Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim üyeleri, Zengezur Koridorunun Türkiye, Azerbaycan, bölge ve dünya gelişmeleri açısından tüm yönleriyle etkilerini ve etkileşimlerini kapsayan bir kitap yazdılar.Dr. Öğr....
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim üyeleri, Zengezur Koridorunun Türkiye, Azerbaycan, bölge ve dünya gelişmeleri açısından tüm yönleriyle etkilerini ve etkileşimlerini kapsayan bir kitap yazdılar.
Dr. Öğr. Üyesi Arzu Tural Dikmen’in editörlüğünü yaptığı kitap, İktisat ve Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü öğretim üyelerinin katkılarıyla hazırlandı.
"Zengezur Koridoru: Türkiye, Azerbaycan, Nahcivan Ekonomik, Dış Ticaret ve Lojistik Bağlantıları" başlığıyla hazırlanan kitap, İki Kısım’dan ve 23 bölümden oluşuyor. Çalışmanın birinci kısmındaki 10 bölüm İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri tarafından, ikinci kısımdaki 13 bölüm ise Nahcivan Devlet Üniversitesi Öğretim Üyeleri tarafından hazırlandı.
Kitabın editörü Dr. Öğr. Üyesi Arzu Tural Dikmen kitap hakkında yaptığı bilgilendirmede şunları kaydetti; "Küreselleşen dünyada ekonomik, ticari ve lojistik bağlantılar, ülkeler arasındaki ilişkilerin temel taşlarından biri haline gelmiştir. Bu bağlamda, tarih boyunca stratejik bir öneme sahip olan Zengezur Koridoru, Türkiye, Azerbaycan ve Nahcivan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da derinleşmesine olanak tanıyan kritik bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bakış açısıyla hazırlanan kitap, Zengezur Koridoru’nun tarihsel, ekonomik ve lojistik boyutlarını detaylı bir şekilde ele alarak, bölgenin ekonomik potansiyelini ve bu potansiyelin Türkiye-Azerbaycan-Nahcivan üçgenindeki dış ticaret ve lojistik ağlarına katkısını analiz etmektedir. Birbirini tamamlayan bölümler, bu bağlantının yalnızca ekonomik bir köprü değil, aynı zamanda kültürel ve stratejik bir bağ olduğunu da gözler önüne sermektedir. Ortaya çıkan bu eser, bilim insanlarına, politika yapıcılara, yöneticilere, uluslararası ilişkilere ve konuya ilgi duyan tüm okuyuculara doyurucu bilgi sunacak özelliktedir. Alanında uzman isimlerin katkılarıyla hazırlanan çalışma, hem akademik dünyaya hem de politika yapıcılara yol gösterici nitelikte bir rehber olacaktır. Zengezur Koridoru’nun uluslararası işbirliği ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlayan bir model olarak daha derinlemesine anlaşılmasına vesile olacağı kanaatindeyim. Eserin ortaya çıkışında emeği geçen Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerine ve Nahcivan Devlet Üniversitesi Öğretim üyelerine teşekkür ediyorum."
Kitabın fikrini gündeme getiren ve yazım desteği veren Prof. Dr. Kerem Karabulut ise kitap hakkında şu değerlendirmeleri yaptı; "Zengezur Koridoru: Türkiye, Azerbaycan, Nahcivan Ekonomik, Dış Ticaret ve Lojistik Bağlantıları" adlı bu kitabın yazılma fikri, 2024 yılının ilk aylarında Atatürk Üniversitesi ile Nahcivan Devlet Üniversitesi’nin işbirliği çerçevesinde Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümüne misafir öğretim üyesi olarak gelen Nahcivan Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Cavadxan Yusif oğlu Qasimov ile görüşmelerde ortaya çıkmıştır.
Bir yıl gibi kısa sürede iki ülkenin akademisyenleri tarafından çok güncel bir konu olan Zengezur Koridoru’nun kitaplaştırılıp bilim dünyasına kazandırılmasının çok yönlü faydaları olacaktır. Bunların bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
"İki devlet, bir millet" anlayışına uygun şekilde bilimsel işbirliğini artıracaktır. Bundan sonraki çalışmalara örnek teşkil edecektir.
Zengezur Koridorunun geleceğe yönelik ne tür etkilerinin ortaya çıkabileceği, bu konudaki beklentilerin neler olduğu, sorunlar ve çözümler önerileri konusunda temel bir kaynak olacaktır.
Zengezur Koridorunun bilimsel yöntemlerle değerlendirilmesiyle hem tanıtım sağlanmış olacak hem de Koridorun sosyo-ekonomik etkileri konusunda ilgililere bilgi sunacaktır.
Kitaptaki hem Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinin çalışmalarında hem de Nahcivan Devlet Üniversitesi Öğretim Üyelerinin çalışmalarında ulaşılan genel sonuç; Zengezur Koridoru’nun açılmasının Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve tüm bölge ve dünya ülkeleri açısından iktisadi ve siyasi yarar sağlayacağı yönündedir. Bu nedenle, yararlı bir konunun bilimsel kitap olarak çalışılması konu hakkındaki bilinçlenmeyi ve farkındalığı yükseltecektir.
Kitap, bilimsel içeriğinin dışında sosyal ve kültürel olarak İki üniversitenin ortak çalışması olduğu için mevcut kardeşlik ve dayanışma ilişkilerinin bundan sonra daha da gelişmesine katkı yapacaktır.
Atatürk Üniversitesi Türkiye’nin en büyük Üniversitelerinden ve Doğu Anadolu Bölgesinin ise en büyük üniversitesi olması nedeniyle kara sınır komşumuz Nahcivan’da bulunan Devlet Üniversitesiyle bu tür işbirliklerinin daha da artırılmasının çok yönlü faydalarının olacağı kanaatindeyim."

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Sivas İl Emniyet Müdürlüğü, göçmen kaçakçılığının önlenmesi ve faillerinin yakalanmasına yönelik il genelinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklama yaptı. Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, son bir ay içerisinde gerçekleştirilen 9 ayrı operas
Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, dijital iletişim teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla gündeme gelen yurttaş haberciliğini, geleneksel gazetecilikle arasındaki farkları ve sosyal
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, aranan şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalar sırasında, “cinsel istismar” ve “başkalarına ait kimlik bilgilerini kullanma” gibi suçlardan 6 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Ö.G'nin izi
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin dün akşamdan itibaren başkent Kiev'e üç dalga halinde 21 balistik füze fırlattığını bildirdi. Saldırılar sonucunda konutların, enerji tesislerinin, demi
Bouches-du-Rhone Valiliğinden yapılan açıklamada, Lançon-Provence kasabasında bir evin bodrumunda 86 ve 26 yaşlarındaki iki kadının cenazelerinin bulunduğu bildirildi. Istres kentinde ise şiddetli yağışların neden olduğu sel sularına kapılan 75 yaşındaki
Millî Savunma Bakanlığının haftalık basın bilgilendirme toplantısı, "Uluslararası En İyi Askerî Uçangöz Takım Yarışması"nın düzenlendiği Ankara’da gerçekleştirildi. Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından yapılan açıklamada, TSK'nın faaliyetleri
Türkiye Haber-İş Sendikası, Türk Telekom’da yaşanan işten çıkarmalar ve çalışanlara yönelik olduğu iddia edilen baskılar nedeniyle Başkanlar Kurulu’nu olağanüstü topladı. Toplantının ardından yayımlanan bildiride, yüzlerce işçinin baskı, mobbing ve tehdit
Kasım, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Mladenov’un ve kurulunun elinde Gazzeli çocukların ve öğrencilerin kanları var” diyerek, Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinlilerin çektiği sıkıntıların devam etmesinden Gazze Barış Kurulu’nun ve temsilcisinin soru
Eskişehir merkezli 3 ilde 60 milyon liralık tefecilik operasyonu: 5 gözaltı
Aydın açıklarında 40 düzensiz göçmen yakalandı
03Katar Dışişleri Bakanı Al Sani ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü
04NATO'da nükleer kapasitenin modernizasyonu stratejisi ele alındı
05Fon soruşturmasında 11 tutuklama kararı: 5 şüpheli aranıyor
06SPK'dan borsa işlemleri için yaptırım: 56 kişi hakkında suç duyurusu kararı
07Tibet'te 7 büyüklüğünde deprem: En az 16 ölü, 46 yaralı
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Erzurumspor Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Göztepe A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor