riskli bölgeler özellikle başkent Atina'nın yer aldığı Attika bölgesi ile Selanik çevresinde yoğ

Şi ve Trump, II. Dünya Savaşı'nda Japon saldırganlığına karşı ittifaklarına övgülerde bulundu

Şi ve Trump, II. Dünya Savaşı'nda Japon saldırganlığına karşı ittifaklarına övgülerde bulundu

ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i Beyaz Saray'da ağırlayarak, 80 yıl önce II. Dünya Savaşı'nda Japon saldırganlığına karşı ittifaklarını andı. Şi, iki halkın bir zamanlar "faşist saldırganlığa karşı nasıl omuz omuza durduğunu" hat

Şanlıurfa'da göçmen kaçakçılığına yönelik operayon: 20 organizatör hakkında işlem

Şanlıurfa'da göçmen kaçakçılığına yönelik operayon: 20 organizatör hakkında işlem

Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından göçmen kaçakçılığına yönelik çalışmalar gerçekleştirildi. 19 Ağustos-21 Eylül 2026 tarihleri arasında yürütülen faaliyetlerde, göçmen ka

Irak'ın Necef havaalanı İran'a gidiş-dönüş uçuşlarını askıya aldı

Irak'ın Necef havaalanı İran'a gidiş-dönüş uçuşlarını askıya aldı

Irak devlet haber ajansı Irak INA'nın havaalanı yönetiminden aktardığına göre, Irak'ın merkezindeki Necef Uluslararası Havalimanı, İran'a gidiş ve geliş tüm uçuşlar yerel saatle 02.00 itibariyle ikinci bir duyuruya kadar askıya alındı. Yapılan açıklamada,

Mersin Limanında kaza: 1 yaralı

Mersin Limanında kaza: 1 yaralı

Mersin Limanı çıkışında iki kamyonun karıştığı trafik kazası meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, liman çıkışında ilerleyen bir kamyon, önünde seyreden başka bir kamyona arkadan çarptı. Çarpışmanın etkisiyle arkadan gelen kamyonun sürücüsü araç içeris

Helal gıda hareketinin tanınan ismi Büyüközer ebediyete uğurlandı

Helal gıda hareketinin tanınan ismi Büyüközer ebediyete uğurlandı

Cuma namazı sonrasında kılınan cenaze namazına; HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Mehmet Eşin, merhumun ailesi, yakınları, GİMDES çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Namaz sonrasında helallik alınan cenaze, dualarla omuzlarda taşınarak defnedilmek üze

Atina'da meydana gelen patlamada bir bina kısmen çöktü: 3 yaralı

Atina'da meydana gelen patlamada bir bina kısmen çöktü: 3 yaralı

Patlama, Atina'nın tarihi Plaka bölgesindeki Lysicratous Caddesi üzerinde, Zeus Tapınağı'nın karşısında bulunan iki katlı bir binada, sabah saatlerinde meydana geldi. Yunan devlet televizyonu ERT'nin bildirdiğine acil müdahale ekibi,  olay yerinden geçen

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
13
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
13
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
12
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
11
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
10
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
7
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
7
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
3
Eyüpspor Eyüpspor
3