MENÜ

Asırlık Mezar Taşları Restore Edilerek Geleceğe Taşınacak

Malatya Valisi Seddar Yavuz, Eski Malatya’da yaklaşık 112 dönümlük alana yayılan Kırk Kardeşler Mezarlığı’nda tarihi mezar taşlarının gün yüzüne çıkarılması ve zarar gören eserlerin onarılması için çalışma yürütüleceğini açıkladı.   Malatya Valisi Seddar

Yayınlanma: 08 Eylül 2026 15:25 Güncelleme: 08 Eylül 2026 13:10
Asırlık Mezar Taşları Restore Edilerek Geleceğe Taşınacak

Malatya Valisi Seddar Yavuz, Eski Malatya’da yaklaşık 112 dönümlük alana yayılan Kırk Kardeşler Mezarlığı’nda tarihi mezar taşlarının gün yüzüne çıkarılması ve zarar gören eserlerin onarılması için çalışma yürütüleceğini açıkladı.
 

Malatya Valisi Seddar Yavuz, beraberinde Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın ve yetkililer birlikte Battalgazi ilçesindeki Eski Malatya bölgesinde bulunan Kırk Kardeşler Mezarlığı’nda yürütülecek çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.


Malatya’nın İpek Yolu üzerinde bulunduğunu, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Yavuz, kentin Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli bir durak olduğunu söyledi.

Eski Malatya’nın özellikle Selçuklu döneminden önemli eserleri bünyesinde barındırdığına dikkati çeken Yavuz, Kırk Kardeşler Mezarlığı’nın da bu tarihi mirasın önemli parçalarından biri olduğunu ifade etti.

112 dönümlük tarihi alan

Mezarlığın yaklaşık 112 dönümlük bir alanı kapsadığını aktaran Yavuz, bölgede geçmiş yıllarda çeşitli faaliyetler ve kazı çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirtti.

Yavuz, alanda 13. ve 15. yüzyıllara tarihlenen mezarların yanı sıra 14. yüzyıl Selçuklu dönemine ait mezar taşlarının bulunduğunu kaydetti. Bölgede ayrıca iki kümbet ile çerçeveli, kapak taşlı ve lahit tipi mezarların bulunduğunu ifade eden Yavuz, bitkisel ve geometrik motifli mezar taşlarının dönemin taş işçiliği ve süsleme sanatının önemli örneklerini oluşturduğunu söyledi.

Arkeologların değerlendirmelerine değinen Yavuz, Kırk Kardeşler Mezarlığı’nın Bitlis Ahlat’taki Selçuklu Meydan Mezarlığı ile çağdaş olduğunun ifade edildiğini belirterek, alanın bu yönüyle de büyük önem taşıdığını kaydetti.

“Türklerin taş işçiliğindeki meziyetini gösteriyor”

Kazı çalışmalarının uzun soluklu bir süreç olduğunu vurgulayan Yavuz, geçmişteki çalışmalarda ortaya çıkarılan bazı mezar taşlarının bölgedeki depoda muhafaza edildiğini belirtti.

Türklerin taş işçiliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yavuz, şöyle konuştu:

“Türkler taş işini bilmez diye anlatıyorlar. Ahlat’taki mezar taşlarını gördüğünüzde Türklerin gayet iyi taş işçiliği ve sanatkârlığı olduğunu görürsünüz. Yine buradaki mezar taşlarını gördüğünüzde de taş işleme konusunda üstün meziyetleri olduğunu ifade etmem gerekir.”

Mezar taşları yeniden gün yüzüne çıkarılacak

Valilik, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Müze Müdürlüğü ve ilgili kurumların iş birliğiyle çalışma yürütüleceğini açıklayan Yavuz, Kültür ve Turizm Bakanlığının onayı doğrultusunda mezar taşlarının yeniden ortaya çıkarılacağını söyledi.

Zarar gören tarihi eserlerin onarılarak korunacağını belirten Yavuz, “Buradaki mezar taşlarının tekrar hayata geçirilmesi, ortaya çıkarılması, eğer zarar görenler varsa bunların tamir edilerek güzel bir şekilde ortaya çıkarılmasını amaçlıyoruz” dedi.

“Anadolu’nun tapusu mezarlarımızdır”


Arkeolojik kazıların doğası gereği uzun sürdüğüne işaret eden Vali Yavuz, çalışmaların en önemli amaçlarından birinin geçmişten kalan mirasa sahip çıkmak olduğunu vurguladı.

Yavuz, “Her zaman arkeolojik kazılar uzun süren kazılardır. Ama hedefimiz burayı ecdadımıza hürmet ve saygı anlamında korumak. En önemli kısmı bu. Çünkü Anadolu’nun tapusu mezarlarımızdır. O yüzden Anadolu’nun tapusu olan mezarlarımıza sahip çıkacağız. Onları her zaman rahmet, minnet ve şükranla yad edeceğiz ve mezarları başında Fatihalarla, salavatlarla ecdadımızı anacağız” ifadelerini kullandı.

Eski Malatya tarihi turizm destinasyonu olacak


Çalışmaların Kırk Kardeşler Mezarlığı ile sınırlı kalmayacağını belirten Yavuz, Eski Malatya’da bulunan medreseler başta olmak üzere tarihi yapıların rölövelerinin hazırlanmasının ardından önümüzdeki yıllarda restorasyonlarının gerçekleştirilmesinin planlandığını bildirdi.

Eski Malatya’daki Selçuklu mirasının daha görünür hale getirilmesini amaçladıklarını ifade eden Yavuz, bölgenin önemli bir tarih ve kültür turizmi destinasyonuna dönüştürülmesini hedeflediklerini söyledi.


Yavuz, Arslantepe, Eski Malatya, Ulu Cami, kervansaray, medreseler, Kırk Kardeşler Mezarlığı ve diğer tarihi-kültürel varlıkların bütüncül şekilde değerlendirilmesiyle Malatya’nın kültür ve tarih turizminde önemli bir değer kazanacağını kaydetti.


Vali Yavuz, çalışmalara katkı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi Belediyesi, akademisyenler ve kazılarda görev alacak arkeologlara teşekkür etti.

ETİKETLER: Asırlık, Mezar, Taşları, Restore, Edilerek
KAYNAK: Malatya Haber Ajansı

MHA Malatya Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nden Peygamber Efendimiz’in doğumu anısına anlamlı yarışma

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nden Peygamber Efendimiz’in doğumu anısına anlamlı yarışma

Milli Eğitim Bakanlığı ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü koordinesinde, Peygamber Efendimez’in doğumunun 1500’üncü yılı anısına, Türkiye genelinde ‘Yapay Zeka ile Dijital İçerik Geliştirme Projesi’ hayata geçiriliyor.Milli Eğitim Bakanlığı, Din Öğretimi Gen

Didim Belediyesi Halk Kütüphanesi gençlerin buluşma merkezi oldu

Didim Belediyesi Halk Kütüphanesi gençlerin buluşma merkezi oldu

Aydın’ın Didim ilçesinde 1996 yılında gönüllü emeğiyle kurulan kütüphane, bugün binlerce gencin eğitim ve buluşma merkezi haline geldi.Didim Belediyesi Halk Kütüphanesi, 1996 yılında gönüllülerin özverili katkılarıyla kuruldu. Aradan geçen yıllar içinde s

Saruhanlı’da deve güreşlerine binlerce vatandaş akın etti

Saruhanlı’da deve güreşlerine binlerce vatandaş akın etti

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen "Saruhanlı Deve Güreşleri Festivali", yoğun katılım ve büyük coşkuyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin farklı illerinden getirilen 90 devenin mücadele ettiği festival, binlerce vatandaşı bir araya get

Aşağiçobanisa’da Şalvar Gecesi coşkusu

Aşağiçobanisa’da Şalvar Gecesi coşkusu

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi ve Yunusemre Belediyesi iş birliğiyle Aşağıçobanisa Mahallesi’nde düzenlenen Şalvar Gecesi etkinliği, sıcak ve samimi atmosferiyle unutulmaz anlara sahne oldu.Mahalle kültürünü yaşatmayı, komşuluk bağlar

Balıkesir’de kurbanlık satışları başladı

Balıkesir’de kurbanlık satışları başladı

Burhaniye ilçesinde, kurban bayramına iki ay kala kurbanlık satışları başladı. Kurbanlıklarda büyük baş hisseleri geçtiğimiz yıl, 25-35 bin lira arasında değişirken, bu yıl 40-45 bin lira isteniyor Küçükbaşlarda geçtiğimiz yıl 10-15 bin lira arasında deği

Niksar Kalesi zamana meydan okuyor

Niksar Kalesi zamana meydan okuyor

Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunan kale binlerce yıllık geçmişi, çok katmanlı yapısı ve eşsiz manzarasıyla zamana meydan okuyarak bölgenin en önemli tarihi ve turistik değerlerinden biri olmayı sürdürüyor.Niksar ilçesinde bulunan Niksar Kalesi, binlerce yı

Minik yetenekler sahne aldı, bahar şenliği renkli geçti

Minik yetenekler sahne aldı, bahar şenliği renkli geçti

Mersin Büyükşehir Belediyesinin Mezitli Çocuk Kampüsünde düzenlediği ve tüm çocuk kampüslerinin katkısıyla hazırlanan ‘Bahar Şenliği’, çocukların sahnelediği gösteriler ve renkli etkinliklerle coşku dolu anlara sahne oldu.Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi

Kars’ta son Osmanlı Konağı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kars’ta son Osmanlı Konağı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kars’ta Osmanlı döneminden günümüze ulaşan nadir yapılardan biri olan Ahmet Tevfik Paşa Konağı, yıllardır süren ihmal nedeniyle yıkılma noktasına geldi. Tarihi miras niteliği taşıyan konağın maketinin müzede sergilenmesine rağmen, asıl yapının sahipsiz bı

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
10
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
9
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
9
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
7
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
7
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
7
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
6
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
6
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
6
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
4
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
4
Eyüpspor Eyüpspor
3
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
1
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
0